Slovan deklasoval Žilinu, Dunajská Streda v divokom zápase prehrala

Legendy ŠK Slovan Bratislava pred zápasom proti MŠK Žilina.
Legendy ŠK Slovan Bratislava pred zápasom proti MŠK Žilina. (Autor: SITA)
Pavol Spál|11. máj 2019 o 17:11

Slovan slávil storočnicu.

BRATISLAVA. Prišlo viac ako 12-tisíc ľudí a ich hluk sa na konci stupňoval.

Krátko pred ligovým zápasom medzi Slovanom Bratislava a Žilinou zaznela premiéra novej hymny domáceho tímu, ktorú zaspieval sólista Opery SND Ján Babjak.

Predstavitelia najslávnejšieho slovenského klubu avizovali, že bude v štýle liverpoolskej hymny "You'll Never Walk Alone".

Aká je realita? Cover-verzia známej ľudovej piesne Na Kráľovej holi.

Z textu vyberáme: "Na Tehelnom poli, páni sú belasí. Nikto ich nezdolá. Králi sme vždy boli, aj vždy budeme. Mocný klub storočný, navždy je mu sláva.“

Dominik Greif cítil zimomriavky. "Z hymny a aj z celkovej atmosféry," priznal brankár Slovana.

Veteráni spomínajú na staré časy, ako na domáce zápasy Slovana Bratislava chodili neskutočne preplnené električky, niektorí fanúšikovia dokonca viseli von z dverí.

Sobota mala opäť nádych starých čias. Električky boli opäť plné ľudí odetých v dresoch.

Futbalové či slovanistické sa miešali s hokejovými z rôznych kútov sveta.

Šporar útočí na rekord

Slovan v sobotu pokračoval v oslavách svojej storočnice.V rámci toho odohral ligový zápas, v ktorom poľahky rozstrieľal Žilinu 6:2.

Z toho tri góly dal aj Andraž Šporar.

„Keď dáte tri góly na Tehelnom poli a ešte v rámci storočnice, tak je to špeciálne. Som prvým hráčom, ktorý dal na tomto štadióne gól. Som prvým, ktorý tu dal hetrik," povedal Šporar.

Slovinský útočník dal v tejto sezóne už 26 gólov. Za rekordom Róberta Semeníka z roku 1996 zaostáva už iba o tri góly.

„Urobím všetko, aby Šporar rekord prekonal,“ tvrdil tréner Slovana Martin Ševela.

Nepovie nič

Do konca súťaže zostávajú ešte dve kolá. „Nepoviem nič, lebo keď o rekorde rozprávam, tak nedávam góly,“ vravel Šporar.

Slovan si majstrovský titul vybojoval už v predstihu. Na novom štadióne všetkých päť zápasov vyhral.

„Keď vybehnete na takýto štadión, tak sa cítite ako futbalista. Atmosféra vás vybičuje. Je náš cieľ urobiť z Tehelného poľa miesto, kde súper bude chodiť s rešpektom. Prosto, vystúpi z autobusu a už bude prehrávať,“ tvrdil Greif.

„Storočnicu sme uzavreli titulom. Dúfam, že sa blýska Slovanu na krásne časy,“ dodal brankár Slovana Greif.

Prišli aj legendy

Slovan tiež tento rok oslavuje päťdesiat rokov od svojho najväčšieho úspechu.

Je jediný československý klub, ktorý vyhral európsku trofej, v máji 1969 zdolal Barcelonu vo finále Pohára víťazov pohárov (PVP).

Pred zápasom mládežníci Slovana vytvorili koridor a na trávnik vstúpili muži, ktorí slávnu trofej vybojovali.

Z Bruselu dorazil do Bratislavy po dlhých rokoch aj kapitán víťazov Alexander Horváth. A opäť zdvihol víťazný pohár z roku 1969.

Aj keď tentoraz iba jeho repliku. A symbolicky.

Futbalové dresy sa v sobotu v Bratislava miešali s hokejovými. Slovan oslavoval. Pompézne.

Aj keď tak trošku v tieni hokejového šampionátu. Iba pár hodín po senzačnej výhre Slovákov nad USA.

Futbalová aréna je iba pár metrov od štadióna, ktorý hostí svetový šampionát.

Prekvapenie na úkor Dunajskej Stredy

Futbalisti Ružomberka zvíťazili na pôde Michaloviec 3:0. Liptáci sa vedenia ujali v 31. minúte, keď nariadený pokutový kop po faule Josého Carrilla premenil Kristi Qose.

Hostia zvýšili svoje vedenie v 52. minúte, keď sa presadil Štefan Gerec. V 80. minúte skóre stretnutia už len spečatil Peter Gál-Andrezly.

Ružomberok si do tabuľky pripísal cenné tri body v boji o tretiu pozíciu v ligovej tabuľke, ktorá zaručuje účasť v pohárovej Európe.

Po sobotňajšom zaváhaní Žiliny na pôde Slovana má dve kolá pred koncom nadstavbovej časti pred Žilinčanmi päťbodový náskok.

Prekvapenie sa zrodilo v Dunajskej Strede. Domáce mužstvo FC DAC 1904 podľahlo na svojom štadióne nováčikovi ŠKF iClinic Sereď 3:4.

Hostia si už v prvom polčase vypracovali dvojgólový náskok. Dunajskostredčania po zmene strán znížili na 2:3, ale v nadstavenom čase prišla Ulrichova poistka.

