Slovan prehral v Borisove 0:3, Maribor vyradil Celtic

Hráč Slovana Bratislava Pavel Fořt (vľavo) a hráč Bate Borisov Jegor Filipenko v odvete v Borisove.
Hráč Slovana Bratislava Pavel Fořt (vľavo) a hráč Bate Borisov Jegor Filipenko v odvete v Borisove. (Autor: TASR)
SITA|26. aug 2014 o 19:59

Slovan si zahrá na jeseň minimálne 6 zápasov v Európskej lige.

BATE Borisov - Slovan 3:0 (1:0)

Góly: 41. Gordejčuk, 84. Krivec , 85. Rodionov, 12 970 divákov

Rozhodoval Nemec Wolfgang Stark, ŽK: Olechnovič, Lichtarovič - Soumah, Gorosito, Kolčák, červená karta: 79. Soumah

((f))

BATE: Černik - Chaguš, Poľjakov, Filipenko, Mladenovič - Olechnovič, Lichtarovič (61. Aleksievič), A. Voloďko - Gordejčuk (67. Jakovlev), Rodionov (87. Signevič), Krivec

Slovan: Perniš - Čikoš, Hudák, Gorosito, Jablonský - Kolčák, Grendel (83. Peltier) - Žofčák (46. Štefánik), Fořt (62. Vittek), Halenár - Soumah

BRATISLAVA. Sklonili hlavy a smútili. Liga majstrov sa na Slovensku ani tento rok hrať nebude. Futbalisti Slovana v odvete play off najlukratívnejšej súťaže v Borisove prehrali 0:3.

Bratislavský klub a úradujúci majster Slovenska sa s najprestížnejšou klubovou súťažou lúči v záverečnej fáze kvalifikácie. Prvý zápas sa skončil na Pasienkoch 1:1.

„Svoj tím nebudem kriticky hodnotiť. Ak si to niekto myslí, tak to vôbec nie. Odohrali sme zápas, kde sme urobili maximum pre naplnenie svojho sna,“ cituje TASR trénera Slovana Františka Straku.

BATE ukázal skúsenosť

„Domáci nás potrestali za naše individuálne chyby. Gratulujem BATE, že sú v skupine. Sú oveľa skúsenejší. Môj tím si zaslúži uznanie, že bude hrať Európsku ligu,“ dodal Straka.

BATE sa v piatok pri žrebe základnej fázy Ligy majstrov môže tešiť na európske esá už po štvrtýkrát v histórii bieloruského klubu.

Slovan si na jeseň tiež zahrá v európskych pohároch, v skupinovej fáze menej prestížnej Európskej ligy ho čaká minimálne ďalších šesť zápasov.

Namiesto 8,6 milióna, čo je prémia za postup do Ligy majstrov, však zarobí náš majster zatiaľ iba 1,3 milióna. Taký je rozdiel medzi súťažami.

Mužom zápasu bol Vitalij Rodionov, najlepší strelec BATE v dejinách európskych súťaží.

Slovanu pre zranenie chýbal Marko Milinkovič, najlepší strelec v sezóne a tiež defenzívny stredopoliar Richard Lásik.

BATE bol aktívnejší, lepší, nebezpečnejší. A vytváral si aj šance. Hlavne Rodionov naháňal strach. Trafil žrď i brvno.

V závere polčasu Rodionov na seba na hranici šestnástky naviazal viacero hráčov vystihol správny moment a šikovne prihral.

Obrana Slovana nezachytila pohyb nabiehajúceho Gordejčuka, ktorý bez problémov prekonal Perniša. 1:0.

Do druhého polčasu nenastúpil kapitán Slovana Igor Žofčák, ktorého tréner František Straka nahradil Samuelom Štefánikom. A Slovan ožil. Obrovskú šancu mal argentínsky stopér Gorosito, ktorý však ani na dvakrát neprekoval bieloruského brankára.

Vylúčený Soumah

V 61. minúte nasadil Straka do hry aj Róberta Vitteka, ale ani najskúsenejší zo slovanistov sa nepresadil. Slovan dohrával navyše v oslabení, keď po zbytočnom faule bol vylúčený Soumah.

„Mrzia nevyužité šance aj vylúčenie Soumaha. Po ňom už bolo po zápase,“ tvrdil Vittek. Góly v závere pridali ešte Krivets a hlavný hrdina zápasu Rodionov.

Slovenský klub si skupinovú fázu európskej súťaže zahrá po troch rokoch – v roku 2011 bol Slovan tiež v Európskej lige, rok predtým si účasť v Lige majstrov vybojovala Žilina. Okrem nej si zahrali najprestížnejšiu súťaž iba Petržalka (2005) a Košice (1997).

V Lige majstrov skončil aj škótsky majster Celtic Glasgow, ktorý sa do play off dostal len vďaka administratívnemu zásahu UEFA na úkor Legie Varšava. V utorok podľahol doma Mariboru 0:1.

