Bol na neho kurz 40:1. Angličan ukončil čakanie na televízny titul

Anglický šípkar Joe Cullen.
Anglický šípkar Joe Cullen. (Autor: PDC Darts/twitter)
Miroslav Kováčik|31. jan 2022 o 14:00

Vyslúžil si aj pozvánku do prestížnej Premier League.

BRATISLAVA. Už niekoľko sezón patrí medzi hráčov, ktorým keď vyjde deň, tak môžu zdolať akéhokoľvek súpera. A je úplne jedno či ide o päťdesiateho hráča sveta alebo lídra rebríčka PDC Order of Merit. 

Anglický šípkar Joe Cullen svoj talent dlho nevedel pretaviť do veľkého úspechu. Do víťazstva na prestížnom televíznom turnaji, hranom na veľkom pódiu.

To už teraz neplatí. Cullen v nedeľu triumfoval na Masters, teda na podujatí, ktoré patrí do kategórie major. Vo finálovom zápase zdolal v Marshall Arene svojho krajana Davea Chisnalla 11:9 na legy.

Zápas ukončil až na jedenásty pokus

V roku 2019 si hráč s prezývkou "The Rockstar" zahral na Masters vo štvrťfinále, ale v predošlých dvoch sezónach skončil v prvom, respektíve v druhom kole. Nepatril k favoritom, veď vo Veľkej Británii na jeho triumf vypísal aj kurz 40:1. 

Na úvod turnaja zdolal Daryla Gurneyho 6:2 a miestenku vo štvrťfinále si zaistil po tom, čo semifinalistu nedávnych majstrovstiev sveta Garyho Andersona deklasoval 10:1. Už týmto výsledkom naznačil, že s ním treba rátať. 

V nedeľu po výbornom výkone zdolal niekdajšiu svetovú jednotku Michaela van Gerwena 10:7, v semifinále na neho nenašiel recept José De Sousa (11:8) a takisto zväčša kontroloval aj súboj o víťaznú trofej proti Chisnallovi.

Až v závere sa mu rozklepali kolená. V 18. legu minul štyri a v nasledujúcom legu dokonca až šesť šípok na víťazstvo. Chisnall sa dotiahol, ale o pár sekúnd neskôr Cullen na jedenásty pokus predsa len ukončil zápas. 

"O tomto momente som dlho sníval. Je to úžasné. Na začiatku dňa som mal pocit, že dnes vyhrám. Počas celého víkendu som veľmi dobre zatváral, ale nemôžete natrénovať ten moment, keď máte šípku na zisk televízneho titulu. Double 18 na konci bola veľká úľava," priznal Cullen vo svojej prvej reakcii. 

Na pódiu zadržiaval slzy

Vďaka víťazstvu na Masters je bohatší o 60-tisíc libier a vyslúžil si pozvánku do prestížnej Premier League, ktorú hrá osem vybraných hráčov. Jeho kariéra by mohla nabrať spád ako v prípade Jonnyho Claytona.

Walesan pred dvanástimi mesiacmi takisto vyhral Masters a aj v ďalšom priebehu sezóny predvádzal veľmi dobré výkony. Aj preto ho asociácia hráčov a takisto fanúšikovia označili za najlepšieho hráča roka 2021. 

Spomenutý titul však nemal pre Cullen len sladkú príchuť. Zo životného víťazstva sa totiž nemohol potešiť so svojou matkou, ktorá v októbri zomrela. Na pódiu zadržiaval slzy, bol to pre neho veľmi emotívny moment. 

Bol s ním však jeho otec, ktorý ako prvý zdvihol nad hlavu víťaznú trofej.

"Je úžasné zvíťaziť a mať otca pri sebe. Každý vie, čím som si prešiel. Je to ťažké. Bol by som rád, keby tu mama bola a videla, čo som dokázal. Život však nie je vždy fér. Mama mi veľmi chýba, takže toto je pre ňu," povedal Cullen. 

Kvality Cullena uznal aj Dave Chisnall, keď priznal, že Joe si zaslúžil zvíťaziť. Kým jeho čakanie na major titul sa skončilo, to Chisnallove pokračuje ďalej. 

Vo svojej kariére odohral neúspešné finále majstrovstiev sveta BDO 2010, dvakrát prehral finále na Masters a na World Grand Prix a tiež raz odišiel ako zdolaný z rozhodujúceho zápasu na Grand Slam of Darts a Players Championship Finals.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Bol na neho kurz 40:1. Angličan ukončil čakanie na televízny titul