03.06.2021 | Štvrťfinále
03.06.2021 | Štvrť.
6 - 1
(3:0, 1:1, 2:0)

Hľadel smrti do očí. Americký kapitán má 36 a rok nikde nehral

Brian Boyle.
Brian Boyle. (Autor: SITA/AP)
Stanislav Benčat|3. jún 2021 o 08:59

Brian Boyle predtým nikdy nereprezentoval USA na veľkom turnaji.

RIGA. Jeho príbeh je hodný sfilmovania. Strany scenára by boli plné odhodlania, nezlomnej vôle, sily osobnosti, lásky k rodine a hokeju.

V hlavnej úlohe vystupuje Američan Brian Boyle. Najstarší hráč zámorského výberu na šampionáte v Rige, ktorý po zranení spoluhráča Justina Abdelkadera nosí na drese kapitánske céčko.

Priamo z Rigy od reportéra Sportnet.sk Stanislava Benčata
Priamo z Rigy od reportéra Sportnet.sk Stanislava Benčata

Tridsaťšesťročný útočník má za sebou slušnú kariéru. V roku 2003 ho draftovalo z 26. pozície Los Angeles v asi najkvalitnejšom výbere histórie ligy. Drvivá väčšina hráčov z 1. a 2. kola mala skvelé kariéry, z ktorých mnohé stále trvajú.  

Boyle je rovnaký ročník ako brankár Vegas Marc-Andre Fleury, hviezda Bostonu Patrice Bergeron, či ako iní známi hokejisti Jeff Carter, Eric Staal, Ryan Getzlaf, Dustin Brown, Brent Burns, Corey Perry, Shea Weber.

Takmer dvojmetrový a vyše sto kíl vážiaci center si dvakrát zahral finále o Stanleyho pohár. Ani raz neuspel. V roku 2014 sa ako hráč New Yorku Rangers prizeral oslavám tímu z Los Angeles. 

O rok neskôr bol súčasťou Tampy Bay, ktorá však nestačila na Chicago. 

V profilige nastúpil v základnej časti celkovo na 805 zápasov. V play-off ich pridal ďalších 118. Pred desiatimi rokmi sa predstavil ako hráč Rangers aj v Bratislave, kde strelil v súboji so Slovanom víťazný gól jazdcov.

Svoju krajinu nikdy nereprezentoval na veľkej akcii. Až doteraz. V zápase s Fínskom si obliekol premiérovo dres Spojených štátov, proti Lotyšsku strelil i gól. Vo štvrtok sa postaví na súboj so Slovenskom ako kapitán zámorského výberu.

Prekonal rakovinu

Začiatkom júla 2017 podpísal Boyle dvojročný kontrakt s New Jersey. Po tréningoch letnej prípravy sa neraz cítil až prílišne unavený, čo sprvoti pripisoval náročnosti tréningov a rokom stráveným na hokejových štadiónoch.

Počas rutinnej lekárskej prehliadky pred začiatkom kempu však prišiel šok. Boylovi diagnostikovali raritnú formu leukémie – rakovinu kostnej drene.

„Vystrašilo ma to. Hnusné svinstvo... Moja dcéra mala v tom čase štyri mesiace, syn o dva roky viac. Máte rodinu, cítite sa šťastný a potom vám doktor povie tie slová – máte rakovinu. Hrozné. Bál som sa.“

Vtedy Boyle ešte netušil, že o niekoľko dní sa bude báť omnoho viac. Jeho syn Declan mal obrovské bolesti v oblasti tváre. Sánka sa mu rozpadala ako vajíčková škrupina. Lekári si mysleli, že v nej má nádor.

Magnetická rezonancia napokon odhalila arteriovenóznu malformáciu (AMV). Spleť abnormálne prepojených tepien a žíl.

Brian opustil tím Jersey a nastúpil na liečbu. Tá bola expresná. Z programu NHL vynechal len desať zápasov. Jeho syn sa však trápil mesiace a absolvoval niekoľko náročných operácii. Obaja však boj zvládli.

„Keď sa dozviete, že máte rakovinu, je to hrozný pocit. No v momente, keď zistíte, že choré je vaše dieťa, ide všetko bokom. To je miliónkrát horšie.

Nikdy nezabudnem na chvíle strávené v Bostonskej nemocnici, kde boli okolo nás ďalšie zúfalé rodiny. Vtedy sa cítite totálne slabý a bezradný. Všetko na svete by ste vymenili za zdravie svojich detí,“ vravel dojatý Boyle. 

