Kapitán Petržalky pri poslednom derby podával lopty. Gól mu ukradol slovanista

Momentka zo zápasu Slovan Bratislava - Petržalka.
Momentka zo zápasu Slovan Bratislava - Petržalka. (Autor: facebook/ŠK Slovan Bratislava)
Michal Šášky|14. apr 2021 o 21:45

Tehelné pole nehostilo derby takmer dvanásť rokov.

BRATISLAVA. Derby zápasmi Petržalky a Slovana žila pred rokmi celá Bratislava. To posledné sa však naposledy uskutočnilo bez troch dní presne pred jedenástimi rokmi.

A na Tehelnom poli dokonca ešte v lete 2009. Kluby v oboch prípadoch remizovali 1:1.

V stredu sa oba tímy stretli v prestížnom zápase štvrťfinále Slovnaft Cupu, no bez väčšieho ohlasu v hlavnom meste. Fanúšikovia sledovali duel len doma v televízii, pandemická situácia zatiaľ nedovolila otvoriť tribúny.

Petržalka v poslednom kole pohára vyradila fortunaligové Pohronie, no so Slovanom prehrala vysoko 1:5.

„Porovnali sme sa s najlepším mužstvom na Slovensku za posledné roky. Pre chlapcov to bola dobrá škola,“ povedal po zápase v televíznom rozhovore tréner Ladislav Pecko.

Slovnaft Cup 2020/2021 - štvrťfinále

Slovan - Petržalka 5:1 (3:0)

Góly: 13. Abena, 19. De Marco, 40. Strelec, 46. Daniel, 67. Holman - 79. De Marco (vlastný)

ŽK: 22. Bajrič - 21. Farkaš, 43. Obročník, 84. Dopater

Slovan: Ružinský – Pauschek (46. Medveděv), Abena, Bajrič, Vernon – Nono (46. de Kamps), Rabiu (72. Henty) – Daniel, Strelec (62. Holman), Ratao (79. Moha) – Ožbolt

Petržalka: Sokol – Krisztín (56. Dopater), Petryk, Farkaš, Kozlovský – Mihálek (56. Horvát), Obročník, Kudlička (56. Vondryska), Sliacky (46. Castellano) – Gašparovič, Hurný (82. Filipiak)

/štatistiky zápasu nájdete na tomto odkaze >>>/

Brankár Slovana čakal na strelu takmer hodinu

Od posledného zápasu v roku 2010 sa veľa vecí zmenilo.

Slovan si prešiel zložitým obdobím, len nedávno sa vrátil na Tehelné pole a smeruje za tretím titulom v rade, pričom je aj obhajcom Slovnaft Cupu.

Petržalka dokonca v určitej forme zanikla a dnes je ako nový projekt priemerným tímom druhej ligy a hráva na menšom štadióne.

Rozdiel medzi oboma tímami bol vidieť aj na ihrisku. Slovan zodpovedným prístupom zápas zvládol, Petržalčania hrali sympaticky a oduševnene, no zaostávali vo všetkých herných činnostiach.

V 8. minúte „viedli“ na fauly už 5:0, v 12. a 19. minúte skórovali obrancovia belasých zo štandardných situácií a vytvorili si pohodlné vedenie. Po polčase viedol Slovan rozdielom triedy, do prázdnej brány dopravil loptu Strelec.

Hostia doplácali na nepresné prihrávky, nedôraznosť a zbytočné fauly, viaceré akcie prekombinovali. V prvom polčase ani raz nevystrelili na bránu.

Jediný zaujímavý moment sa udial v 25. minúte, keď brankár Ružinský podcenil center Gašparoviča, Abena v rýchlosti odkopol loptu len do Petržalčana Obročníka, od ktorého sa odrazila do spoluhráča Farkaša a od neho mimo brány.

Dávid Strelec skóruje v zápase Slovan Bratislava - Petržalka do prázdnej brány.
Dávid Strelec skóruje v zápase Slovan Bratislava - Petržalka do prázdnej brány. (Autor: TASR)

Slovan mal chuť aj v druhom polčase, zato Petržalčania strácali sebavedomie. Zápas pripomínal čoraz viac exhibíciu. Hneď v prvej minúte skóroval striedajúci Daniel, v 67. minúte tiež hráč z lavičky Holman.

