Kužmová po veľkom boji zdolala Potapovovú a rozhodla o víťazstve Slovenska

Viktória Kužmová sa raduje po premenenom mečbale.
Viktória Kužmová sa raduje po premenenom mečbale. (Autor: SITA)
Sportnet|11. feb 2018 o 00:00

O tri slovenské body sa postarali tri rozdielne hráčky.

Slovensko - Rusko 3:1

Sobotňajší program:

Viktória Kužmová - Natalia Vichľancevová 4:6, 2:6 (online >>)

Magdaléna Rybáriková - Anna Kalinská 5:7, 6:3, 6:4 (online >>)

Nedeľňajší program:

Jana Čepelová - Natalia Vichľancevová 6:4, 6:4 (online >>)

Viktória Kužmová - Anastasia Potapovová 3:6, 6:3, 6:4 (online >>)

BRATISLAVA. Slovenské tenistky sa rovnako ako vlani prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie.

V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž vedú v bratislavskom NTC nad Ruskom už 3:1.

Prvé víťazstvo proti Rusku

O rozhodujúci tretí bod pre domáci tím sa zaslúžila Viktória Kužmová, ktorá zdolala Anastasiu Potapovovú 3:6, 6:3, 6:4. Iba 16-ročná ruská debutantka nahradila pôvodne nominovanú Annu Kalinskú.

Slovenky zdolali Rusky v Pohári federácie vôbec prvýkrát, v predchádzajúcich troch vzájomných dueloch ťahali za kratší koniec.

Súperky v baráži o elitnú osmičku (21.-22. apríla) spoznajú v utorok 13. februára o 11.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Zverenky kapitána Mateja Liptáka budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami.

Kužmová musela stav zápasu otáčať

V úvode zápasu medzi Kužmovou a Potapovovou si obe hráčky suverénne vyhrávali svoje podania. V dlhom siedmom geme za stavu 3:3 mala Slovenka k dispozícii niekoľko brejkbalov, nebojácne hrajúca Potapovová ich však odvrátila.

V ďalšom geme zobrala Kužmovej servis a prvý set sa stal jej korisťou.

V druhom dejstve Kužmová zlepšila dĺžku úderov a vo výmenách dokázala dostať Potapovovú pod tlak. Za stavu 2:1 nevyužila vedenie 40:0, v šiestom geme však zobrala súperke servis a výhodu brejku pretavila v zisk druhého setu.

Pozrite si momentky zo zápasu Kužmová - Potapovová (Slovensko - Rusko): fotogaléria

11.2.2018

V rozhodujúcom dejstve za stavu 0:1 čelila Kužmová trom brejkbalom, vo štvrtom geme ďalším dvom.

Všetky však odvrátila, v Tildenovom geme aj vďaka viacerým víťazným bekhendom prelomila podanie Potapovovej a zápas už dotiahla do úpešného konca.

Za stavu 5:4 premenila po úspešnom smeči hneď prvý mečbal a pripísala si na konto prvé fedcupové víťazstvo v kariére.

Liptáka prekvapil Čepelovej servis

"Získať rozhodujúci tretí bod pre Slovensko je úžasný pocit. Pred zápasom som sa snažila na to nemyslieť, že mám šancu posunúť náš tím do baráže, no bola som nervózna. V prvom sete som prehrala ťažký gem za stavu 3:3 a potom som si prehrala podanie," uviedla Kužmová pre RTVS.

"Hovorila som si však, že ešte nič nie je stratené. V druhom sete som sa snažila hrať maximálne koncentrovane a verila som, že súperku postupne zlomím. Bolo to ťažko vybojované, no o to krajšie víťazstvo. Diváci boli skvelí, vytvorili fantastickú atmosféru," dodala.

Kapitán slovenského tímu bol pred nedeľňajšími zápasmi optimistom.

"Neúčasť Magdy bola pre nás oslabenie, no veril som, že Janka s Vikou to zvládnu. Janku som tak dobre servovať ešte asi nevidel, Vichľancevovú nepustila k jedinému brejkbalu," priznal.

"Súperku pretlačila aj vo výmenách. Viky bola na začiatku zápasu trochu zakríknutá, postupne sa však dostala do svojho rytmu. Na začiatku tretieho setu zvládla pri svojom podaní ťažké stavy, podržala si podanie a potom súperku brejkla. Som na obe dievčatá hrdý," dodal Lipták.

Online prenos: Viktória Kužmová - Anastasia Potapovová (Slovensko - Rusko, Fed Cup 2018)

