Spišiaci stavajú na odchovancoch

Dlhoročná opora Spišiakov Kamil Zekucia.
Dlhoročná opora Spišiakov Kamil Zekucia. (Autor: Marián Dic)
Marián Dic|12. apr 2018 o 00:00

Kamil Zekucia: Tento klub je pre mňa prvoradý a s pôsobením v ňom som spokojný.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Medzi jedného z najpoprednejších hráčov v druholigovom tíme FK Noves Spišská Nová Ves v posledných rokoch patrí aj 27-ročný Kamil Zekucia.

Tomuto futbalistovi tento šport prirástol k srdcu až natoľko, že sa mu venuje už od svojich mladých rokov. S pribúdajúcim časom sa svojimi výkonmi a zodpovednosťou dokázal prebojovať až do seniorského kolektívu, v ktorom si dokázal nájsť pevné miesto a pre svojich spoluhráčov je tým pravým vodcom.

V nasledujúcom rozhovore sme sa tohto lídra preto opýtali, čo preňho pôsobenie v tomto klube a seniorskom mužstve predovšetkým v súčasnosti znamená a ako vníma budúcnosť svojho napredovania v ňom.

V spišskonovoveskom mužstve patríte medzi jedného zo základných pilierov kádra, čo sa viditeľne odzrkadľuje aj na dôvere trénerov, ktorí vám prejavujú dôveru v každom meraní síl. Ako vnímate túto skutočnosť a čo to pre vás znamená?

„Pri mojom vkročení do A-mužstva som zistil, že presadiť sa v ňom nebude pre mňa jednoduché. V minulosti totiž klub preferoval prevažne cudzích a zahraničných hráčov, čo naznačovalo, že vlastní odchovanci to nemali vôbec ľahké. Postupom času sa našťastie situácia umúdrila, čo znamenalo, že konečne som dostal šancu prebojovať sa do základnej zostavy. Tou som nepohrdol, pričom stále sa snažím vložiť do každého zápasu množstvo fyzických aj psychických síl, čo je pre mňa aj prvoradým cieľom. Samozrejme, stále ma dokáže nadchnúť i potešiť pocit z víťazstva, preto k jeho dosiahnutiu podriaďujem na ihrisku predvedenému výkonu všetko, čo je v mojich silách možné. Sústredím sa najmä na dôraznú hru s túžbou bojovať až do samého konca merania síl, čo sa páči nielen priaznivcom, ale aj našim trénerom, keďže som sa stal v posledných rokoch neoddeliteľnou súčasťou tohto mužstva.“

Známe je, že už vytrvalo pôsobíte v domovskom stánku, v ktorom doposiaľ prežívate veľmi pestrú i skvelú futbalovú kariéru prakticky už od jej začiatkov. Ste s doterajším účinkovaním v tomto klube spokojný?

„Určite ma veľmi teší, že v porovnaní s minulosťou spišskonovoveský klub zmenil filozofiu a postupne si uvedomil, že výhodnú príležitosť vo futbalovom raste a ďalšom napredovaní v kariére by veľmi radi chceli naplno využívať aj ich odchovanci. Z tohto hľadiska sa konečne otvorili dvere pre mladé talenty. Som rád, že viacero mladíkov sa tejto príležitosti pevne chopilo a v súčasnosti spoločne patríme medzi tých skúsenejších.“

Futbalová verejnosť a fanúšikovia najmä na majstrovských stretnutiach preukazujú výraznú podporu vášmu mužstvu. Pociťujete aj v súčasnosti ich náklonnosť a priazeň, vďaka ktorej sa dokážete ešte viac herne a výkonnostne posúvať v hráčskom napredovaní čo najďalej ako je možné?

„Nepochybne, že všetci v mužstve s nadšením vnímame pomerne vysoké návštevy na majstrovských zápasoch, čo nás vo veľkej miere podnecuje k tomu, aby sme sa im dokázali odmeniť ziskom očakávaného triumfu. Popritom však musím dodať, že Spišská Nová Ves je aj športovým mestom a široká verejnosť by si zaslúžila nový futbalový stánok, na ktorom by sa aj naďalej hrala predovšetkým druhá liga.“

Váš kolektív patrí v posledných rokoch medzi účastníkov druholigovej súťaže, čo je veľkou odmenou za vykonávanú zodpovednú prácu všetkých, ktorí sa okolo tunajšieho futbalu točia. Ste presvedčený, že terajšia úroveň “koženej“ v Spišskej Novej Vsi naplno potvrdzuje fakt, že mužstvo seniorov právom patrí do konkurencie poprednejších klubov na slovenskej futbalovej scéne?

„Vzhľadom na to, že v našom meste sa už dlhé roky výborne pracuje s mládežou, postupne nám to prináša očakávané ovocie. Jasne to potvrdzuje aj fakt, že terajšie A-mužstvo je vytvorené už z väčšiny odchovancov. Napriek tomu, že v konkurencii druholigových mužstiev sme asi výnimkou, pretrvávajúcim veľkým bremenom pre náš rozvoj “koženej“ je, že sa nám takmer vôbec nedarí nájsť potrebné množstvo finančných prostriedkov, čím by sme aj pre vlastným odchovancov dokázali vytvoriť adekvátne podmienky na to, aby sa mohli venovať a načerpať nové skúsenosti v druholigovom futbale.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Spišiaci stavajú na odchovancoch