Výnimočný gól

Po úspešnej liečbe sa Boyle vrátil do kolotoča NHL 1. novembra 2017. Odohral vyše 15 minút. „Nerozmýšľal som veľmi nad okolnosťami, zápas som si chcel užiť. Počas rozcvičky a prestávky po prvej tretine ma to však dostihlo. Uvedomil som si, čím všetkým som si prešiel.“

Ešte väčšie emócie pociťoval o deväť dní neskôr, keď proti Edmontonu strelil premiérový gól v sezóne. „Nikdy som po góle neplakal. Teraz som sa neudržal. Bolo to veľmi silné,“ vravel.

Sezónu ukončil s trinástimi gólmi a 23 bodmi. Po zranení Taylora Halla si dokonca zahral aj v Zápase hviezd, kde skončil druhý v súťaži o najtvrdšiu strelu. 

Po sezóne získal Trofej Billa Mastertona, ktorú udeľuje NHL hráčom za vytrvalosť, prístup k hre a športovú stránku. Doktori ho varovali, že vyhrané ešte nemá. Do 18 mesiacov sa mohla rakovina vrátiť.

Po roku mu však pri hĺbkových testov zistili, že molekulárna remisia rakovinou napadnutých buniek v krvi je na nule. Boyle bol absolútne zdravý.

V kariére tak mohol naplno pokračovať a v ďalšej sezóne sa dočkal i premiérového hetriku. Dosiahol ho 5. novembra v zápase s Pittsburghom.

Moment to bol o to viac výnimočný, že NHL sa hrali zápasy v špeciálnej sade dresov v rámci kampane Hokej bojuje proti rakovine. 

S rakovinou bojoval aj jeho otec

Keď už hovoríme o statočnom boji Briana Boyla, nemožno nespomenúť celý príbeh jeho rodiny.

Rodák z Hinghamu, predmestia Bostonu, má dvanásť súrodencov. Keď mal 14 rokov, zasiahla jeho rodinu Jóbova správa o nádore na obličke u otca Artieho. O osem mesiacov sa metastázy rozšírili aj na pľúca. 

Doktori mu predpovedali maximálne pol roka života.

Artie sa ako veriaci človek obrátil na Boha. Odcestoval do pútnického mesta Medžugorie v Bosne a Hercegovine, kde sa v roku 1981 skupinke šiestich detí zjavila Panna Mária. A stal sa zázrak.

Keď sa Boylov otec vrátil domov, po rakovine nebolo ani chýru, ani slychu. 

Brian Boyle s trofejou Billa Mastertona.
Brian Boyle s trofejou Billa Mastertona. (Autor: SITA/AP)

„Sú to veci medzi nebom a zemou. Otec mi hovoril o prebdených nociach, kedy pochyboval a nevedel, čo sa stane. Človek ľahko prepadne depresiám.

Predsa len, smrti sa pozeráte priamo do očí. Sú veci, na ktoré nie sme a nikdy nebudeme pripravení,“ vraví Boyle.

Koniec? Keď už nebudem vládať

O to viac si Brian užíva každú chvíľu strávenú na ľade. Od roku 2017 hrával za Toronto, New Jersey, Nashville a naposledy Floridu. V aktuálnej sezóne nemal pred šampionátom v Rige na konte jeden zápas. 

Poctivo sa pripravoval, až do konca prestupového obdobia bol v kontakte s viacerými tímami NHL. Nik sa mu však neozval. Až prišiel telefonát od vedenia amerického tímu, ktorý ho zavolal do reprezentácie. Vôbec prvýkrát v kariére.

Boyle výkonmi nesklamal. V kabíne je neodškriepiteľný líder, presadil sa aj bodovo. Na buly patrí k najlepším na turnaji.

„Za posledné mesiace som často dostával otázku, ako dlho ešte chcem hrať. Odpoveď je jasná – pokiaľ budem vládať. Stále mám chuť hrať, hokej ma baví.

Navyše, doma sa situácia zlepšila. Sme zdraví. Vždy je jednoduchšie, keď prídete domov a deti sa na vás od radosti vrhnú. Po tom všetkom, čím sme si prešli, je to tá najväčšia odmena,“ dodáva Brian Boyle. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Hľadel smrti do očí. Americký kapitán má 36 a rok nikde nehral