Fed Cup  2018
11.02.2018 o 17:01
Kužmová
2:1
(3:6, 6:3, 6:4)
Ukončený
Potapovová
Prenos
Slovensko po prvýkrát v histórii zvíťazilo v Pohári federácii nad Ruskom. O všetkom rozhodli dnešné dve dvojhry. V tej druhej predviedla slovenská hviezdička Viktória Kužmová neuveriteľne bojovný výkon, keď po prehratom prvom sete v polovici toho druhého úplne otočilo vývoj zápasu. V rozhodujúcich momentoch ukázala väčšiu psychickú odolnosť, za čo bola napokon odmenená. Slovensko tak víťazí 3:1 na zápasy. Na programe by mala byť ešte záverečná štvorhra, jej osud však závisí na dohode nehrajúcich kapitánov Mateja Liptáka a Anastasie Myskinovej. Ak sa bude konať, tak vám ju, samozrejme, prinesieme v našom online prenose. Pre túto chvíľu vám však už ďakujem za pozornosť!
Koniec zápasu
6:4
Tak posledná výmena absolútne definovala celý tento duel. Anastasija Potapovová predvádzala neuveriteľnú obranu, no bojovnosť Viktórie Kužmovej a následný forhendový víťazný úder ukončuje tento duel a rozhoduje tak o postupe Slovenska do play-off o Svetovú skupinu Pohára federácie! Kužmová zvíťazila v troch setoch, ten tretí ovládla 6:4!
40-30
importantMečbal! Fantastický servis Kužmovej poslala Anastasija Potapovová len do autu a Slovenka tak môže v nasledujúcej výmene ukončiť tento zápas!
30-30
Teraz však musíme pochváliť aj ruskú tenistku, ktorá predviedla úžasný forhend k základnej čiare. Mečbal alebo brejkbal?
30-15
Klobúk dole pred Viktóriou Kužmovou, ktorá si svoje prvé eso v treťom sete schovala na takmer ideálny okamih.
15-15
Túto dlhšiu výmenu však o niečo lepšie zvládla Anastasija Potapovová, a tak je stav v tomto geme opäť nerozhodný.
15-0
Začína vynikajúco. Servis von z kurtu a následný nekompromisný forhend jej prináša úspech.
5:4
Slovenka síce bojovala, Anastasija Potapovová však tento mimoriadne dôležitý gem zvláda. Viktória Kužmová to bude musieť zvládnuť na vlastnom podaní.
40-A
Neuveriteľné. Dnes už po niekoľkýkrát zahralo jastrabie oko s Ruskou, ktorá sa tak znova dostáva späť do výhody.
40-40
Opäť sa však vraciame na zhodu. Kužmová bojuje a zápas chce ukončiť v tomto geme.
40-A
Potapovová ide opäť do výhody po ďalšom krátkom returne z rakety Viktórie Kužmovej.
40-40
Následne ale robí 16-ročná Ruska zbytočnú chybu a je z toho opäť zhoda.
40-A
Tak zatiaľ nie, Anastasija Potapovová získava výhodu na svoju stranu.
40-40
A dokonca sa dostáva slovenská tenistka na zhodu! Dočkáme sa už v nasledujúcej výmene mečbalu pre Slovensko?
30-40
Výborne. Viktória Kužmová zabojovala a z mimoriadne náročnej pozície zahrala skvelý víťazný úder.
15-40
Následne však priichádza opäť až príliš odovzdaný return z rakety slovenskej tenistky.
15-30
Toto by mohlo pomôcť. Víťazný úder Kužmovej znamená zníženie stavu v tejto hre.
0-30
Aj ďalšia výmena ide na konto ruskej tenistky. Anastasija Potapovová vedie pri vlastnom servise už o dve výmeny.
0-15
Viktória Kužmová však teraz poslala na druhú stranu až príliš krátky return a Ruska sa nenechala viac ponúkať.
5:3
Je to veľmi dobré. Skvelý prvý servis Kužmovej znamená, že Slovensko delí jediný gem od postupu do baráže o svetovú skupinu Fed cupu.
40-30
importantFantázia, tak toto chcelo veľkú guráž zo strany slovenskej tenistky! Mimoriadne náročný úder, ku ktorému sa Kužmová musela dokonca zohnúť zahrala milimetrovo presným bekhendom do odkrytej časti kurtu!
30-30
Viktória Kužmová zapojila kvalitný prvý servis a zatiaľ sa vyhla hrozbe brejkbalov zo strany svojej súperky. Nasleduje výmena s obrovskou dôležitosťou.
15-30
Do tejto výmeny sa zapojila aj páska. Bohužiaľ, tá ponúkla ruskej tenistke viac času, aby si pripravila svoj následný víťazný forhend.
15-15
Viktória Kužmová však reaguje ideálne, keď dobrým úderom od základnej čiary vyrovnáva stav tohto extrémne dôležitého gemu.
0-15
Slovenská tenistka musela ísť po tesnom aute z prvého servisu cez druhé podanie, čo dokázala na zisk fiftínu využiť Anastasija Potapovová
4:3
importantFantázia! Anastasija Potapovová posiela svoj bekhend od základnej čiary len do autu a Viktória Kužmová tak získava jej servis! Slovenka vedie 4:3 a pôjde podávať!
40-30
Prvú hrozbu straty servisu ešte Anastasija Potapovová odvracia skvelým prvým servisom.
40-15
importantTak v tomto geme Kužmovej bekhend doslova "píše". Z tejto časti rakety tam Slovenke padá jedna skvelá loptičlka za druhou a razom sú z toho dva brejkbaly na jej strane!
30-15
Anastasija Potapovová musela ísť cez druhý servis, Slovenka na returne pritlačila a následne víťazným bekhendom získala túto výmenu na svoju stranu.