Následne strelil svoj druhý gól v zápase Vida, ale DAC už nezostal čas na vyrovnanie.

Fortuna liga - skupina o titul, 8. kolo:

Slovan Bratislava - Žilina 6:2 (3:0)

Góly: 3., 58. a 80. Šporar, 32. Holman, 43. Dražič, 83. Moha - 50. Gamboš, 74. K. Vallo

ŽK: 52. Holman, 82. Ljubičič (obaja Slovan), rozhodovali: Glova - E. Weiss, Bobko, 12 533 divákov

Slovan Bratislava: Greif - Medveděv (10. Apau), Guzmics, Bajrič, Suchockij - Ljubičič - Holman (69. Nono), Dražič - Čavrič (75. D. Strelec), Šporar, Moha

Žilina: D. Holec - Anang, Kaša, Králik, B. Sluka - Škvarka, Myslovič (84. J. Bernát), I. Díaz - Gamboš, Boženík (74. F. Balaj), J. Mihalík (67. K. Vallo)

Michalovce - Ružomberok 0:3 (0:1)

Góly: 31. Qose (z pok. kopu), 53. Gerec, 83. Gál-Andrezly

ŽK: 30. J. Carrillo, 36. Grič (obaja Michalovce), rozhodovali: Ochotnický - Roszbeck, Borsányi, 873 divákov

Michalovce: Kira - Špiriak, Grič, J. Carrillo (46. Mitrano), D. Petro (68. Kountouriotis) - Turik - Ch. Diarra, Mavretič, I. Žofčák, Kolesár - Zacharkiv (58. Tounkara)

Ružomberok: Macík - Čurma, J. Maslo, Jonec, Madleňák - Qose, Takáč - Kostadinov (80. M. Kmeť), Mustedanagič, Gál-Andrezly (87. Jedinák) - Gerec (90. Bobček)

Hlasy po stretnutí:

Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: "Myslím si, že aj napriek mnohým výpadkom v zostave sme odohrali dobrý prvý polčas. Škoda druhého gólu, neboli sme trpezliví. Až príliš rýchlo sme chceli vyrovnať, otvorili sme hru a súper využil brejky, ktoré má naozaj dobré. Za stavu 0:2 si to už súper ako Ružomberok vie postrážiť. Potom to už bolo živelné, najmä po viacerých zraneniach bolo vidieť, že nám chýbala lepšia organizácia."

David Holoubek, tréner MFK Ružomberok: "Videli sme veľmi hektický zápas. My sme ho síce vyhrali 3:0, ale mohlo sa to skončiť hocijako. Zápasy s Michalovcami bývajú otvorené, rozhodujú v nich detaily v koncovke. Do zápasu nás dostala jedenástka, ktorá nám uľahčila úlohu. Myslím si, že fanúšikom futbalu sa tento zápas musel páčiť. Som rád, že sme ho zvládli, lebo po zápase so Slovanom sme sa potrebovali dostať na zem, aby hráči naďalej tvrdo pracovali. Myslím si, že zaslúžene sme si odniesli tri body."

Dunajská Streda - Sereď 3:4 (1:3)

Góly: 18. a 90.+ K. Vida, 56. E. Davis - 1. a 13. Špehar, 43. Lačný, 90.+ Ľ. Ulrich

ŽK: 71. Šatka, 75. Čmelík - 35. Baéz, rozhodovali: M. Čiernik - Hrmo, Poláček, 9564 divákov

Dunajská Streda: Kucz - Rodolfo (81. Bilenkyj), T. Huk, Šatka, E. Davis - Herc (46. Kalmár), Bednár (46. M. Vida), Ronan - K. Vida, Divkovič, Čmelík

Sereď: Nwolokor - Sus, Ľ. Michalík, T. Ba, T. Hučko - Baéz (81. Adekuoroye), Bilas - Morong, Špehar, Iván (77. Ľ. Ulrich) - Lačný

Hlasy po stretnutí:

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: "Gratulujem Seredi k víťazstvu. V prvom polčase sme neboli v zápase, napriek tomu sme mali dve, tri šance. Hostia išli do polčasu s náskokom. Cez prestávku sme spravili dve striedania, chceli sme oživiť hru smerom dopredu. Mali sme šesť až sedem dobrých šancí.

Rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch sme si utvorili šance, ale nedokázali sme ich premeniť. Naopak, hostia boli v protiútokoch veľmi dobrí. Po historickom úspechu sme na to doplatili, ako väčšina mužstiev. Urobil som štyri zmeny v porovnaní s minulým týždňom, ale nemal som z toho dobrý pocit."

Karel Stromšík, tréner Serede: "Sme veľmi radi, že sme zdolali Dunajskú Stredu doma. Zodpovedne sme sa pripravovali, naše vzájomné skóre bolo hrôzostrašné. Chlapci odviedli veľký kus práce, čo sa týka taktiky, bojovnosti, nasadenia. V druhom polčase bol zo strany Dunajskej Stredy veľký tlak, ale chlapci ho zvládli, dali sme gól na poistku. Záver bol trošku hektický, boli tam aj fauly. Čo musím ešte vyzdvihnúť, je úžasná atmosféra."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Slovan deklasoval Žilinu, Dunajská Streda v divokom zápase prehrala