Je to veľký deň, tešil sa Lipták. Slovenky na štvrtý pokus zdolali Rusky

Slovenský tím sa raduje z víťazstva.
Slovenský tím sa raduje z víťazstva. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|11. feb 2018 o 19:37

V dramatickom stretnutí Pohára federácie vybojovala rozhodujúci bod Viktória Kužmová.

BRATISLAVA. Tenistky Slovenska na štvrtý pokus zdolali Rusky v Pohári federácie. V zápase 1. kola II. svetovej skupiny zvíťazili v Bratislave 4:1.

Rozhodujúci tretí bod vybojovala 19-ročná Viktória Kužmová v súboji s Anastasiou Potapovovou 3:6, 6:3, 6:4.

Predtým bodovali vo dvojhrách aj Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová.

V záverečnej štvorhre, ktorá už o ničom nerozhodovala, zdolal slovenský pár Jana Čepelová, Anna Karolína Schmiedlová ruskú dvojicu Veronika Kudermetovová, Anna Kalinská.

Slovenky využili fakt, že v ruskom výbere chýbalo až sedem najlepších hráčok na čele so Svetlanou Kuznecovovou, ktoré dali prednosť individuálnej kariére. V domácej zostave absentovala Dominika Cibulková.

"Je to veľký deň pre slovenský tenis, veď vo Fed Cupe ani v Davisovom pohári sme Rusko nikdy nezdolali," tešil sa kapitán slovenského družstva Matej Lipták.

Víťazný tím sa kvalifikoval do baráže o postup do elitnej svetovej osmičky.

Sobota: Rybáriková obrátila vývoj

Keď v sobotňajšom druhom zápase domáca jednotka Magdaléna Rybáriková prehrávala s ruskou dvojkou Annou Kalininovou v treťom sete 2:4, so slovenským tímom to vyzeralo zle.

V tom čase už Rusky vyhrávali zásluhou víťazstva Natalie Vichľancevovej nad debutantkou v slovenskej zostave Viktóriou Kužmovou 1:0 a ak by získali aj druhý bod, ťažko by sa vývoj obracal.

Slovensko - Rusko 4:1

  • Sobotňajší program:
<>

Viktória Kužmová - Natalia Vichľancevová

4:6, 2:6 (online >>)

Magdaléna Rybáriková - Anna Kalinská

5:7, 6:3, 6:4 (online >>)

<>
  • Nedeľňajší program:
<>

Jana Čepelová - Natalia Vichľancevová

6:4, 6:4 (online >>)

Viktória Kužmová - Anastasia Potapovová

3:6, 6:3, 6:4 (online >>)

Jana Čepelová, Anna Karolína Schmiedlová - Veronika Kudermetovová, Anna Kalinská

6:3, 6:2

Rybáriková (18. v rebríčku WTA vo dvojhre) však excelentne zvládla záver duelu s Kalinskou (150.), po dráme vyhrala štyri gemy za sebou i celé stretnutie, vyrovnala stav na 1:1.

"Fú, bol to náročný zápas,“ uľavilo sa po víťaznom zápase Rybárikovej. V súboji sa po výmenách viackrát chytila za boľavý chrbát. Semifinalistka vlaňajšieho Wimbledonu nebola celkom vo svojej koži.

„Súperka hrala veľmi dobre. Myslím si, že bola oveľa lepšia než hovorí jej rebríčkové postavenie. Veľakrát ma dostala do úzkych. Ani ja som nehrala zle, hoci tento povrch a loptičky nie sú šité na moju hru," vysvetľovala.

"Loptičky sa rýchlo obohrajú a potom už neletia tak dobre. Nevzdala som to a aj keď som prehrávala, bojovala som a dokázala som duel otočiť. Využila som svoje skúsenosti, verila som si. Získala som bod, a to sa cení," dodala slovenská národná jednotka.

Rybáriková vyhrala dvojhru v Pohári federácie po desiatich rokoch. Naposledy zdolala Akgul Amanmuradovú z Uzbekistanu.

Nedeľa: Prekvapili kapitáni

V nedeľu najprv prekvapil kapitán Slovenska Matej Lipták, keď na prvé stretnutie postavil Janu Čepelovú (114.) namiesto Rybárikovej. Ruská tenistka Vichľancevová bola z toho zaskočená, nevedela sa z toho spamätať.

A bolo to na jej hre vidieť.

Prekvapilo ma, že nenastúpila Rybáriková. Dozvedela som sa to až necelú hodinu pred zápasom. Chystala som sa na súboj s Magdou, tak som bola mentálne nastavená.


Natalia Vichľancevová po prehre s Janou Čepelovou

Nezahrala tak dobre ako deň predtým s Kužmovou. Čepelová pred týždňom na turnaji v Petrohrade s Vichľancevovou prehrala vo dvoch setoch, teraz jej to vrátila - výborne servovala, súperku ani raz nepripustila k brejkbalu. A sama dva razy prelomila podanie Vichľancevovej.

„Hrala som veľmi dobre,“ povedala Košičanka Čepelová. „Bol to dôležitý bod a verím, že Viki Kužmová to už v ďalšom stretnutí rozhodne. Ráno som vstala a nevedela som, či budem hrať. Že nastúpim, som sa dozvedela na mítingu o jedenástej," prezradila.

"Poučila som sa zo vzájomného zápasu s Vichľancevovou pred týždňom na turnaji v Petrohrade. Pri výmenách som stále za základnou čiarou a stačila som odpovedať na tvrdé údery ruskej súperky. Vychádzal mi servis," dodala Čepelová.

Dvadsaťročná ruská jednotka neskrývala sklamanie, bola favoritkou zápasu.„Jana hrala veľmi dobre, vyhrala zaslúžene,“ priznala férovo.

„Nebola som na ňu dostatočne pripravená. Prekvapilo ma, že nenastúpila Rybáriková. Dozvedela som sa to až necelú hodinu pred zápasom. Chystala som sa na súboj s Magdou, tak som bola mentálne nastavená," doplnila Vichľancevová.

Pred štvrtým singlovým súbojom prekvapila aj kapitánka ruského tímu Anastasia Myskinová. Namiesto Kalinskej poslala na kurt 16-ročnú debutantku Anastasiu Potapovovú.

Bývalá juniorská svetová jednotka začala duel s Kužmovou odvážne, prvý set vyhrala 6:3. Potom však už bola v dlhých výmenách od základnej čiary lepšia slovenská tenistka a po ďalších dvoch víťazných setoch sa radovalo Slovensko.

Tím vedený kapitánom Liptákom po roku opäť postúpil do play off o svetovú skupinu. Vlani podľahol v Bratislave Holandsku 2:3. Súpera v aprílovej baráži sa dozvie na utorkovom žrebovaní v Londýne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Je to veľký deň, tešil sa Lipták. Slovenky na štvrtý pokus zdolali Rusky