Nenávidel ho Kennedy aj černosi. Slávny boxer zomrel záhadným spôsobom

Sonny Liston počas návštevy Veľkej Británie s malým dievčatkom, 21-mesačou Sarah Walkerovou.
Sonny Liston počas návštevy Veľkej Británie s malým dievčatkom, 21-mesačou Sarah Walkerovou. (Autor: REUTERS)
Stanislav Benčat|5. jan 2022 o 07:00

Bývalý majster sveta v ťažkej váhe zomrel pred 51 rokmi.

BRATISLAVA. Svojho času ho považovali za najlepšieho boxera. Obor, ktorého rany mali silu pancierového kladiva. O slávu ho pripravil Cassius Clay, neskôr známy ako Muhammad Ali. Zobral mu titul majstra sveta, oba ich zápasy sa stali kontroverznými a legendárnymi zároveň.

Sonny Liston sa už nikdy z tvrdých rán jeho pästí, ako aj zásahov osudu života nespamätal. Keď objavili jeho nevládne telo, vzniklo množstvo dohadov a polemík, akým spôsobom opustil tento svet. Stalo sa to 5. januára 1971. Konšpirácie sa vedú dodnes.

Prežil kruté detstvo

O málokom sa dá povedať, že nejasnosti sú okolo jeho smrti, ale aj narodení. Charles 'Sonny' Liston sa narodil do početnej rodiny Tobeho Listona a Helen Baskinovej. Jeho otec mal z predošlého manželstva 13 detí, s novou družkou vychovával 12 potomkov.

Liston sa narodil na konci obdobia prohibície v Spojených štátoch, okolo roku 1930. V Arkansase sa v tom čase ešte neviedli matričné údaje, a tak chýba jeho rodný list. Samotný boxer tvrdil, že sa narodil v máji 1932, v roku 1940 ho však úrady viedli ako desaťročného. Aj jeho mama tvrdila, že v čase synovho narodenia sa písal rok 1930.

Sonny prežil kruté detstvo. Otec ho týral ranami bičom, pričom jazvy boli na jeho tele viditeľné do dospelosti. Keďže bol negramotný, nezobrali ho do žiadnej školy. A tak od mladosti pracoval v podradných zamestnaniach.

Viackrát mal opletačky so zákonom, dva a pol roka si odsedel vo väzení za lúpežné prepadnutie. To, čo by iní považovali za najhoršie obdobie života, Listona posilnilo. „Trikrát denne som mal zaručenú teplú stravu,“ vravel. Vo voľnom čase veľa cvičil, venoval sa boxu a návšteve tamojšej kaplnky.

Z Veľkého medveďa šiel strach

V roku 1953 na turnaji Zlatej rukavice v Chicagu zdolal olympijského víťaza v ťažkej váhe z OH 1952 v Helsinkách Eda Sandersa, v amatérskom ringu mal dobré výsledky aj na ďalších podujatiach po celej Amerike. Rýchlo sa vypracoval na najsilnejšieho boxera krajiny.

Sonny Liston na fotke z roku 1963.
Sonny Liston na fotke z roku 1963. (Autor: REUTERS)

O zopár mesiacov už boxoval ako profesionál, pričom prvý zápas vyhral k.o. po 33 sekundách. Súperi, rozhodcovia aj odborníci boli v nemom úžase z jeho obrovských rúk. Jeho päste merali 38 centimetrov. Nik zo šampiónov ťažkej váhy nemal podobné parametre.

Napriek rastúcej sláve zostal Liston verný povesti problémového boxera. Napadol a zbil policajta, na pol roka sa znova stal jeho domovom väzenie.

Z Listona šiel strach. Až na prehru s Martym Marshallom v začiatkoch kariéry nepoznal desať rokov pocit prehry. Prezývali ho Veľký medveď, hoci nepatril k najvyšším boxerom. Mal 185 centimetrov, no k tomu rovných 100 kíl.

Jedného súpera za druhým posielal k zemi, čím si otváral dvere k titulovému zápasu. Jeho povesť však hrala proti nemu. Hovorilo sa o ňom, že paktuje s mafiou, opäť mal konflikt s policajtom.

Viem, že ma nenávidíte

Politickí lídri verejne kritizovali jeho ambície byť majstrom sveta v boxe. Nechceli, aby mali deti za vzor kriminálnika. Opovrhovali ním Afroameričania, dokonca vtedajší prezident John F. Kennedy vyzýval vtedajšieho majstra sveta ťažkej váhy Floyda Pattersona, nech s Listonom neboxuje.

Márne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Box»Nenávidel ho Kennedy aj černosi. Slávny boxer zomrel záhadným spôsobom