Má to byť zápas storočia. Nebude chýbať kotol ani Il Silenzio

Mužstvo FC Pata
Mužstvo FC Pata
Titanilla Bőd|13. sep 2021 o 17:34

Väčšina obyvateľov trojtisícovej Paty fandí Spartaku Trnava.

PATA, TRNAVA. Takto pred rokom sa v Pate chystali na pohárové stretnutie s Dunajskou Stredou. Termín zápasu sa však neustále posúval pre povinnosti DAC v Európskej lige.

Potom prišla druhá vlna pandémie a amatérsky futbal sa zastavil na dlhé mesiace.

V marci padlo definitívne rozhodnutie, že Slovnaft Cup pokračuje iba s tímami z prvej a druhej ligy.

Vyradené amatérske kluby zároveň dostali prísľub, že ich výsledky sa zohľadnia v ďalšej sezóne, a budú nasadené.

„Začíname v treťom kole, kde by sme už mohli dostať ligistu. Najradšej by som bol, keby k nám zavítal Spartak,“ povedal vtedy pre Sportnet manažér FC Pata Ladislav Herák.

Žreb im prial

Želanie sa mu splnilo. V utorok 14. septembra privíta štvrtoligová Pata v 3. kole Slovnaft Cupu na svojom ihrisku práve Trnavu.

Plagát stretnutia.
Plagát stretnutia.

„Bol som práve v kancelárii v robote, keď mi zavolal Miroslav Richtárik zo Slovenského futbalového zväzu, aby mi oznámil, že keď Spartak prejde cez Belušu, v ďalšom kole má hrať s nami,“ spomínal na radostnú správu Ladislav Herák.

Ihneď začal rozmýšľať a plánovať. „Len som sa bál, aby ich tá Beluša náhodou z pohára nevyrazila. Veď vlani na nich skoro vylámal zuby Slovan,“ poznamenal manažér Paty.

Spartak však bez problémov prešiel cez treťoligového súpera víťazstvom 3:0. Zápas sa hral práve v čase tréningu Paty, tréner a hráči sa neustále vypytovali manažéra, ktorý sledoval dianie na mobilnom telefóne, aký je stav.

Keď Trnava dala druhý gól, odľahlo im. Už nič nestálo v ceste zápasu storočia.

Manažér chodí do kotla

V trojtisícovej Pate sú vraj všetci Trnaváci. Ladislav Herák patrí k tým najväčším fanúšikom Spartaka. Prvý raz ich videl na vlastné oči ešte vo federálnej lige.

„Hrali sme so Spartou Praha a prehrali 0:1. Gól Sparty dal Vrabec, a ľudia kričali: Vrabec, ulec! Pamätám si to, ako keby to bolo dnes,“ vravel funkcionár Paty.

Chodí do trnavského kotla, s ostatnými fanúšikmi sa pozná po mene. Zápas s jeho obľúbeným klubom je preňho splneným snom.

Ladislav Herák, manažér FC Pata v trnavskom kotle (v čiernej bunde).
Ladislav Herák, manažér FC Pata v trnavskom kotle (v čiernej bunde). (Autor: Archív L. H.)

„To sa ani nedá vyjadriť slovami. Bude to najväčší futbalový zážitok v mojom živote,“ zdôraznil.

Dedina ešte takéto stretnutie nezažila. V pondelok o dvanástej už bolo predaných 700 lístkov v predpredaji. Záujem je aj o špeciálne šály vyrobené pre tento zápas.

„Budú dva fanshopy, päť bufetov, dva stánky s cigánskou, otvorené budú štyri brány,“ hrdo uviedol Ladislav Herák.

Rázovití a hluční

V Pate čakajú viac ako dvojtisícovú návštevu. Mnohí prídu aj z Trnavy, v kotle bude možno aj päťsto ľudí. Konflikt však nehrozí, veď fanúšikovské tábory sa vlastne prelínajú.

Pred výkopom nebude chýbať tradičné Il Silenzio ani klubová hymna domácich.

Fanúšikovia Paty sú vraj podobní trnavským: sú rázovití a hluční. Mnohí z nich chodia aj na zápasy Spartaka. „Akurát náš bývalý hospodár je slovanista. Ten vravel, že ani nedôjde. A to býva sto metrov od ihriska,“ smial sa Ladislav Herák.

Pokúsia sa o zázrak

Jeho menovec, Lukáš Herák je hrajúcim trénerom tímu. Aj preňho to bude špecifický zápas: je bývalým hráčom Trnavy, so Spartakom mal podpísanú profesionálnu zmluvu, hoci v lige nenastúpil.

Lukáš Herák, tréner FC Pata.
Lukáš Herák, tréner FC Pata.

Trnavu považuje za najlepší klub na Slovensku s najlepšími fanúšikmi. „Pre nás to bude historický zápas, futbalový sviatok. Všetci sa naň tešíme,“ hovoril nadšene.

Na pohárový zápas sa štvrtoligová Pata naladila víťazne, keď v nedeľu vyhrala v Nesvadoch 2:1.

„V pohári sa môže stať aj zázrak, a my sa oň pokúsime. Sme taká nátura, že chceme vyhrať každý jeden zápas. Necháme na ihrisku dušu, budeme bojovať a v osobných súbojoch budeme nepríjemní,“ zdôraznil Lukáš Herák.

Reklama na futbal

Tréner Trnavy Michal Gašparík vníma konfrontáciu so súpermi z nižších súťaží pozitívne. „Takéto stretnutia sú reklamou na futbal. Menšie kluby sa určite tešia, keď hrajú s ligistami, s takými klubmi, ako je Spartak Trnava. Ľudia si môžu užiť skvelý zápas,“ uviedol Gašparík.

Uznal však, že pre trénera je to niekedy náročná úloha. „U hráčov môže dôjsť k podceneniu súpera, niekedy chýba aj motivácia. Myslím si však, že sú to profesionáli a chcú podať normálny výkon. V predchádzajúcom kole sme s tým nemali žiadny problém,“ zdôraznil trnavský kouč.

On sám sa teší na inú, dedinskú atmosféru. „Pre nich to naozaj môže byť zápas storočia. Nie vždy sa podarí, že vám v pohári vyžrebujú Spartak Trnava,“ poznamenal Gašparík. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Má to byť zápas storočia. Nebude chýbať kotol ani Il Silenzio