Ďalšie zápasy v utorok:

FC Porto - Lille 2:0 (0:0)

prvý zápas 1:0, postúpilo Porto

Góly: 49. Brahimi, 69. Jackson Martinez

Celtic - Maribor 0:1 (0:0)

prvý zápas 1:1, postúpil Maribor

Gól: 75. Tavares

mmm_r5850_res.jpeg

Hráči Mariboru oslavujú gól, vpravo je jeho strelec Tavares. FOTO - SITA/AP

Apoel - Aalborg 4:0 (2:0)

prvý zápas 1:1, postúpil Apoel Nikózia

Góly: 29. Vinicius, 44. De Vincenti, 64. Aloneftis, 75. Sheridan

Zenit Petrohrad - Standard Liége 3:0 (1:0)

prvý zápas: 1:0, do skupinovej fázy postúpil Zenit

Góly: 30. Rondon, 54. a 58. Hulk (prvý z pok. kopu), červené karty: 44. Fajzulin po druhej žltej - 89. Faty, rozhodoval: Gianluca Rocchi (Tal.), Tomáš Hubočan (Zenit) nebol ani na lavičke náhradníkov

Žreb skupinovej fázy LM je na programe vo štvrtok 28. augusta. Neúspešní v play off sa automaticky presunú do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2014/2015, jej žreb bude v piatok.

Online Borisov - Slovan:

Už o minútu dal po ďalšej peknej akcii domácich gól z hry Rodionov. Je to 3:0, Slovan bude hrať futbalovú jeseň v Európskej lige.

Aleksievič a Krivec mali ďalšie šance domácich, zaslúžený gól na 2:0 napokon pridal v 84. minúte Krivec.

79. min - Soumah, špílmacher hostí, druhýkrát v zápase hrubo fauloval, za čo ho nemecký rozhodca právom vylúčil.

64. min - Dorionov po chybe Grendela nastrelil brvno. Na konštrukcie brán je to v tomto zápase už 2:0. Borisov mal však aj predtým ďalšie dve výborné šance, ktoré nepremenil.

Po ôsmich minútach hry v druhom polčase Slovan spálil dvojtutovku, brankár domácich Černik zázračne zlikvidoval šancu Gorosita.

45. min - Skončil sa prvý polčas. Slovan môže byť rád, že v jeho závere neinkasoval aj druhýkrát. Domáci boli v laufe a dostali sa do niekoľkých pološancí. Aj predtým však boli domáci lepším tímom.

41. min - Borisov strelil gól na 1:0. Rodionov na seba na hranici šestnástky naviazal viacero hráčov. Obrana Slovana však nezachytila pohyb nabiehajúceho Gordejčuka, ktorý bez problémov prekonal Perniša. Pre Slovan sa však toho veľa nemení - stále potrebuje streliť minimálne jeden gól.

O dve minúty neskôr to spoza šestnástky skúsil Filipenko, halfvolejom však bránku netrafil.

33. min - Mladenovič prešprintoval Čikoša, jeho prihrávku však už Rodionov neusmernil do bránky, Perniš vykryl priestor.

27. min - Rodionov sa otočil okolo Hudáka a spoza šestnástky nepresne vystrelil, Perniš nemusel zasahovať. Na druhej strane po Halenárovom centri hlavičkoval Fořt, z úrovne jedenástich metrov ale loptu poslal na pripraveného domáceho brankára Černika.

16. min - Na druhej strane sa k strele z veľkej vzdialenosti odhodlal Tomáš Jablonský, domácu bránku však strelec vlastného gólu z prvého zápas netrafil.

14. min - Obrovská šanca Borisova. Slovanu nevyšla ofsajdová pasca. Na Perniša sa rútil Radionov, najlepší strelec Borisova v európskych súťažiach, loptu však napálil len do ľavej žrde.

Štadión mal byť podľa odhadov miestnych vypredaný, ale nie je. Je vidno niekoľko voľných miest. Úvod je opatrný, oba tímy sa zamerivajú na defenzívu. Hrá sa skôr medzi šestnástkami.

6. min - Prvá strela zápasu, po veľkej Halenárovej chybe sa k nej dostal hráč domácich so zaujímavým číslom 62 Gordejčuk, jeho nevýrazný pokus ale Perniš v pohode zlikvidoval.

Slovanu pre zranenie chýba Marko Milinkovič, najlepší strelec v sezóne a tiež defenzívny stredopoliar Richard Lásik.

20:45 - Zápas sa začal. Slovan nastúpil v bielych, domáci v modrých dresoch. Róbert Vittek začína zápas na lavičke, Marko Milinkovič nie je ani na nej. Do základnej zostavy sa dostali Kristián Kolčák a Juraj Halenár.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovan prehral v Borisove 0:3, Maribor vyradil Celtic