Slovan valcoval na dedine. Niečo úžasné, to sa nevidí ani vo Fortuna lige, tvrdí Hrnčár

Tribúna bola plná do posledného miesta.
Tribúna bola plná do posledného miesta. (Autor: Ivan Mriška)
Ivan Mriška|4. sep 2021 o 20:16

Úradujúci majster zdolal štvrtoligový Málinec 7:0.

MÁLINEC. Z kopca, spoza plota či zo stromu. Fanúšikovia v Málinci využili všetky dostupné miesta, aby si mohli vychutnať futbal.

V malej obci v okrese Poltár bol totiž veľký sviatok, na zápas 2. kola Slovnaft Cupu tam pricestoval úradujúci majster Slovan Bratislava.

Sympatický súper, žičlivé prostredie

Súboj mal jasný scenár, favorit zdolal nováčika v štvrtej lige SsFZ vysoko 7:0. Zaujímavosťou bolo, že fanúšikovia domácich tlieskali nielen svojim miláčikom, ale aj hráčom súpera. Kričali: Slovan, do toho!

„Nečakal som to, ani takú návštevu. Som rád, že ľudia prišli a ďakujem im za to. Potrebujeme hrať zápasy na dedinách a v malých mestečkách. Takto si Slovan buduje sympatie,“ tešil sa po stretnutí tréner Slovana Vladimír Weiss.

Hetrikom sa blysol anglický krídelník Andre Green, ďalšie góly dávali Adler Da Silva, Dejan Dražič, Alen Mustafič a Martin Hubert.

„Pre nás bola výhra povinnosťou. Výsledok je, aký je, ale dnes išlo aj o niečo iné. Hrali sme so sympatickým súperom v žičlivom prostredí. Domáci sa snažili a gratulujem im k postupu do štvrtej ligy. Prajem im veľa šťastia,“ dodal tréner Slovana.

Podľa Weissa mal zápas pohárový náboj a jeho zverenci mohli vyhrať i vyšším rozdielom.

„Hráčom som vravel, aby nastupovali s pokorou. Aby hrali na dotyk, dva a vážili si, že ľudia sa na nich chodia pozerať. Bolo tu krásne prostredie a som rád, že sme si tu mohli zahrať,“ uviedol.

Križan: V tomto je čaro Slovnaft Cupu

Súboj mal špecifický náboj pre Richarda Križana. Prvé kroky urobil v neďalekej obci Plášťovce.

„Viem, čo pre chalanov z dediny znamená zahrať si proti fortunaligistovi. Sme radi, že sme im dopriali takúto šancu. V tomto je čaro Slovnaft Cupu. Na záver nás vytlieskali aj fanúšikovia súpera, čo hovorí za všetko. Získali sme si nových priaznivcov, čo je len dobré,“ hovoril po zápase Križan.

Stretnutie sa podľa neho hralo v tréningovom tempe. „Cieľom bolo dať do polčasu góly, aby sme sa mohli vystriedať, pretože nás čaká náročný program.

Som rád, že sme úlohu splnili. V závere mohli domáci streliť čestný gól, ale žiaľ im to nevyšlo,“ prajne dodal.

Po stretnutí sa deti fotili s hráčmi Slovana priamo na ihrisku. Najväčší záujem bol o Davida Hrnčára.

„Veľmi som sa na tento zápas tešil. Vedel som, že tu bude domovská dedinská atmosféra, čo sa aj potvrdilo. Prišlo veľa ľudí, čo som si užíval. Bolo to niečo úžasné, ani na Fortuna ligu nepríde niekedy toľko ľudí,“ vravel po zápase Hrnčár, ktorý chválil trávnik. Ten je v Málinci vo výbornej kondícii.

V ďalšom kole vyzve Slovan Bratislava súpera z tretej ligy. Majster zavíta opäť na stredné Slovensko do Kováčovej.

„Chodíme po Slovensku a získavame si priaznivcov z každej strany. Slovan je najväčší a najúspešnejší slovenský klub. Potrebujeme preto, aby nám všetci fandili v lige, ale najmä v pohárovej Európe,“ dodal.

Aj keď konečné skóre hovorí jasne v prospech Slovana, prvých tridsať minút gól nepadol. Outsidera držal fantastickými zákrokmi brankár.

„Pre každého z dediny to bol obrovský sviatok. Teraz si ešte neuvedomujeme, proti komu sme hrali, ale o 30 rokov o tom budeme rozprávať svojim vnúčatám,“ povedal Radoslav Janštvo, ktorý celý život chytá za Málinec.

Po krásnych zákrokoch ľudia skandovali jeho meno.

„Bol to krásny pocit. Nesmierne som si to užíval. Na výsledku nezáleží, je to pre nás zážitok na celý život,“ dodal.

Rozpočet ako plat hráča

Mužstvo ako kapitán viedol 42-ročný Ján Melich. Počas kariéry hral druhú ligu za FK Žiar nad Hronom a predstavil sa v semifinále Slovenského pohára proti Ružomberku. Zápas proti Slovanu však bol najväčším v jeho kariére.

„Nič podobné som nezažil. Hrať za vlastnú obec proti Slovanu Bratislava, to sa nie každému podarí. Nebol to sviatok len pre dedinu, ale pre celý okres,“ uviedol Melich.

Na svoje mužstvo bol napriek vysokej prehre hrdý. „My chodíme do práce, oni sú profesionáli. Majú lepšiu kondíciu, čo sa muselo prejaviť.

Nehrali sme však proti tímu z vedľajšej dediny, ale niekoľkonásobnému majstrovi Slovenska a šampiónovi Pohára víťazov pohárov. Mesačný plat jedného hráča je taký, ako rozpočet celého nášho klubu na rok,“ prirovnal.

Málinec vybehol na súboj s fortunaligistom v nových dresoch. „Krst by si zaslúžil lepší výsledok. Čo sa však týka kulisy a všetkého okolo, ten čo do nich investoval musel byť spokojný,“ zavtipkoval domáci tréner Peter Turic.

Starosta: Som nesmierne pyšný

Radosť mal hlavne z prvých tridsiatich minút duelu. „V každom zápase je dôležité nedostať rýchly gól. I keď visel na vlásku, podarilo sa nám dostať do hry. Snažili sme sa to udržať čo najdlhšie, ale kvalitný súper nás nakoniec zlomil,“ dodal.

Starosta obce s 1 500 obyvateľmi Igor Lacko po zápase neskrýval nadšenie. Naznačil, že pre hráčov pripraví odmenu.

Spoločná fotka.
Spoločná fotka. (Autor: Ivan Mriška)

„Klobúk dole pred tým, čo dosiahli. Som na nich nesmierne pyšný. Tridsať minút nedostať gól proti súperovi, ktorý hrá európske poháre a je majstrom Slovenska, to si zaslúži uznanie.

Pre niekoho je 0:7 debakel, pre mňa prijateľná prehra. Treba si uvedomiť, kto dnes v Málinci bol a už dlho nebude. Bola to odmena za poctivú prácu,“ spokojne povedal Igor Lacko, ktorý sa tešil i z toho, ako bol zápas zvládnutý z organizačnej stránky.

„Vďaka patrí všetkým ľuďom, ktorí sa akoukoľvek mierou pričinili, aby sme mohli privítať Slovan. Budem neskromný, ale zvládli sme to na vysokej úrovni,“ uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovan valcoval na dedine. Niečo úžasné, to sa nevidí ani vo Fortuna lige, tvrdí Hrnčár