Mladí a neskrotní? Zabudnite. V posilňovni nikto z hokejistov nefrfle

Kondičný tréner Róbert Bereš.
Kondičný tréner Róbert Bereš. (Autor: TASR/ Jaroslav Novák)
Stanislav Benčat|3. jún 2021 o 11:40

Prečítajte si rozhovor s Róbertom Berešom.

RIGA. Ako kondičný tréner pracuje s historicky najmladším výberom Slovenska na svetových šampionátoch v hokeji. Napriek tomu hrdo tvrdí, že medzi „chlapcami“ nie sú žiadni frajeri, ktorí by si v posilňovni chceli niečo dokazovať. RÓBERT BEREŠ vyzdvihol veľkú profesionalitu tímu trénera Craiga Ramsayho.

Po prípravnom zápase s Českom mali hráči dvojtýždňovú pauzu. V dejisku šampionátu v Rige ste následne museli prečkať karanténu a až potom mohli znova naplno trénovať. Bolo náročné pracovať v tom čase s tímom?

V minulosti sme sa nikdy s niečím podobným nestretli. Dva-tri dni sme boli v karanténe úplne odrezaní od reality. Na druhej strane, všetky tímy mali rovnaké podmienky. Museli sme vymýšľať program a formy cvičenia.

V piešťanskej bubline sa to napriek absencii zápasov posledný týždeň ešte dalo. Chalani chodili na ľad, trénovali. Ale prvé dni v Rige boli úplne o niečom inom. Nechceli sme, aby takmer 48 hodín ležali len na posteli. 

Pripravoval som chalanom tréningové videá s rôznymi workoutami, aby sme ich aspoň trochu udržali v aktivite. Keď nás následne pustili na zimák rozumne sme si nastavili tréningy, aby sme hráčov pripravili na turnaj a eliminovali prípadné zranenia. Bol to neštandardný proces, ale myslím, že sme ho zvládli.

Nahraté cvičenia ste vymýšľali priamo v Rige?

Nie. To sú tréningové edukačné videá, ktoré máme vopred dlhodobo pripravené a zapájame ich do procesu. Špecifikom boli podmienky. Je rozdiel cvičiť v posilňovni a v hotelovej izbe.

Online tréningy som chalanom dávať nemusel, zavretí sme boli len dva dni. Každý vedel, čo má robiť. Navyše, majú svoje tréningové návyky, ktoré oprášili.

Priamo z Rigy od reportéra Sportnet.sk Stanislava Benčata
Priamo z Rigy od reportéra Sportnet.sk Stanislava Benčata

Kto spomedzi mladíkov je najväčší makač?

Nechcem vyzerať ako diplomat, ale musím pochváliť celý tím. Neexistuje, že by niekto na suchom tréningu frflal alebo nejaký cvik neurobil. 

Keď však mám niekoho vyzdvihnúť, neuveriteľný profík je Peter Cehlárik. Do posilky chodí prvý, vo všetkom je dôsledný. V drepoch či výpadoch, ktoré sú pre hokejistov veľmi dôležité, zas dominovali Marek Ďaloga a Mário Grman.

Ale zopakujem ešte raz, s nikým nebol najmenší problém. Je tu pracujúca partia dobre nastavených chlapcov.

Peter Cehlárik a hlavný tréner Craig Ramsay počas tréningu.
Peter Cehlárik a hlavný tréner Craig Ramsay počas tréningu. (Autor: TASR)

A čo hecovačky? Sú povolené? Medzi športovcami je napríklad populárne, kto vytlačí najviac kíl na benchi. 

Nič také. Toto v príprave na šampionát alebo už na samotnom turnaji nehrozí pre riziko zranenia. Žiadne extrémy. Aj moja zásada je nevymýšľať.

Keď nemôžeš pomôcť, tak nepokaz. Radšej chlapca nedotrénujem, akoby som ho zranil alebo tak preťažil, že na druhý deň bude mať svalovicu, po ktorej sa nepohne.

Máme síce v mužstve mladých hráčov, no veľa vecí už vedia. Ako sa pripraviť, ako regenerovať. Snažím sa im vytvoriť maximálne podmienky, aby sa cítili komfortne.

Čo všetko máte k dispozícii?

Napriek prísnym opatreniam sme vytvorili pre chalanov dobré podmienky. Napríklad so šampionátom v Dánsku sa to nedá porovnať. Kabínu sme tam mali v priestoroch, kde sa zvyknú inak pripravovať hudobné kapely na svoj koncert. Tam žiadne ľadové kade nehrozili.

Tu sú podmienky na regeneráciu o niečo lepšie. Máme k dispozícii veľký sud, ktorý naplním vodou, dám doňho ľad, ktorý chalanom pomáha pri regenerácii. Čo sa týka priestorov šatne sú relatívne komfortné.

Hráči neraz spomínali, že s obľubou chodia do fyzio miestnosti. Zvyknete sa im tam venovať aj vy?

To nie. Na to tu máme fyzioterapeutov, nezasahujem im do roboty. Ja maximálne urobím chalanom strečing, špecifickejšie úkony nechávam na našich špecialistov.

A čo doplnky výživy?

Tomu sa venujem ja. Selektujem doplnky výživy, ktoré sú najlepšie pre ich organizmus. Doplnky výživy, pitný režim, pred tréningom či zápasom, to všetko musí byť nastavené tip-top.

Slovensko je vo štvrťfinále MS po ôsmich rokoch. Ako to vnímate?

Je to veľká vec. Pre všetkých to je veľký emocionálny moment. Hráči sú motivovaní, pripravení. Verím, že ich koncentrácia bude na top úrovni.

Veľká škoda, že na tribúnach nemôžu byť fanúšikovia. Emócie vedia urobiť veľa, teraz absentujú. Inak je všetko na vysokej úrovni. Akurát si možno poniektorí zafrfleme na stravu. Tá je dobrá, ale po takom dlhom čase by sme prijali už aj halušky a rezeň (úsmev).

Viac o MS v hokeji 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Mladí a neskrotní? Zabudnite. V posilňovni nikto z hokejistov nefrfle