O'Sullivana vyradil 18-ročný mladík, Selby predĺžil skvelú sériu

Mark Selby.
Mark Selby. (Autor: Twitter BBC Sport)
Jerguš Radačovský|28. sep 2020 o 17:25

Prekvapil hráč mimo najlepšej päťdesiatky.

BRATISLAVA. Majstrovstvá sveta sa skončili len v polovici augusta a hráči snookru už majú za sebou prvé podujatie novej sezóny - European Masters.

Hneď prvých päť turnajov upraveného kalendára hostí anglické mesto Milton Keynes. Najlepšie vstúpil do ročníka trojnásobný majster sveta Mark Selby.

Finále prestížneho turnaja prinieslo anglické finále. Favorita o úvodnú trofej vyzval prekvapivo Martin Gould, ktorému patrilo v rebríčku až 53. miesto.

Rozhodnutie priniesol až posledný možný frejm zápasu, ktorý zvládol lepšie Selby a celkovo vyhral 9:8. Aktuálne štvrtý hráč sveta si zahral prvé finále od decembra 2019, keď triumfoval na Scottish Open.

Selby sa chce vrátiť na prvé miesto

Selby vyhral osemnásty bodovaný turnaj v kariére a predĺžil úctyhodnú bilanciu. Už desiatu sezónu v rade triumfoval na aspoň jednom podujatí.

Okrem toho vyhral desiaty finálový zápas v rade. V počte turnajových triumfov sa dostal na celkové šieste miesto. Angličan má 37 rokov, čiže má dosť času na vylepšenie už aj tak obdivuhodnej štatistiky.

Selby vyhrával už 4:0, ale Gould dokázal pred prestávkou vyrovnať. "Martin hral od stavu 4:0 fantasticky, dostal ma pod tlak. Som naozaj šťastný, že som zvládol poslednú hru, keď som dostal šancu," pochválil Selby svojho súpera.

"Vyhrať posledných desať finálových zápasov je neuveriteľný výkon, na ktorý musím byť hrdý. Mojím cieľom je dostať sa naspäť na prvé miesto v rebríčku. Bude to ťažké, ale práve to ma udržiava v tvrdom tréningu," dodal.

Gould zaskočil rozbehnutého Trumpa

Gould napriek finálovému neúspechu predviedol skvelú cestu turnajom. Tridsaťdeväťročný Angličan hneď v úvodnom kole vyradil štvornásobného majstra sveta Johna Higginsa. Zdolal aj svetovú dvanástku Yana Bingtaa.

Najlepší výkon však podal v semifinále, keď vyradil svetovú jednotku Judda Trumpa. Trump prechádzal turnajom suverénne a zdalo sa, že po nútenej pauze konečne prelomí smolu. V piatich zápasoch stratil iba štyri frejmy.

Gould sa však nezlomil a súperovi nedovolil ísť do dvojbodového vedenia. Od stavu 3:3 vyhral tri frejmy v rade a Trumpa opäť nechal bez trofeje. Semifinále zakončil stobodovým nábehom.

"Ak vezmeme do úvahy, že pred šiestimi alebo ôsmimi týždňami som bol na prahu dôchodku, a teraz som vo finále European Masters, neveril by som tomu," povedal Gould po triumfe nad Trumpom.

Gould si zahral prvé finále od roku 2016, keď dosiahol doteraz jediný triumf na bodovanom turnaji. Vtedy ovládol German Masters. Vďaka ďalšiemu úspechu sa výrazne posunul v rebríčku. Z 53. miesta poskočil na 36. priečku.

VIDEO: Martin Gould a jeho presný úder vo finále

O'Sullivan doplatil na reči o mladíkoch

O najväčšie prekvapenie turnaja sa postaral len osemnásťročný Aaron Hill. Írsky majster Európy do 18 aj do 21 rokov v druhom kole vyradil šesťnásobného a úradujúceho majstra sveta Ronnieho O'Sullivana.

Favoritovi v druhom kole nepomohli ani dva stobodové nábehy. Hill otočil z 3:4 na konečných 5:4, v poslednej hre dosiahol nábeh 78 bodov.

VIDEO: Aaron Hill a jeho skvelý úder v rozhodujúcom frejme

"Momentálne som bez slov," povedal po svojom najväčšom triumfe v kariére Hill. "Toto víťazstvo ma veľmi teší. Len som sa pozrel na telefón a myslím, všetkým budem odpovedať až do Vianoc," pokračoval.

Hill priznal, že ho motivovali komentáre O'Sullivana o nedostatku mladých talentov na okruhu, ktoré povedal minulý mesiac počas svetového šampionátu.

"Povedal som si, že mu jedného dňa ukážem, čo dokážem. Myslím si, že dnes bol ten deň," dodal Hill, ktorý sa na turnaji dostal až do štvrtého kola.

"Mladí, ktorí prichádzajú, sú slabí. Ani amatéri nie sú takí slabí a možno sú ešte horší. Pravdepodobne by som musel stratiť ruku alebo nohu, aby som vypadol z najlepšej päťdesiatky svetového rebríčka. A to je zrejme aj dôvod, prečo sa mi stále darí," skonštatoval O'Sullivan v spomenutom rozhovore pre BBC Sports.

Na turnaji sa mal pôvodne vrátiť do súťažného diania aj legendárny Stephen Hendry, ktorý dostal dvojročnú voľnú kartu. Do hry však nezasiahol a nový dátum jeho návratu nie je známy.

European Masters 2020

Finále:

Mark Selby (4.-Ang.) - Martin Gould (53.-Ang.) 9:8

Semifinále:

Shaun Murphy (8-Ang.) - Mark Selby (4.-Ang.) 3:6

Judd Trump (1-Ang.) - Martin Gould (53.-Ang.) 3:6

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»O'Sullivana vyradil 18-ročný mladík, Selby predĺžil skvelú sériu