15-15
Veľká škoda. Viktória Kužmová mala veľkú príležitosť ukončiť túto výmenu, napokon však z pomerne jednoznačnej pozície robí chybu a stav je tak nerozhodný.
15-0
Viktória Kužmová navyše vstupuje do siedmeho gemu úspešným víťazným úderom od základnej čiary a získava tak fiftín na svoju stranu.
3:3
Je to dobré. Toto bol zatiaľ snáď najlepší gem na podaní v treťom sete zo strany slovenskej hráčky, ktorá ho ukončila dobrými údermi priamo na telo Potapovovej a tá si s nimi nedokázala poradiť.
40-30
Tento gem však zatiaľ pokračuje ďalej, keď to Viktória Kužmová so svojim forhendom v tomto prípade trochu ustrelila.
40-15
Dobrý servis na telo od Kužmovej a následný return do pásky od ruskej tenistky prináša na stranu Slovenky dva gembaly.
30-15
Vynikajúci bekend po čiare od Viktórie Kužmovej. Loptička dopadla takmer milimetrovo presne na základnú čiaru a Potapovová sa za ňou len neveriacky obzrela.
15-15
Následne tam však už Slovenke padol aj prvý servis, čo Kužmová využila na zisk tohto fiftínu.
0-15
Viktória Kužmová musela ísť cez druhý servis, ktorý však jej súperka prečítala a pripisuje si na svoje konto víťazný return z forhendovej časti rakety.
2:3
Anastasija Potapovová znova trafila prvý servis, na ktorý nedokázala Viktória Kužmová nájsť odpoveď a poslala ho len ďaleko za základnú čiaru.
30-40
importantTak to je obrovská škoda. Slovenská tenistka má v posledných výmenách trochu problém s dĺžkou svojich úderov a aj tento forhend spadol niekoľko centimetrov za základnú čiaru.
30-30
Kužmová poslala svoj bekhend priamo pod nohy Rusky, a tá ho dokázala vrátiť len úderom do pásky. Vyrovnané, po 30.
15-30
Viktória Kužmová hrá však v niektorých momentoch na príjme až príliš netrpezlivo, čo sa je v tejto chvíli nevyplatilo, keď jej return končí len mimo kurtu.
15-15
Zdrvujúca ofenzíva Kužmovej musela priniesť úspech. Tvrdý forhend na základnú čiaru zo strany Slovenky poslala jej súperka len do siete.
0-15
Anastasija Potapovová vstupuje do piateho gemu tretieho setu lepšie, Slovenka posiela svoj forhend len do autu.
2:2
Tak toto bolo poriadne na nervy. Viktória Kužmová však tento mimoriadne náročný gem zvláda vďaka skvelému víťaznému forhendu z pomerne náročnej pozície.
A-40
Výkon Slovenky ako na hojdačke pokračuje ďalej. Po tretej dvojchybe v jednom geme prichádza vynikajúcim spôsobom zvládnutá výmena.
40-40
Viktória Kužmová však v tomto geme daruje už tretí fiftín svojej súperke absolútne zbytočnou dvojchybou. Tri pokazené servisy v jednom geme, to sa často nevidí.
A-40
Slovenka opäť zariskovala na prvom servise a tentokrát sa jej to vyplatilo, keď sa jej znova podarilo otočiť nepriaznivý vývoj tejto hry.
40-40
importantVýborne! Skvelým pohybom a dobre umiestneným tvrdým forhendom odvracia Kužmová aj ďalší brejkbal!
30-40
Prišiel vynikajúci servis presne do rohu vymedzeného priestoru, ktorý Potapovová poslal len mimo kurtu.
15-40
Neuveriteľné. Výkon Viktórie Kužmovej ako na hojdačke pokračuje ďalej. Dvojchyba, víťazný úder a dvojchyba. Čo príde tentokrát?
15-30
Skvelé. Slovenka odpovedá nekompromisným a skvelom umiestneným forhendom do odkrytej časti kurtu.
0-30
Tak toto je veľká nepríjemnosť. Slovenka sa znova dostáva do problémov vlastnou vinou, keď zaznamenáva zbytočnú dvojchybu.
0-15
Navyše, Viktória Kužmová začína ďalší gem na servise mimoriadne krátkym forhendom, ktorý Anastasija Potapovová využíva na nekompromisný víťazný úder.
1:2
Anastasija Potapovová znova vyťahuje mimoriadne precízne umiestnený servis, na ktorý nenašla Viktoria Kužmová odpoveď. Takmer bezproblémový gem pre ruskú tínedžerku.
15-40
Napriek tomu sú však z toho predsa len dva gembaly na strane ruskej tenistky.
15-30
Vyzerá to však tak, že v posledných momentoch začína mať v dlhých výmenách navrch predsa len slovenská hráčka.
0-30
Anastasija Potapovová po nezvládnutom závere druhého setu opäť na servise predvádza pomerne suverénny výkon.
0-15
Loptu získava Potapovová.
1:1
Je to dobré. Slovenská tenistka bola v tejto hre na servise v obrovských problémoch, no sériou šiestich fiftínov v rade predsa len vyrovnáva stav v tomto sete.
A-40
Viktória Kužmová otáča vývoj tohto gemu ďalším skvelým servisom do série.
40-40
importantFantázia! V náročnej chvíli vyťahuje Viktória Kužmová skvelý servis, na ktorý nenašla Ruska adekvátnu odpoveď.
30-40
Výborne. Slovenka odvracia po ďalšom víťaznom údere aj druhý brejkbal, ešte je tu však tretia príležitosť pre Rusku.
15-40
