Ako tínedžera ho nepustili do Británie. Teraz napodobnil O'Sullivana

Yan Bingtao.
Yan Bingtao. (Autor: wst.tv)
Jerguš Radačovský|18. jan 2021 o 09:40

Bingtao prekvapivo ovládol Masters.

MILTON KEYNES. Pred turnajom nepatril medzi favoritov. V dvadsiatich rokoch bol ako debutant rád, že sa vôbec kvalifikoval medzi šestnásť najlepších hráčov snookru na svete.

Číňan Yan Bingtao sa však postaral o veľké prekvapenie a ovládol prestížny turnaj Masters, ktorý je súčasťou Triple Crown.

V náročnom finále zdolal skúseného Škóta Johna Higginsa 10:8 a stal sa najmladším víťazom podujatia od roku 1995. Vtedy na Masters triumfoval len 19-ročný Angličan Ronnie O'Sullivan.

Bingtao je len druhým ázijským hráčom, ktorý vyhral niektoré z podujatí Triple Crown. Za výhru dostal 250-tisíc libier, čo je jeho kariérne maximum.

Jeho známejší krajan Ding Junghui ovládol Masters v roku 2011 a trikrát sa tešil na UK Championship (2005, 2009, 2019). Bingtao môže napodobniť jeho úspechy.

Bingtao po veľkom úspechu nedostal vízum

Mladík zaujal už ako chlapec. V zápasoch víťazil už ako 11-ročný a v roku 2014 sa stal najmladším víťazom amatérskeho svetového šampionátu. Mal len štrnásť.

Prekvapivým triumfom si vybojoval dvojročnú miestenku na profesionálnom okruhu. Bingtao sa však nemohol zúčastniť úvodných podujatí, keďže nedostal vízum a do Veľkej Británie nakoniec nemohol odcestovať.

Mal však šťastie, keďže sa Svetový pohár tímov v roku 2015 konal v jeho rodnej Číne. Jeho tímovým partnerom bol len o dva roky starší Zhou Yuelong, ktorý v roku 2013 vyhral amatérske majstrovstvá sveta ako 15-ročný.

Dvojica súťažila pod názvom Čína B a stávkové kancelárie jej dávali len slabé šance na úspech s kurzom 50:1.

Mladíci však dokonale zaskočili súperov. Vyhrali svoju skupinu, z ktorej nakoniec nepostúpili favorizovaní Angličania (Mark Selby a Stuart Bingham).

Vo vyraďovacej fáze postupne zdolali Austráliu, Wales a vo finále si poradili so Škótskom 4:1. Čelili im skúsení hráči John Higgins a Stephen Maguire.

Maguire po nečakanej porážke uviedol, že zrejme sledoval dvoch budúcich majstrov sveta.

Kritici spochybňovali jeho prvý triumf

Pôsobenie Bingtaa na profesionálnom okruhu sa muselo posunúť o sezónu neskôr. Číňan sa rozhodol dokončiť štúdium a snažil sa získať cestovné povolenie.

Dostal sa však na prestížny turnaj Champion of Champions a v úvodnom súboji zdolal Shauna Murphyho. Ako amatér rok predtým porazil známe mená ako Stuart Bingham, Barry Pinches či Liang Wenbo.

V sezóne 2016/2017 nastupoval na okruhu už pravidelne. Prvý veľký úspech medzi profesionálmi dosiahol v roku 2018, keď sa stal najmladším finalistom Northern Ireland Open. Trojnásobný majster sveta Mark Williams ho zdolal len tesne 9:8.

Doteraz jediný bodovaný turnaj vyhral na Riga Masters v roku 2019. Vtedy spravil veľký krok k rebríčkovému posunu medzi najlepšiu šestnástku.

Jeho triumf však niektorí kritici spochybňovali, keďže na podujatí neštartovali viaceré známe mená ako súčasná svetová jednotka Judd Trump či O'Sullivan.

Triumfom na Masters však potvrdil, že medzi elitou nie je náhodou a má pred sebou veľkú kariéru.

Pri rozhodujúcej guli bol pod tlakom

Vo finálovom zápase po prvej časti prehrával s Higginsom 3:5. Po prestávke však od stavu 5:7 vyhral tri frejmy v rade. Škót ešte vyrovnal, ale posledné dve hry patrili Číňanovi.

"V noci som sa v rozhodujúcich momentoch cítil unavený. Moje srdce pri poslednej červenej guli poriadne bilo. Bol som tak blízko víťazstva a Higgins bojoval ďalej. To bola chvíľa, keď som cítil najväčší tlak," povedal po triumfe Bingtao pre World Snooker Tour.

"Povedal som si, že musím pracovať ďalej a nevzdávať to. A nakoniec som ovládol bielu guľu," pokračoval nečakaný víťaz, ktorého neustále podporujú priateľka a rodičia.

"Mama a otec pozerali zápas v televízii. Pravdepodobne dnes večer nespali. Vždy mi hovorili, aby som sa nikdy nevzdával a užíval si život," zakončil Číňan.

Na Masters naňho postupne nestačila svetová dvojka Neil Robertson, spomínaný Maguire a obhajca Bingham.

Higgins bol na turnaji vo veľkej forme, ale nepridal svoj tretí triumf. Tešil sa v rokoch 1999 a 2006. Napriek tomu bol vďačný za možnosť hrať aj vo veku 45 rokov vo veľkom finále.

"Je to neuveriteľné pre niekoho tak mladého. Vyhrať Masters v dvadsiatich rokoch je veľkým úspechom. Jeho možnosti sú neobmedzené," pochválil súpera Higgins.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Snooker»Ako tínedžera ho nepustili do Británie. Teraz napodobnil O'Sullivana