K úspechu ho inšpiroval futbal. Hraním hier zarábajú mladí milióny

Popularitu e-športu dokazujú desaťtisíce fanÚśikov na najväčších turnajoch. V Paríži takto sledovali ľudia turnaj v hre League of Legends.
Popularitu e-športu dokazujú desaťtisíce fanÚśikov na najväčších turnajoch. V Paríži takto sledovali ľudia turnaj v hre League of Legends. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|27. mar 2020 o 12:20

Koronavírus pomáha rozmachu e-športu.

Rozhovor pre denník SME:

Futbal, hokej, tenis, olympiáda... Svetová pandémia koronavírusu postupne zastavila športové dianie po celom svete a izolovala ľudí v ich obydliach. Virtuálny priestor však prekypuje životom a týka sa to aj e-športu, profesionálneho hrania počítačových hier.

Počet hráčov rekordne stúpa a na turnajoch sa hrá aj o milióny eur. „Tradičné športy môžu stratiť svoju pozíciu aj kvôli koronavírusu,“ vraví reprezentačný tréner v hre Dota 2 EDUARD WINKLER.

Kedy sa z hrania počítačových hier stáva šport?

Ešte sa nedá povedať, že ide o šport. Stále sa o tom vedú debaty. Podľa mňa je však len otázkou času, kedy sa e-športy priradia k tradičným športom. No nedá sa povedať, že keď sa niekto hrá na počítači, tak hneď ide o šport. Je to skôr druh aktivity.

Počítačové hry sú tu už desiatky rokov. Ako však vzniklo ich profesionálne hranie?

Začali sa organizovať turnaje, ktoré lákali stále viac hráčov. Výrobcovia zistili, že ľudia hrajú nejakú edíciu hry roky a okolo tohto fenoménu postupne vyrástla scéna, ktorá sa začala profesionalizovať.

Najskôr začali tieto turnaje priťahovať pozornosť a sledovanosť. Taký turnaj potom získal marketingový potenciál a stal sa pre sponzorov atraktívnym. Vďaka turnajom a mikrotransakciám v hrách majú aj vývojári stabilné príjmy roky.

Ako sa z človeka, ktorý sa hrá na počítači, stane profesionálny hráč?

Základným predpokladom je, že má zmluvu a má za hranie zaplatené. Robí to na plný úväzok. Nie je to len jeho hobby. E-šport je však veľmi pestrý a zahŕňa mnoho rôznych hier, ktoré sa od seba líšia.

Dá sa hraním získať plnohodnotný finančný príjem ako pri zamestnaní?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»K úspechu ho inšpiroval futbal. Hraním hier zarábajú mladí milióny