Wright je druhýkrát majstrom sveta, Smith po finále plakal

Škót Peter Wright je majstrom sveta v šípkach v roku 2022.
Škót Peter Wright je majstrom sveta v šípkach v roku 2022. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|3. jan 2022 o 23:40

Angličan prehral ďalšie veľké finále v jeho kariére.

Majstrovstvá sveta v šípkach 2022 - finále

Michael Smith - Peter Wright 5:7

(skóre setov: 1:3, 1:3, 3:1, 3:2, 2:3, 3:1, 3:0, 1:3, 3:2, 2:3, 0:3, 1:3)

Štatistiky zápasu:

  • Hody 180: 24 - 17
  • Hody 140 a viac: 35 - 42
  • Hody 100 a viac: 48 - 52
  • Úspešnosť double: 35,38% - 39,13%
  • Najvyššie zatvorenie: 167 - 148
  • Priemer na tri šípky: 99,22 - 98,34
  • Vyhrané legy: 23 - 27

LONDÝN. Škót Peter Wright sa druhýkrát stal majstrom sveta v šípkach. V tohtoročnom finále zdolal Michaela Smitha 7:5 na sety.

Rodák z mesta Livingston získal premiérový titul pred dvoma rokmi, keď v rozhodujúcom dueli zdolal vtedajšiu svetovú jednotku Michaela van Gerwena.

Naopak, Smith na svoj prvý veľký titul stále čaká. Pre Angličana je to druhá finálová prehra na majstrovstvách sveta. Okrem toho prehral aj finálový duel na World Matchplay 2019 či Premier League 2018.

Po zápase sa neubránil slzám a dojatý bol aj Wright. Na adresu 31-ročného Smitha povedal, že je budúcnosťou šípok, čo bolo veľmi sympatické.

Priebeh zápasu Michael Smith - Peter Wright

Smith začal vo veľkom štýle, keď už v úvodnom legu hodil dve 180-ky. Napriek zdanlivo sebavedomému vstupu však bolo na ňom vidno nervozitu, ktorá sa prejavovala slabučkou úspešnosťou pri zatváraní legov. 

Do druhej prestávky odchádzal Angličan za nepriaznivého stavu 0:2, pretože potrebný dvojnásobok trafil len v dvoch z 20 prípadoch. Wright bol v tomto smere lepší, podarilo sa mu zavrieť 148 aj 124 bodov a zaslúžene viedol.

Škótovi však náskok dlho nevydržal. Smith spresnil svoje hody na double a predviedol aj druhé najvyššie možné zavretie 167 bodov (T20, T19 a Bullseye). 

Vo štvrtom sete vstúpilo do hry aj londýnske publikum. Wright síce patrí medzi najobľúbenejších šípkarov, ale predsa len hral finále proti domácemu hráčovi. 

Za stavu 2:2 na legy mal veľkú šancu získať set, ale aj pre bučanie fanúšikov netrafil dvojnásobok 16, respektíve 8. A tak Smith vyrovnal skóre na 2:2 na sety.

"Diváci sa radujú zo 180-tiek, ktoré hodí Peter Wright, no je škoda, že pri tých finálnych šípkach na neho bučia. Myslím si, že to vôbec nie je na mieste," povedal v priamom prenose Nova Sportu český šípkar Karel Sedláček.

Súboj o trofej Sida Waddella bol vyrovnaný aj v ďalšom priebehu. Z pohľadu 180-tiek Smith oveľa lepšie skóroval, ale Wright si držal svoje podania a nedovolil 31-ročnému súperovi dostať sa do výraznejšieho trháku. 

Angličan sa prvýkrát dostal do vedenia, keď ovládol siedmy set. Do prestávky išiel za stavu 4:3, ale v ďalšom sete uhral len jeden leg, a tak bolo znovu vyrovnané.

Priemery oboch hráčov stúpali a záležalo na každom získanom legu. 

Dôležitý moment sa udial v deviatom sete. Wrightovi zostávalo 170 bodov, súperovi 226. Zasiahol dve šesťdesiatky a zostával mu červený stred. Nemusel ho hrať, mohol si pohodlne pripraviť pozíciu, keďže súper nemohol zatvárať.

Napriek tomu Wright hral stred, ktorý netrafil. Pre túto frajerinu sa pripravil o jednu šípku na double, ale keďže netrafil ani ďalšie, Smith ho potrestal.

Angličan získal dôležitý set a v desiatom dejstve viedol už 2:0 na legy. Finále mal vynikajúco rozohrané a zdalo sa, že kráča za vytúženým titulom majstra sveta. Ako sa však neskôr ukázalo, opak bol pravdou.

Wright ziskom troch legov po sebe otočil set, vyrovnal na 5:5 a lepšiu pohodu pretavil aj do zvyšného priebehu finále. Sériu jeho získaných legov nevedel Smith dlho zastaviť. Podarilo sa mu to až v čase, keď prehrával 5:6 na sety a 0:2 na legy.

Smith po ôsmich stratených legoch ešte dokázal vykresať iskričku nádeje, ale jubilejný 50. leg zápasu zavrel Wright presnou šípkou na double 16.

"Je to úžasný pocit a som šťastný, že mám trofej späť. Osem setov som hral hrozne a hovoril som si, že s tým musím prestať. Začal som byť zo seba viac a viac frustrovaný, no zastavil som to a moja hra sa potom zlepšila. 

Ľudia mohli hovoriť, že som mal šťastie, že som zdolal Michaela van Gerwena (v roku 2020, pozn.), ktorý nebol v najlepšej forme, no teraz som každému ukázal, že som právom súčasťou elitnej skupiny šípkarov," cituje Wrighta BBC Sport. 

"Michael odviedol fantastickú prácu, opäť sa dostal do finále a poučí sa z toho. V budúcnosti sa stane majstrom sveta," dodal Wright.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Wright je druhýkrát majstrom sveta, Smith po finále plakal