Tentokrát sa už Viktória Kužmová chybe na sieti vyhla a prvý brejkbal je tak minulosťou.
0-40
importantPozor. Ani jastrabie oko teraz nepomohlo Viktórii Kužmovej, ktorá tak stráca ďalšiu výmenu a pri svojom servise tak bude musieť čeliť až trom brejkbalom!
0-30
Tak toto je veľmi nepríjemný vstup do tretieho setu, Anastasija Potapovová získava ďalší fiftín v rade.
0-15
Neuveriteľnú chybu teraz predviedla Viktória Kužmová, ktorá svoju súperku vyhnala von z kurtu, prišla si po jasný víťazný volej na sieť, no loptička z jej rakety dopadla len do autu!
0:1
Anastasija Potapovová predviedla na záver prvej hry tretieho setu víťazný úder z mimoriadne náročnej pozície a ide tak do vedenia 1:0.
15-40
Tentokrát mala Ruska aj trochu šťastia, keď loptička z bekhendu Viktórie Kužmovej padá tesne do autu.
15-30
Viktória Kužmová robila, čo mohla, Anastasija Potapovová však predviedla zdrvujúcu ofenzívu už od svojho prvého servisu.
15-15
Anastasija Potapovová ale reaguje a vyrovnáva stav prvého gemu rozhodujúcej časti hry.
15-0
Tretí set otvára na podaní Anastasija Potapovová, no prvý fiftín ide na konto Viktórie Kužmovej po bezchybnom bekhendovom údere.
6:3
importantFantázia! Viktória Kužmová podala najmä v druhej polovici druhého setu takmer bezchybný výkon a získava ho na svoju stranu pomerom 6:3. O víťazke tohto mimoriadne dôležitého zápasu tak rozhodne tretí set.
40-30
Na prvý raz to ešte nevyšlo, Viktória Kužmová však má ešte jednu šancu.
40-15
importantA dokonca sa Slovenka dostáva k dvom setbalom pri vlastnom servise!
30-15
Výborne. Vynikajúce podanie slovenskej tínedžerky znamená, že je dve loptičky od zisku druhého setu.
15-15
VIktória Kužmová ale zapája kvalitný servis a vyrovnáva stav snáď poslednej hry druhého setu.
0-15
Viktória Kužmová mala výmenu vynikajúco rozhoratú, no Anastasija Potapovová predviedla bezchybnú defenzívu a ide do vedenia v deviatom geme druhého setu.
5:3
Je tomu tak, Viktória Kužmová si to však bude môcť dopodávať pri vlastnom servise.
15-40
Anastasija Potapovová však nevyzerá, že by pripustila v tomto geme nejakú šancu na ukončenie setu pre Viktóri Kužmovú.
15-30
Vynikajúci return zo strany slovenskej hráčky jej ešte dáva šancu v tomto geme.
0-30
Tento return Viktórii Kužmovej absolútne nevyšiel a Ruska tak ide do vedenia už o dve loptičky.
0-15
Tak toto je neuverieľné. Viktória Kužmová veľmi dobre skrátila hru, no Anastasija Potapovová loptičku dokázala loptičku dobehnúť a aj s pomocou pásky zakončila výmenu.
5:2
Je to skvelé. Viktória Kužmová potvrdila zisk brejku ideálnym spôsobom – čistou hrou na servise a v druhom sete vedie už 5:2.
40-0
Konečne sa slovenská tenistka nakopla k výkonu, ktorý sme od nej sledovali najmä v prvej polovici prvého setu!
30-0
Jednoduchá taktika Kužmovej vychádza. Dobre umiestnený servis a následný nekompromisný víťazný úder a vedenie 30:0.
15-0
Slovenka začala pre seba dôležitý gem dobrým druhým servisom, ktorý jej napokon priniesol úspech v podobe zisku fiftínu.
4:2
importantÁno, áno! Podarilo sa. Viktória Kužmová na ôsmy pokus berie svojej súperke servis a v druhom sete tak ide do vedenia 4:2!
A-40
Ani neuveriteľná defenzíva v podaní Potapovovej teraz Ruske neprináša zisk fiftínu. Verme, že tento brejkbal sa už podarí využiť.
40-40
Bohužiaľ však Viktória Kužmová pokračuje v zahadzovaní príležitosti na zisk súperkinho servisu.
A-40
importantVýborne! Skvelá agresivita zo strany slovenskej hráčky jej prináša ďalší brejkbal!
40-40
Kužmová v tomto geme strieda lepšie momenty s horšími a po skvele umiestnenej loptičke sa dostáva na zhodu.
30-40
Znova však prišiel moment, v ktorom akoby sa slovenská hráčka zľakla príležitosti a predviedla až trestuhodne krátky return.
30-30
Výborne. Táto loptička z rakety ruskej hráčky končí v sieti a je z toho príležitosť pre Kužmovú.
15-30
Teraz však dokázala svoju ruskú súperku dostať do tlaku, z ktorého sa už Anastasija Potapovová nedostala.
0-30
Navyše, Viktória Kužmová niekedy až príliš zbytočne riskuje na returne, čo sa jej však ani tentokrát nevyplatilo.
0-15
Anastasija Potapovová nejaví žiadne známky nervozity a ukazuje jeden suverénny servis za druhým.
3:2
Sú tam náznaky, zatiaľ to však nie je úplne taký výkon, aký by od seba Viktória Kužmová očakávala. Aj preto sa snaží slovenská hviezdička sama poriadne nabudiť. Strav druhého setu je je 3:2 pre Kužmovú, podávať však bude jej súperka.
40-30
Konečne však slovenskej tenistke zafungoval prvý servis, ktorý Potapovová nedokázala zreturnovať do kurtu.
30-30
