Slováci z EURO odchádzajú zdevastovaní. Dostali poriadnu lekciu

Momentka zo zápasu Slovensko - Španielsko na EURO 2020 / 2021.
Momentka zo zápasu Slovensko - Španielsko na EURO 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|23. jún 2021 o 19:54

Čo sa udialo v zápase Slovensko - Španielsko na ME vo futbale?

SEVILLA. Bojazlivosť, nervozita, žiadna futbalovosť a obrovské chyby. Priam megalomanské.  

Slovenskí futbalisti ukončili pôsobenie na majstrovstvách Európy hanebným výkonom i výsledkom. V záverečnom zápase základnej skupiny prehrali so Španielskom 0:5. 

A na turnaji definitívne končia. V skupine najskôr vyhrali nad Poľskom 2:1. Následne však prehrali so Švédskom 0:1 i Španielskom 0:5.  

Hoci napokon v skupine obsadili tretie miesto, s troma bodmi a výrazne negatívnym skóre 2:7 sú najhorším tímom v tabuľke tretích tímov a už nemajú ani teoretickú šancu na postup do osemfinále.

V ére samostatnosti sa Slováci prvýkrát na vrcholnom turnaji nedostali do osemfinále. V predošlých dvoch prípadoch dokázali v treťom zápase skupiny bodovať proti veľkému favoritovi. 

Na MS 2010 zdolali Taliansko 3:2 a na ME 2016 uhrali bezgólovú remízu proti Anglicku. Bod by stačil Slovákom na postup aj tentoraz, ale mali k nemu poriadne ďaleko. 

Zo Sevilly

píše reportér Sportnet.sk Juraj Berzedi

Španieli uškvarili slovenských hráčov  

V čase výkopu zápasu bolo na štadióne 32 stupňov. A veľké dusno. Slováci sa v ňom poriadne škvarili celý zápas, v ktorom len bránili, naháňali loptu a všade boli neskoro. 

V červenom žltom mori sa vynímalo aj zopár slovenských vlajok, ktoré boli roztrúsené po celom štadióne. Nadvládu mali Španieli v hľadisku i na ihrisku. 

„Španieli nám ukázali krásu kombinačného futbalu. Keď im necháte priestor, vedia to využiť. Vyhrali zaslúžene,“ hovoril slovenský kapitán Marek Hamšík.

Tréner Štefan Tarkovič mal vyhrnuté rukávy na bielej košeli, na ktorej mal modrú vestu. Väčšinu zápasu stál na hranici vymedzeného územia pre trénerov, ktoré je od striedačky v Seville vzdialená aj dvadsať metrov.  

Postavil rovnakú zostavu ako v prvom zápase proti Poľsku. Do stredu poľa sa vrátil uzdravený Jakub Hromada. Na krídle hrali Lukáš Haraslín s Róbertom Makom. A falošnú deviatku hral opäť Ondrej Duda. 

Španielsky tréner Luis Enrique urobil štyri zmeny v porovnaní s predošlým zápasom proti Poľsku. Najdôležitejší bol návrat kapitána Sergia Busquetsa.  

Zasiahol VAR i brankár Dúbravka 

Ten akoby priniesol Španielom potrebnú rozvahu. A domáci začali ihneď Slovákov tlačiť a mlieť. Za celý zápas im nedali vydýchnuť. 

Najskôr Hromadovi, ktorý si nevšimol, že je za ním súper. Váhal s odkopom, až mu doňho zrazu vložil nohu Koke, ktorého podkopol.  

Busquets ihneď ukazoval na penaltu. Hlavný rozhodca však najskôr odpískal faul na slovenského hráča. Napokon celú situáciu skúmal VAR a šiel si ju overiť k obrazovke. 

Po pár sekundách ukázal na biely bod. K penalte sa postavil Alváro Morata, ale Martin Dúbravka vystihol smer jeho strely a bravúrne ju vyrazil. 

Jeho spoluhráčov to neposmelilo. Boli naďalej nervózni, nevedeli si prihrať. Ostávali v defenzívnom bloku a Španieli neustále hrozili. Navyše Slováci robili detinské chyby. 

Chyby Dúbravku, Hromadu či Hubočana 

Najskôr Ľubomír Šatka nepochopiteľne prihral pred vlastnou šestnástkou Španielovi Sarabiovi, ktorého strela smerovala do brvna.  

A následne ešte väčší skrat predviedol brankár Dúbravka. Lopta od brvna padala pred jeho bránku. V momente, keď ju chcel vyboxovať nad brvno, mu zrejme zasvietilo slnko do očí. 

A loptu si nešikovne pravou rukou vrazil do siete. Prišli ho utešovať aj spoluhráči, ale stále nemohol veriť, čo sa udialo.

V závere prvého polčasu bolo ešte horšie. Hromada neodkopol loptu zo šestnástky, Dúbravka zle vybehol a Pekarík prehral hlavičkový súboj s Laportem, ktorý poslal loptu do siete.  

"Snažili sme sa to zavrieť, ale keď bolo 0:2, trošku sme to otvorili a akoby sme im nahrali do karát. Španieli mali ešte viac priestoru,“ vravel Hamšík.

Najväčšia šanca? Dudovi ju pustil rozhodca 

Pri treťom góle doprial komfortný priestor Sarabiovi najskúsenejší slovenský obranca Tomáš Hubočan. Španieli na štadióne La Cartuja už oslavovali víťazstvo i postup.  

To ešte netušili, že pridajú ďalšie dva góly. Pri piatom zásahu už tréner Tarkovič sedel bezmocne na striedačke. Rovnako vyzeralo aj jeho celé mužstvo. 

Najväčšiu šancu Slovákov mal Ondrej Duda, ktorý postupoval sám na brankára. Hoci bolo jasné, že je v minimálne metrovom ofsajde, postranný rozhodca nechal akciu dohrať.  

Duda netrafil bránku. Skutočné zakončenie Slovákov predviedol až striedajúci Michal Ďuriš. Jeho strela v páde však bola smiešna.  

Slovenskí futbalisti tak nenapodobnili senzačný výsledok proti Španielsku z jesene 2014, keď v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 súpera zdolali 2:1. 

Raz so Španielmi uhrali remízu a toto bola ich piata prehra. Ale za to najkrutejšia. Bol to najväčší rozdiel medzi súpermi na súčasnom EURO 2020.  

Slováci z neho odchádzajú zlomení a zdevastovaní. Dostali poriadnu futbalovú lekciu.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slováci z EURO odchádzajú zdevastovaní. Dostali poriadnu lekciu