Vyrovnal rekord legendy. Namiesto osláv ho však čakala operácia

Michael van Gerwen s trofejou pre víťaza Premier League.
Michael van Gerwen s trofejou pre víťaza Premier League. (Autor: officialpdc/ instagram)
Miroslav Kováčik|14. jún 2022 o 09:14 (aktualizované 14. jún 2022 o 13:42)

Michael van Gerwen ukončil dlhé čakanie na veľký titul.

BRATISLAVA. Víťazom šípkarskej Premier League sa tretí rok v sérii mohol stať debutant. V roku 2020 to dokázal Glen Durrant, vlani Jonny Clayton a tentokrát bol k tomu nesmierne blízko Joe Cullen. 

Angličan s prezývkou "The RockStar" si vybojoval miestenku medzi elitnou osmičkou na poslednú chvíľu a organizátorov nesklamal.

Po tom ako vyradil v priamom súboji majstra sveta Petra Wrighta a v semifinále doslova sfúkol víťaza základnej časti Claytona 10:4, odohral dramatické finále s Michaelom van Gerwenom. 

Rozhodli milimetre

Kým pre Holanďana to bolo už ôsme finále, pre Cullena veľká premiéra. Avšak na pódiu to nebolo vidno. Za stavu 10:10 musel víťaza určiť záverečný leg.

Van Gerwen 120 bodov nezavrel, a tak sa naskytla šanca pre Cullena, ktorému zostávalo 68. Poslednou šípkou mieril na double 16, ale ten tesne minul. Rozhodli milimetre, v jeho neprospech. 

Van Gerwen už následne nezaváhal a po troch rokoch sa stal opäť kráľom Premier League. "Som šťastný muž. Joe bol vo finále fenomenálny. Vyhrať túto trofej je úžasné," povedal v prvej reakcii. 

"Bolo to nádherné finále so skvelým záverom," skonštatoval v priamom prenose komentátor a promotér šípkarskych akcii v Česku Pavel Korda.

Rozdiel až 150-tisíc libier

Holanďan ziskom šiesteho titulu vyrovnal rekord legendárneho Phila Taylora. Rovnaký počet triumfov má aj na turnaji Players Championship Finals. 

Za celkové víťazstvo získal finančnú prémiu 275-tisíc libier, plus ďalších 30-tisíc za tri víťazstvá na turnajoch v rámci základnej časti.

Zdolaný finalista si prilepšil o 125-tisíc, no k tomu ešte treba pripočítať bonus za dva triumfy v skupine. Pre Cullena to bola veľmi trpká porážka. 

"Nemôžem uveriť, že som prehral. Som úplne zničený. Michael je fantastický hráč a šampión," zhodnotil Angličan, ktorý v januári triumfoval na Masters.

Kým v semifinále nahádzal proti Jonnymu Claytonovi neuveriteľných jedenásť 180-tiek, vo finále sa mu to podarilo len trikrát.

Bol nesmierne sklamaný, pohľad na neho pripomínal finálovú prehru Michaela Smitha z tohtoročných majstrovstiev sveta. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Vyrovnal rekord legendy. Namiesto osláv ho však čakala operácia