Nie. Viktória Kužmová v dôležitej výmene pridáva úplne zbytočnú chybu z bekhendovej časti rakety a stav tohto gemu je tak vyrovnaný.
30-15
Anastasija Potapovová sa ale ešte predsa len dostáva na kontakt v tomto geme. Verme, že ho dokáže Viktória Kužmová získať na svoju stranu, v opačnom prípade by sa dostala do obrovských problémov.
30-0
Tento fiftín si pripisuje Slovenka na svoju stranu vďaka skvelo umiestnenému forhendovému víťaznému úderu do odkrytej časti kurtu.
15-0
Viktórii Kužmovej sa konečne podarilo vo výmene zatlačiť svoju súperku do hlbokej defenzívy, a tá posiela loptičku mimo postrannej čiary.
2:2
Tak to je obrovská škoda. Anastasija Potapovová išla v tomto geme niekoľkokrát cez druhý servis, odvracala tri brejkbaly, no napriek tomu si dokázala udržať aj tento servis.
40-A
Ruská tínedžerka dokonale otáča vývoj tohto gemu, keď sa po odvrátení troch brejkbalov dostáva pri vlastnom servise na výhodu.
40-40
Viktória Kužmová akoby sa v tejto výmene zľakla svojej príležitosti a po svojom krátkom returne len pripravila ideálnu pozíciu na víťazný úder pre Potapovovú.
40-30
Milimetrovo presný a mimoriadne tvrdý servis zo strany Potapovovej znamená druhý odvrátený brejkbal.
40-15
Prvá príležitosť zostáva nevyužitá po nepresnom returne slovenskej tenistky.
40-0
importantDokonalý return Viktórie Kužmovej! Tá loptičku umiestnila milimetrovo presne na základnú čiaru a Ruske tak nepomohlo ani jastrabie oko. Tri brejkbaly pre slovenskú hráčku.
30-0
Nechcem to zakríknuť, ale Viktória Kužmová naozaj v posledných dvoch výmenách naznačila progres vo svojom výkone.
15-0
Anastasija Potapovová sa síce bránila, čo jej sily stačili, no proti takejto zdrvujúcej ofenzíve Viktórie Kužmovej nemala žiadnu šancu.
2:1
Viktória Kužmová v tejto hre na servise musela poriadne zabojovať a po jej zisku si poriadne od radosti zakričala. Verme, že to Slovenku nakopne do ďalšieho priebehu nielen druhého setu, ale aj celého zápasu.
A-40
Tak konečne sa slovenská tenistka po dlhšom čase dostáva do vedenia v treťom geme druhého setu.
40-40
Viktória Kužmová však odvracia aj za pomoci jastrabieho oka aj ďalšiu možnosť svojej súperky na vedenie v druhom sete.
40-A
Bohužiaľ sa však Slovenka stále nevie dostať spod tlaku zatiaľ skvelo hrajúcej Anastasija Potapovová, ktorá si vypracováva ďalší brejkbal.
40-40
Fantastická Viktória Kužmová. O prvý servis ju obralo jastrabie oko, následne však na tom druhom predviedla veľkú agresivitu a výmenu ukončila víťazným úderom po nábehu na sieť.
40-A
Anastasija Potapovová zariskovala na returne a Viktória Kužmová nedokázala loptičku dostať spod vlastných nôh. Ďalší brejkbal pre ruskú tenistku.
40-40
Zatiaľ sa tak však nestalo, keď Anastasija Potapovová zmenila rytmus výmeny, na čo nedokázala Kužmová adekvátne zareagovať.
A-40
Viktória Kužmová sa dostala z problémov a má šancu cez výhodu získať tento svoj gem na podaní.
40-40
Slovenka to však napriek tomu nevzdáva a brejkbal vymazáva skvelým víťazným úderom do protipohybu svojej súperky.
30-40
importantTak pozor! Viktória Kužmová pridáva ďalšiu dvojchybu, čo len dokazuje, že v týchto chvíľach je na tom psychicky dosť zle.
30-30
Tak to je obrovská škoda. V tento nevhodný moment prichádza prvá dvojchyba na strane Viktórie Kužmovej.
30-15
Ak ma pamät neklame, tak dnes po druhýkrát hrala páska s Anastasijou Potapovovou.
30-0
Slovenka zatlačila svoju súperku do hlbokej defenzívy a tá posiela loptičku len ďaleko za základnú čiaru.
15-0
Viktória Kužmová by sa potrebovala znova dostať do hry nejakým jednoduchým gemom na servise. Tentokrát začína ideálne.
1:1
Anastasija Potapovová dnes na kurte rozhodne nepôsobí ako 16-ročné dievčatko, zatiaľ je to zo strany Rusky v psychicky mimoriadne náročnom zápase skvelý koncentrovaný výkon.
15-40
Veľká škoda. Viktória Kužmová bola síce na základnej čiare v ťažkej pozícii, no časť kurtu mala otvorenú, Jej forhend však zastavila páska.
15-30
Ruska sa oprela do prvého servisu, Viktória Kužmová kazí a loptička končí mimo kurtu.
15-15
Teraz však Viktória Kužmová vyťahuje skutočne exkuzívny return po čiare. Anastasija Potapovová bola bez šance.
0-15
Anastasija Potapovová sa ale v polovici prvého setu odrazila po tom dlhočiznom geme k výkonu bez takmer jedinej chybičky.
1:0
Podarilo sa. Viktória Kužmová to nemala v úvode druhého setu na servise úplne jednodché, napriek tomu sa dostáva do vedenia 1:0.
40-30
Znova druhý servis Slovenky a znova úspech v podaní Viktórie Kužmovej, ktorá by veľmi psychicky potrebovala zisk tohto gemu.