Hostia prvýkrát preverili Ružinského až v 57. minúte pri prečíslení dvaja na jedného. Mladík Hurný ale sám pred bránou pohorel.

Čestný zásah Petržalky pri prehre 1:5 padol desať minút pred koncom. Hosťujúci Oscar po narážačke s Kozlovským prihrával na voľného Gašparoviča, loptu si ale pred ním zrazil do siete slovanista Vernon.

„Bol som milo prekvapený, že Slovan pristúpil k zápasu naozaj zodpovedne. Bolo cítiť, že do toho dali iné emócie než v predchádzajúcich pohárových dueloch. Výsledok a priebeh zápasu tak zodpovedal úrovni a kvalite kádrov,“ komentoval tréner Petržalky Ladislav Pecko, legendárny hráč Slovana.

„Dnes bol kľúčový správny prístup hráčov,“ potvrdil jeho slová slovinský tréner Slovana Darko Milanič.

Tréneri Darko Milanič a Ladislav Pecko počas zápasu Slovan Bratislava - Petržalka.
Tréneri Darko Milanič a Ladislav Pecko počas zápasu Slovan Bratislava - Petržalka. (Autor: TASR)

Pecko: Nie je to Tehelné pole aké poznám

Pecko strávil na Tehelnom poli prakticky celú profesionálnu kariéru. Ako hráč získal titul majstra Československa, v ére samostatnosti sa štyrikrát tešil z ligového i pohárového triumfu. V roku 2009 doviedol Slovan k double aj ako tréner.

Špeciálne pocity ale neprežíval. Keď ho s touto otázkou konfrontoval po zápase reportér RTVS, len sa poobzeral po prázdnych belasých sedačkách na tribúnach.

„Pre mňa je to nový štadión. Nie je to Tehelné pole, aké som zažil ja. Prežil som tu celý svoj život, nielen futbalový, ale ozajstné emócie budem mať, keď sa sem budem vracať opakovane a keď tu zažijem veľké zápasy pred plnými tribúnami,“ povedal neskôr na tlačovej konferencii.

Zaujímavosťou derby bolo, že v petržalskom drese nastúpilo dvakrát viac odchovancov Slovana. Za domácich hral prvý polčas s kapitánskou páskou Pauschek, pod hrotom operoval Strelec.

Za Petržalku chytal Sokol, v poli hrali ľavý bek Kozlovský, stredopoliari Sliacky i kapitán Gašparovič. Ten si ako jediný pamätá posledný vzájomný zápas, podával na ňom lopty.

Vekový priemer mladej zostavy zvyšovali len 36-ročný skúsený stopér Pavol Farkaš a 30-ročný stredopoliar Michal Obročník, známy z pôsobenia vo ViOn-e, Pohroní či českej ligy.

„Mne tento duel pripomenul moje vlastné začiatky, keď som prišiel na Tehelné pole a roztriasli sa mi nohy. Tak dnes pôsobili aj niektorí naši mladí hráči, čo je ale samozrejmé, na takomto štadióne hrali prvýkrát, viacerí majú na svojom konte len pár zápasov v druhej lige,“ hodnotil Pecko.

„Je dobré, že sme tento duel odohrali, nášmu tímu to môže dať veľa, rovnako ako mne, keď som tu začínal. Slovanisti našim hráčom ukázali, kde sa futbal aktuálne pohybuje. Už dávno som ich nevidel hrať s takou chuťou ako dnes,“ dodal.

Aj slovanisti priznali, že bratislavské derby považovali za výnimočné.

„Príprava na dnešok bola trochu iná ako na iné pohárové zápasy, bola trochu špeciálna. V derby treba vyhrať a nezáleží, akú ligu súper aktuálne hrá,“ poznamenal Milanič.

Slovanisti spoznajú svojho súpera v semifinále po žrebe vo štvrtok 15. apríla. Medzi najlepšie kvarteto sa prebojovala Žilina a dva druholigové celky Banská Bystrica a Košice.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kapitán Petržalky pri poslednom derby podával lopty. Gól mu ukradol slovanista