03.06.2021 | Štvrťfinále
03.06.2021 | Štvrť.
6 - 1
(3:0, 1:1, 2:0)

Ramsayho kľúčový hráč je späť. Chceme sebavedomý hokej, vraví

Marek Hrivík (vľavo) a Marek Ďaloga sledujú zápas Slovensko - Česko na MS v hokeji 2021.
Marek Hrivík (vľavo) a Marek Ďaloga sledujú zápas Slovensko - Česko na MS v hokeji 2021. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|2. jún 2021 o 15:37

Kľúčový útočník sa vráti do zostavy na štvrťfinále Slovensko – USA.

RIGA, BRATISLAVA. Hovorí sa, že štvrťfinále je kľúčový zápas na majstrovstvách sveta. Rozhoduje sa v ňom o úspechu alebo neúspechu tímu.

V prípade slovenských hokejistov je to trochu posunuté. Už postup do štvrťfinále je pre národný tím veľkým úspechom, keďže do vyraďovacej fázy šampionátu sa prebojoval po ôsmich rokoch.

Predsa to však pre Slovákov bude výnimočný zápas. Pre mnohých najväčší, aký kedy hrali. Vo štvrtok o 15.15 nastúpia na majstrovstvách sveta v Rige na štvrťfinálový súboj proti USA.

„V tejto fáze šampionátu môže jeden zápas zmeniť veľmi veľa vecí, kariér všetkých nás, čo tu sme,“ hovorí líder slovenského tímu Marek Hrivík.

„Musíme sa tak k tomu aj postaviť a zabojovať. Lebo toto je pre nás všetkých veľká šanca. Chceme potešiť aj fanúšikov doma. Verím, že sa toho chopíme,“ doplnil na stredajšom brífingu so slovenskými médiami.

Hrivík: Cítim sa lepšie

Hrivík bol v doterajšom priebehu turnaja kľúčovým hráčom reprezentácie, centrom elitnej formácie a mužom, ktorého tréneri posielali na ľad v rozhodujúcich momentoch zápasov.

Nie je však zdravotne úplne v poriadku. Aj preto ho hlavný kouč Craig Ramsay šetril a utorňajší záverečný zápas v základnej skupine proti Česku sledoval iba z tribúny. 

Proti Američanom však v zostave chýbať nebude.

„Deň voľna mi pomohol, cítim sa lepšie a to bol cieľ, aby som bol v optimálnej forme na štvrťfinále,“ reagoval Hrivík.

V súboji proti Česku ho na pozícii centra prvého útoku nahradil ešte len 17-ročný Juraj Slafkovský a Hrivíkovi sa jeho výkony na šampionáte veľmi pozdávajú.

„Má pred sebou veľkú budúcnosť. Na to, koľko má rokov, je fakt na inom leveli. Som zvedavý, ako sa mu v ďalších rokoch bude dariť. Dúfam, že si s ním ešte v budúcnosti zahrám,“ poznamenal Hrivík.

Američania vyhrali B-skupinu

Viacerí slovenskí hráči aj odborníci sa vyjadrili, že Američania sú vo štvrťfinále prijateľnejším súperom než trebárs Fíni, ktorí boli v záverečnej fáze druhou možnosťou. Hrivík to porovnávať nechcel.

„Proti Fínom som na seniorskej úrovni ešte asi ani nehral,“ reagoval.

„Myslím, že na veľkom ľade môžeme mať oproti Američanom trošku väčšiu šancu, keďže sú zvyknutí na menšiu plochu. Ale nemyslím si, že niekomu vŕtalo v hlave, kto by pre nás bol lepším alebo horším súperom. Boli sme pripravení na kohokoľvek,“ doplnil.

Američania patria k prekvapeniam turnaja. V tíme majú síce skúsenosť, ale aj veľa mladosti a hráčov z nižších zámorských súťaží. Nečakane však vyhrali B-skupinu a majú najlepšiu defenzívu na celom turnaji – v siedmich zápasoch dostali iba osem gólov.

„Majú tu hokejistov, ktorí sú platnými hráčmi v NHL. Bude to ťažký zápas. Spoliehame sa však na tímovú hru, akú sme predvádzali v našich dobrých zápasoch na turnaji,“ naznačil Hrivík.

Chce sebavedomý hokej bez strachu

V Rige zatiaľ Američania prehrali iba jeden zápas – hneď ten prvý s Fínskom 1:2.

„Pred šampionátom som takmer nikoho z tohto tímu nepoznal, ale teraz sú to moji bratia. Sme hrdí, že vstupujeme do play off v tejto pozícii,“ uviedol pre web šampionátu útočník USA Kevin Labanc, syn slovenských rodičov. 

Slováci však veria, že dokážu Američanov vyradiť. Aj vďaka tomu, že na štvrťfinále sa dá opäť dokopy ich elitný útok s centrom Hrivíkom a krídlami Róbertom Lantošim a Petrom Cehlárikom, dosiaľ najproduktívnejším hráčom turnaja.

Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že tento tím má na to, aby sme súpera zdolali.


Marek Hrivík

„Bude to pre nás veľký zápas. Očakáva sa od nás ofenzívny hokej a produktivita. Je to naša úloha, ale neupíname sa na to. Ktokoľvek dá góly, bude sa to počítať. Hlavne aby padli,“ vraví Hrivík.

Jeho útok je v slovenskom tíme jednoznačne dominantný, zariadil väčšinu gólov. Hrivík sa však neobáva, že by sa Američania špeciálne sústredili na bránenie jeho formácie.

„Nemyslím si to, ale ak sa to stane, pomôže to niekomu inému, aby sa dostal do ofenzívy. To bude náš cieľ - aby hrali všetky štyri formácie vyrovnaný hokej, sebavedomý, nebáli sa ich,“ reaguje Hrivík. 

„Nemám najmenšie pochybnosti o tom, že tento tím má na to, aby sme súpera zdolali,“ dodáva.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Ramsayho kľúčový hráč je späť. Chceme sebavedomý hokej, vraví