30-30
Riskantný druhý servis priniesol slovenskej šťastie na našu radosť zisk fiftínu a stav je tak opäť nerozhodný.
15-30
Ruská mladá hviezdička ale ukazuje potenciál svetovej hráčky, keď vyťahuje ďalší nechytateľný return, za ktorým sa Kužmová ani neobzrela.
15-15
VIktória Kužmová zatiaľ reaguje a nepúšťa svoju súperku do trháku v tejto hre hneď na úvod druhého setu.
0-15
Anastasija Potapovová zariskovala na returne a dokázala zatlačiť na Viktóriu Kužmovú. Výmenu napokon ukončuje presným forhednovým úderom.
3:6
importantTak bohužiaľ. Viktória Kužmová dlho držala krok so svojou 16-ročnou súperkou, no Anastasija Potapovová predvádza takmer bezchybný výkon a suverénne dokráčala za ziskom prvého setu pomerom 3:6.
30-40
Viktória Kužmová nie je v posledných minútach vo svojej koži, napirek tomu ešte znižuje stav tohto mimoriadne dôležitého gemu.
15-40
V tejto chvíli sa ruská tenistka dostáva k prvým dvom setbalom pri vlastnom servise.
15-30
Viktória Kužmová sa síce ešte dostáva na kontakt, no nevyzerá to, že by si Anastasija Potapovová nechala ujsť pomedzi prvý set.
0-30
No a ruský supertalent pridáva aj ďalšie mimoriadne kvalitné podanie, proti ktorému nemala Viktória Kužmová žiadnu šancu.
0-15
Anastasija Potapovová hrá v posledných minútach v obrovskej pohode a tento mimoriadne dôležitý gem začína esom.
3:5
Často platí do tretice všetko dobré, tentokrát sa toto tvrdenie potvrdilo v prípade ruskej tenistky, ktorá bohužiaľ získava podanie Viktórie Kužmovej a o malú chvíľu tak pôjde podávať na zisk prvého setu.
30-40
Slovenka je síce vo veľkých problémoch, no ukazuje obrovskú bojovnosť a vymazáva aj druhý brejkbal súperky.
15-40
Viktória Kužmová sa ale snaží chytiť aj vďaka vynikajúcio umiestnenému prvému servisu.
0-40
importantAnastasija Potapovová po dlhočiznom geme na servise predvádza v týchto chvíľach neuveriteľný výkon na príjme a vypracováva si tri brejkbalové príležitosti!
0-30
Tak pozor. Anastasija Potapovová teraz po returne poriadne zatlačila na slovenskú tenistku a prvýkrát v zápase sa dostáva do nádejného stavu.
0-15
Viktória Kužmová to teraz trošku prehnala s dĺžkou svojho bekhendového úderu od základnej čiary, ktorý dopadol niekoľko centimetrov mimo vymedzeného územia.
3:4
Anastasija Potapovová sa teda poriadne natrápila, napokon však po obrovskom boji a troch odvrátených brejkbaloch získava siedmu hru prvého setu na svoju stranu.
40-A
Slovenka sa však v posledných výmenách nedokáže prepracovať k brejkbalovej príležitosti. Teraz sa o ňu pripravila nepresnosťou z forhendovej časti rakety.
40-40
Fantastickú výmenu z oboch strán, plnú takmer nemožných úderov teraz predviedli dve tínedžerky. Na našu radosť z nej vyšla úspešnejiš Viktória Kužmová!
40-A
Ruske však v tejto chvíli pomáha aj páska, napriek tomu, že Viktória Kužmová jej servis dokázala dobre prečítať.
40-40
Ani teraz sme sa nedočkali konca tohto dlhočizného gemu, keď Anastasija Potapovová zaznamenáva dvojchybu.
40-A
Tretíkrát v rade však po zhode prichádza výhoda pre podávajúcu hráčku potom, čo si Potapovová pomohla opäť dobrým podaním z pravej strany kurtu.
40-40
Viktória Kužmová ale cíti šancu ma zisk súperkinho servisu a výhodu Rusky vymazáva šikovne zahratou výmenou a víťazným úderom.
40-A
Anastasija Potapovová si pripravila pozíciu dobrým servisom a následne loptičku poslala nechytateľne do odkrytej časti kurtu, kde Kužmová nemala šancu byť.
40-40
Nekonečný gem ale pokračuje ďalej, vraciame sa už na šiestu zhodu v siedmej hre prvého setu.
40-A
Po sérii šancí na slovenskej strane je z toho príležitosť na zisk siedmej hry pre Potapovovú.
40-40
Ďalší brejkbal slovenskej hráčky vymazáva Anastasija Potapovová už svojim piatym esom.
A-40
Tentokrát však už mladá Ruska doslova prichystala svojim servisom víťazný return pre Viktóriu Kužmovú.
40-40
Anastasija Potapovová musela ísť síce cez druhé podanie, no nebála sa zariskovať, čím zaskočila returnujúcu Kužmovú.
A-40
Viktória Kužmová má ďalšiu príležitosť ísť do vedenia v prvom sete. Naďalej neustupuje zo svojej mimoriadne agresívnej hry.
40-40
Ruska ale hrozbu straty servisu vymazáva svojim štvrtým esom v zápase.
A-40
Tretia šanca pre Slovenku. Viktória Kužmová zahrala agresívny return na čiaru a tá nedokázala dostať loptičku na druhú stranu kurtu.
40-40
Viktória Kužmová sa ale nenecháva rozhodiť a vyrovnáva späť na zhodu po mimoriadne kvalitnom víťzanom údere od základnej čiary.
40-A
Anastasija Potapovová dokonca otáča vývoj tohto gemu, keď Slovenka poslala return od základnej čiary len do siete.
