Česi sa vynašli, o domáci šampionát neprídu. Bude ale netradičný

Ester Ledecká.
Ester Ledecká. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|9. apr 2020 o 17:09

Šampiónom sa môže stať každý.

BRATISLAVA. "Tradičné športy budú na ústupe. Aktuálne tomu pomohlo aj šírenie koronavírusu. Keďže sa ľudia nemôžu stretávať, tak si socializáciu vynahrádzajú pri počítačových hrách," uviedol Eduard Winkler nedávno v rozhovore pre SME.

Reprezentačný tréner v hre Dota 2 predpovedá, že takzvané e-športy čaká svetlá budúcnosť.

"Nemusí to znamenať, že ľudia stratia záujem o futbal alebo hokej, ale e-šport už u nich bude hrať významnú rolu," dodal Winkler.

Jeho slová potvrdzuje aj nápad Zväzu lyžiarov Českej republiky. Ten sa najnovšie zameral na virtuálnu realitu.

Lyže vymenia za mobil

Na konci marca sa mali v Česku konať republikové majstrovstvá v alpských disciplínach. Pre pandémiu koronavírusu ich museli zrušiť.

Tamojší lyžiarsky zväz sa však vynašiel.

"Od 14. do 21. apríla usporiadame historicky prvý ročník majstrovstiev Českej republiky v e-sports zjazdovom lyžovaní. Pretekárske kombinézy a lyže nahradí mobilný telefón," píše na svojom webe.

Zaujímavosťou je, že o tituly v slalome, obrovskom slalome, super-G a zjazde budú môcť bojovať okrem reprezentantov aj tamojšie lyžiarske legendy, fanúšikovia a široká verejnosť.

"Šampiónom sa môže stať každý," ubezpečujú organizátori.

Víťaz dostane reálnu trofej

Majstrovstvá Česka v e-sports zjazdovom lyžovaní vznikli vďaka spolupráci tamojšieho zväzu a vývojárskej spoločnosti PowerPlay Studio.

Spoločne vytvorili mobilnú hru Ski Legends. Hráči budú mať týždeň na to, aby v nej nazbierali čo najviac bodov.

"Celkový víťaz dostane reálnu trofej v podobe krištáľového glóbusu, ktorý sa tradične odovzdáva republikovým šampiónom v alpských disciplínach," informuje zväz.

Víťazov navyše odmenia aj cenami v hodnote 20-tisíc českých korún (cca 735 eur).

"Tí najlepší sa môžu tešiť napríklad na auto Toyota, ktoré im na víkend požičiame, permanentky do lyžiarskych areálov na budúcu sezónu alebo na vouchery na nákup produktov zväzového fanshopu," dodávajú organizátori.

Lukáš Heřmanský, prezident Zväzu lyžiarov ČR:

"Je to unikátny projekt, ktorý v lyžiarskom prostredí nemá obdobu. Naším zámerom je zábavnou formou poskytnúť pretekárom a širokej verejnosti aspoň symbolickú náhradu za majstrovstvá ČR v alpských disciplínach a všetky ostatné súťaže, ktoré museli byť vzhľadom na aktuálnu situáciu zrušené.

Počas siedmich dní, kedy sa šampionát uskutoční, budú fanúšikovia virtuálne porovnávať sily so skutočnými českými reprezentantmi a budú bojovať o reálne ceny. To je, myslím si, veľká výzva. Ako pre verejnosť, tak, samozrejme, pre vrcholových pretekárov.

(Autor: SME/MM)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Česi sa vynašli, o domáci šampionát neprídu. Bude ale netradičný