Tarkovič: V dvoch zápasoch sme zvolili dobrú stratégiu. Toto je čierna škvrna

Štefan Tarkovič.
Štefan Tarkovič. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|23. jún 2021 o 21:55

Tréner Štefan Tarkovič reaguje po zápase Slovensko - Španielsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

SEVILLA. Slovenský reprezentačný tréner Štefan Tarkovič na úvod tlačovej konferencie poďakoval fanúšikom, ktorí prišli podporiť jeho tím do Petrohradu a Sevilly.

„Tým, ktorí prišli do Španielska sa chcem aj ospravedlniť, lebo veľkú radosť sme im neurobili,“ načrtol Tarkovič.

Mal pravdu. Jeho slová boli veľmi mierne na to, čo jeho zverenci predviedli proti Španielsku. Prehrali 0:5 po katastrofálnom výkone, jednom z najhorších v histórii Slovenska. 

A to aj s prihliadnutím na kvalitu španielskeho tímu. 

„Takýto zápas môžete uhrať iba s výbornou organizáciou hry. Neboli sme schopní eliminovať útočnú silu Španielska,“ hodnotí Tarkovič. 

Zo Sevilly

píše reportér Sportnet.sk Juraj Berzedi

Takýto zápas a už nesmie opakovať 

Jeho zverenci hrali bojazlivo a robili chybu za chybou. Niekedy pri Španieloch vyzerali ako malí žiačikovia.  

„Individuálnymi chybami sme Španielov stavali na koňa. Prvé dva góly boli smolné a potom sa už s takým súperom hrá ťažko. Zápas sme nezvládli v hlave. Mali sme prílišný rešpekt,“ pokračoval reprezentačný tréner. 

Cez prestávku sa snažil mužstvo nabudiť. V zostave urobil dve zmeny, keď poslal na ihrisko Stanislava Lobotku a Michala Ďuriša. Zmenil aj rozostavenie. 

Nič to však nebolo platné. Španieli aj naďalej dominovali a Slováci boli pre nich príjemným súperom pred dôležitými zápasmi. 

„Po treťom góle sme rezignovali a bola z toho exhibícia. Treba si povedať pravdu do očí. Takýto zápas sa už nesmie opakovať. Je to najkrutejšia prehra v mojej kariére,“ dodáva.

Dúbravka taký gól už nikdy nedostane 

Prvú polhodinu sa zdalo, že slovenským hrdinom môže byť Martin Dúbravka, ktorý zneškodnil penaltu Alvárovi Moratovi. Neskôr však dostal školácky gól. 

„Taký gól už v živote nikdy nedostane. Je to smola preňho i pre tím, že sa to stalo práve na európskom šampionáte,“ načrtol Tarkovič. 

„Chyby patria k životu, vo futbale zvlášť.. Pre mňa osobne to nie je jednoduchá situácia, keďže sa snažím hráčom vytárať podporu. Keby som im mal vyčítať chyby, tak nemôžu hrať futbal,“ dodáva. 

V prvom zápase proti Poľsku podali Slováci kvalitný výkon. V prvom polčase až skvelý. A zaslúžene vyhrali 2:1. Proti Švédsku to už bolo horšie.  

S prižmúrenými očami to však spĺňalo atribúty vrcholného turnaja. Proti Španielom však Slováci pohoreli. Na plnej čiare. 

„Pocity nie sú príjemné. Prvé dva zápasy sme zvládli a boli blízko k postupu. Tento duel zanechá čiernu škvrnu na šampionáte,“ priznal Tarkovič. 

Tarkovič nekritizoval – hráčov ani seba 

Hráčov však kritizovať príliš nechcel. Ani seba. Pri otázke, či mohol ako tréner spraviť niečo iné, najmä v zápase so Španielskom sa konkrétnej odpovedi vyhol. A bol frázovitý. 

„Prehry patria k životu. Treba sa z nich poučiť. Po dôkladnej analýze nám prinesú veľa informácií, čoho sa máme v budúcnosti vyvarovať,“ vravel slovenský tréner. 

„Treba sa otriasť, vyvodiť dôsledky. Takéto prehry by vás mali posunúť ďalej, ale ja to budem tráviť ešte veľmi dlho,“ doplnil. 

Jeho pohľad na celkové vystúpenie Slovákov na EURO však nebol príliš kritický. A dôraz kládol viac na výsledky ako hru. 

„Na záverečnom turnaji musíte postaviť stratégiu, aby ste boli úspešní. V prvých dvoch zápasoch bola zvolená dobre. Proti Španielom bol výkonnostný rozdiel veľký,“ priznal Tarkovič. 

Fľaša šampanského explodovala 

Slováci sa strelecky presadili len proti Poľsku. Proti Švédsku i Španielsku dokonca nevystrelili ani raz do priestoru brány. 

„Z toho sme sklamaní. Nebol to zámer. Nie sme však schopní finalizovať akcie, tak akoby sme chceli,“ vravel Tarkovič. 

Vo všetkých troch zápasoch nastúpili Slováci bez klasického útočníka. Na hrote útoku hral Ondrej Duda. Róbert Boženík si nezahral na turnaji ani minútu. Proti Španielsku ani na nebol na zápasovej súpiske. 

„Chceli sme mať viac alternatív v strede ihriska a na krajoch. Aj preto sa nedostal na súpisku,“ skonštatoval Tarkovič. 

Španielov považuje za jedného z ašpirantov na celkové víťazstvo. Ich tréner Luis Enrique vravel pred zápasom, že sú ako fľaša šampanského tesne pred otvorením. Proti Slovensku tá fľaša explodovala.  

„To, čo sme urobili nám zdvihlo morálku. Slováci neboli veľmi nebezpeční. Teraz bude pre nás každý zápas finále,“ tvrdí španielsky kapitán Sergio Busquets.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Tarkovič: V dvoch zápasoch sme zvolili dobrú stratégiu. Toto je čierna škvrna