40-40
Bohužiaľ, aj o druhý brejkbal Viktória Kužmová prichádza, tentokrát po vlastnej chybe z forhendovej časti rakety.
40-30
Kužmová zariskovala na returne, no a chýbali centimetre...Škoda.
40-15
importantV tejto chvíli sú tu dokonca dva brejkbaly pre vynikajúco agresívne hrajúcu Viktóriu Kužmovú!
30-15
No a dokonca je z toho aj vedenie slovenskej tenistky po ďalšom agresívnom returne z rakety Kužmovej.
15-15
Teraz sme však videli skvelý útok z returnu od Viktórie Kužmovej, ktorá tak vyrovnáva stav tohto gemu.
0-15
Veľmi podobne je na tom však aj 16-ročná Ruska, ktorá takisto predvádza mimoriadne koncentrovaný výkon pri vlastnom servise.
3:3
Slovenská hviezdička zatiaľ predvádza výkon na úrovni skúsenej harcovníčky, keď na druhú stranu posiela jeden nechytateľný úder za druhým najmä pri vlastnom servise.
40-15
Anastasija Potapovová teraz pri returne trafila loptičku príliš nečisto a Viktória Kužmová tak môže zaznamenať ďalší jednoduchý gem.
30-15
Ideálna reakcia slovenskej tenistky, ktorá pridáva ďalšie eso do zbierky.
15-15
Znova len druhý servis Slovenky a Anastasija Potapovová sa po nevynútenej chybe Kužmovej od základnej čiary dočkala vôbec prvého získaného fiftínu na príjme.
15-0
Viktória Kužmová otvárala šiesty gem cez druhý servis, napriek tomu dostala Potapovovú bekhednovým úderom do veľkých problémov, ktoré sa končia chybou Rusky.
2:3
Ruska bekhendovým úderom dostala Kužmovú do problémov, otvorila si veľkú časť kurtu, do ktorej následne poslala víťazný úder po nábehu na sieť. Potapovová tak znova vedie v prvom sete 3:2.
15-40
Anastasija Potapovová reaguje ďalším tvrdým servisom, Slovenka bola v tejto chvíli bez šance.
15-30
Viktória Kužmová výborne prečítala prvý servis súperky a ukazuje mimoriadne kvalitný return do rohu kurtu.
0-30
Ruska teraz poslala na druhú stranu kurtu milimetrovo presne umiestnený forhend od základnej čiary.
0-15
V akciii bolo po prvýkrát aj jastrabie oko, ktoré sa však po nepresnosti z rakety Slovenky priklonilo na stranu Potapovovej.
2:2
Dnes to V NTC vyzerá doslova ako na strelnici, Viktória Kužmová nestratila fiftín ani pri svojom druhom servise.
40-0
Ani som nestihol dopísať predchádzajúci fiftín a Viktória Kužmová už vedie 40:0.
30-0
No tak dnes to v súboji vychádzajúcich hviezd svetového tenisu vyzerá na poriadnu prestrelku na servise. Ďalšie eso Viktórie Kužmovej.
15-0
Viktória Kužmová si pri prvej hre na podaní pripísala čistú hru a zatiaľ v tomto trende pokračuje aj v ďalšom geme na servise.
1:2
Anastasija Potapovová zvládla tento gem vynikajúco, keď ho ukončila dvoma nechytateľnými servismi v rade.
15-40
Navyše prichádza eso zo strany 16-ročnej ruskej vychádzajúcej hviezdičky a dva gembaly na jej konto.
15-30
Viktórii Kužmovej táto loptička nesadla na bekhend tak, ako by si predstavovala a loptička končí mimo kurtu.
15-15
Následne ale mladá Ruska zabojovala a nepúšťa tak našu hráčku do nádejného stavu.
15-0
Séria získaných fiftínov na strane Slovenky pokračuje aj po nevynútenej chybe Anastasije Potapovovej.
1:1
A dokonca Slovenka vstupuje do zápasu čistou hrou pri vlastnom servise a veľmi rýchlo vyrovnáva stav prvého setu na 1:1.
40-0
Práve podanie je mimoriadne silnou zbraňou Viktórie Kužmovej, čo zatiaľ bez problémov potvrdzuje.
30-0
Ďalšie dobré podanie a jednoduchý bod na servise pre talentovanú slovenskú tenistku.
15-0
Mladá Slovenka sa snaží kontrovať rovnakoz zbraňou ako jej ruská súperka, keď začína mimoriadne kvalitným prvým servisom.
0:1
Ruská tenistks zvládla náročný prvý gem a ide tak skraja zápasu do vedenia 1:0. Na podanie ide Viktória Kužmová.
40-A
Mimoriadne dôležitú loptičku znova získava Anastasija Potapovová po ďalšom presnom prvom servise.
40-40
Loptu získava Kužmová.
30-40
Viktória Kužmová ale bojuje a znova znižuje stav prvého gemu zápasu.
15-40
Anastasija Potapovová teraz pridala ďalší nechytateľný servis a ide do vedenia o dve loptičky.
15-30
Tak ako Vichľancevová, aj Potapovová sa dnes bude pravdepodobne spoliehať na svoj kvalitný servis.
15-15
Následne ale Kužmová reaguje kvalitným returnom vyrovnáva stav prvého gemu na 15:15.
0-15
Na servise začala ruská debutantka, ktorá si pripisuje na svoje konto prvú loptičku zápasu.
0:0
Stretnutie sa práve začalo.
importantK zmene v nasadení hráčok dochádza aj pred poslednou dvojhrou, tentokrát na ruskej strane. Namiesto Anny Kalinskej nastupuje debutantka, ešte len 16-ročná Anastasia Potapovová.
Vážení fanúšikovia!

