Rusi zostávajú mimo IAAF, o ich účasti v Riu sa rozhodne v máji

O výsledkoch zasadnutia Rady IAAF informoval šéf atletiky Sebastian Coe.
O výsledkoch zasadnutia Rady IAAF informoval šéf atletiky Sebastian Coe. (Autor: SITA/AP)
SITA|11. mar 2016 o 18:42

Doterajšie výsledky zo strany Všeruskej federácie ľahkej atletiky v súvislosti s reformami tamojšieho antidopingového programu nie sú za dostatočné, hovorí šéf atletiky Sebastian Coe.

MONAKO. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) nepovažuje doterajšie výsledky zo strany Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA) v súvislosti s reformami tamojšieho antidopingového programu za dostatočné a momentálne nevidí priestor na opätovné prijatie jej športovcov do medzinárodných súťaží.

V piatok po skončení dvojdňového zasadnutia Rady IAAF o tom informoval prezident IAAF Sebastian Coe s dôvetkom, že "členstvo Ruska v štruktúrach IAAF by v tejto fáze nemalo byť obnovené".

Coe dodal, že na svojom ďalšom zasadnutí v máji prijme Rada definitívne rozhodnutie, ktoré napovie, či sa ruskí atléti budú môcť zúčastniť na augustových olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro.

IAAF sa podľa Coa intenzívne zaoberá aj reáliami v Etiópii, Maroku, Keni, Bielorusku a na Ukrajine. Všetkých päť menovaných krajín musí zlepšiť svoje antidopingové programy.

coe2_r4896_res.jpeg

Sebastian Coe prezradil, že Rada prijme definitívne rozhodnutie v máji. FOTO - SITA/AP.

Rusko trápi v poslednom období obrovská vlna odhalení dopingových prehreškov a škandálov s testovaním športovcov. WADA už v novembri 2015 odporučila IAAF, aby na podujatiach pod svojou hlavičkou neumožnila štart ruským atlétom nevynímajúc OH 2016 v Riu.

IAAF medzičasom pozastavila členstvo vo svojich štruktúrach pre Všeruskú federáciu ľahkej atletiky (VFLA) a ruskí športovci nemôžu štartovať na medzinárodných atletických podujatiach.

Ruský olympijský výbor v súvislosti s nepríjemnou situáciou vytvoril komisiu, ktorej úlohou je spolupráca s WADA a IAAF na tom, aby aktivity VFLA boli opäť v súlade s celosvetovým antidopingovým kódexom aj pravidlami IAAF.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Rusi zostávajú mimo IAAF, o ich účasti v Riu sa rozhodne v máji