Poslednú dvojhru víkendového súboja 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie medzi Slovenskom a Ruskom by mali podľa všetkého obstarať dva veľké talenty Viktória Kužmová s Annou Kalinskou. Predbežne je tento duel naplánovaný na 16:30.

VIKTÓRIA KUŽMOVÁ

Viktória Kužmová je veľkou slovenskou tenisovou nádejou. Veľký výkonnostný progres zaznamenala už v minulom roku a veľmi slušnú formu si preniesla aj do začiatku aktuálnej sezóny. V januári sa stihla zúčastniť troch trunajov a jediný výsledkový výbuch zaznamenala na ITF podujatí v Andrezieux-Boutheon, kde vypadla už v prvom kole. Hneď na úvodnom WTA turnaji v roku v novozélandskom Hobarte si pripísala po úspešnej kvalifikácii aj prvé víťazstvo v hlavnej súťaži podujatia takéhoto rangu, keď zdolala domácu Jade Lewisovú. Premiérovo sa jej podarilo prebojovať aj do hlavnej súťaže úvodného grandslamu roka Australian Open, kde však už v prvom kole nestačila na Belgičanku Elise Mertensovú. V závere januára podávala slušné výkony aj v ruskom Petrohrade, kde po úspešnej kvalifikácii poriadne potrápila ďalšiu vychádzajúcu hviezdu ruského tenisu Dariu Kasatkinovú, ktorej podľahla až po trojsetovej bitke. Aj vďaka týmto výsledkom je momentále Viktória Kužmová v rebríčku WTA na svojom kariérnom maxime, ktorým je 121. miesto. Pri včerajšom dueli s Nataliou Vichľancevovou mala 19-ročná rodáčka z Košíc skvelý vstup do zápasu, no potom, čo sa dostala v prvom sete do vedenia 3:1 už v nasledujúcom priebehu dokázala proti predsa len o niečo skúsenejšej súperke uhrať dohromady len tri gemy.

ANNA KALINSKÁ

Anna Kalinská je ďalším veľkým talentom z dielne ruskej tenisovej školy. Táto rodáčka z Moskvy ešte len v decembri oslávila 19-narodeniny a zatiaľ sa pohybuje v drvivej väčšine na turnajoch okruhu ITF, no už to vo svetovom rebríčku dotiahla aj na 127. priečku, aktuálne je 150. V tomto roku toho ešte zatiaľ veľa odohrať nestihla. Za zmienku stojí snáď len úspešná kvalifikácia na Australian Open, kde však hneď v úvodnom kole stroskotala po sympatickom výkone a trojsetvoej bitke na Nemke Andrei Petkovičovej. Včera proti Magdaléne Rybárikovej podala opäť mimoriadne bojovný výkon, dlho bola na kurte lepšou hráčkou, no nezvládla koncovku druhého a tretieho setu, a tak pri svojej fedcupovej premiére slovenskej jednotke podľahla.

Viktória Kužmová s Annou Kalinskou doposiaľ na profesionálnom okruhu neodohrali ani jeden vzájomný zápas. Miernou favoritkou tohto súboja by mala byť slovenská reprezentantka. Dôležité však bude, za akého stavu budú hráčky na zápas nastupovať. Verme, že Viktória Kužmová zápas zvládne a za ideálnych podmienok tak získa pre Slovensko miestenku v play-off o I. Svetovú skupinu Pohára federácie.
Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 16:30.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Kužmová po veľkom boji zdolala Potapovovú a rozhodla o víťazstve Slovenska