Prešovu pomohol k návratu do druhej ligy. Nedokázal sa však uživiť, vyhrala práca v zahraničí

Vladimír Pyda (vpravo).
Vladimír Pyda (vpravo). (Autor: Archív Vladimír Pyda)
Peter Cingel|23. nov 2023 o 08:30

Počas kariéry hral iba za tímy z východu Slovenska.

S futbalom začínal v Čirči. Cez Lipany sa dostal do prvoligového dorastu Partizána Bardejov a následne spolu s trénerom Rastislavom Kicom aj do A-mužstva Partizána.

V bardejovskom drese nastúpil v druhej lige na 38 zápasov (odohral 1571 minút) a dal dva góly. Tatranu Prešov následne pomohol k návratu do druhej ligy.

Dvadsaťosemročný VLADIMÍR PYDA počas svojej futbalovej kariéry hrával a hráva len za mužstvá z východu Slovenska.

Zlá ekonomická situácia v slovenskom futbale ho prinútila zanechať profesionálnu kariéru a ísť za prácou do zahraničia.

Bývalému hráčovi Partizána Bardejov, Lipian či Tatrana Prešov sme položili niekoľko otázok.

Kde a ako ste začínali s futbalom?

Moje futbalové začiatky sú späté s Čirčom. Žiacka kategória u nás nebola a tak som sa dostal na súťažné trávniky až ako 14-ročný. Doma som vydržal dva roky a následne som išiel skúsiť šťastie do Lipian.

Tam som hrával druhú dorasteneckú ligu. Mal som dobrú streleckú fazónu a tak si ma všimol Stano Varga, ktorý bol vtedy trénerom A-mužstva a dal mi šancu medzi dospelými. Dlho som sa tam však neohrial.

Vladimír Pyda.
Vladimír Pyda. (Autor: Archív Vladimír Pyda)

Po pohárovom zápase s Partizánom, v ktorom som skóroval, som dostal ponuku odísť na Horný Šariš. Nastupoval som v najvyššej dorasteneckej súťaži a následne ma tréner Kica vytiahol do druholigového áčka.

Ako dorastenec mám na konte aj jednu nomináciu do slovenskej reprezentácie na zraz výberu do 19 rokov v Turecku.

Čo vás viedlo k odchodu a v podstate k ukončeniu sľubne sa rozvíjajúcej kariéry?

V Bardejove som bol skoro štyri roky. Keď som ukončil štúdium, musel som pozerať aj na budúcnosť. Z futbalu sa vyžiť nedalo a tak som sa futbalovo vrátil domov do Čirča.

Prácu som našiel vo Veľkom Šariši a tak som skončil v hľadáčiku Šarišských Michalian. Po dohode a skĺbení práce s futbalom som ich ponuku prijal. Nasledovali opäť Lipany a potom prišla zaujímavá ponuka.

Tatran Prešov chcel postúpiť do druhej ligy a tréner Petruš spolu so Stanislavom Šestákom mi ponúkli, aby som bol toho súčasťou. Taká ponuka sa neodmieta. V Tatrane sa nám darilo a cieľ sme splnili.

Vladimír Pyda.
Vladimír Pyda. (Autor: Archív Vladimír Pyda)

Prešovčania chceli, aby som v mužstve zostal, ale druhá liga sa nedala skĺbiť s mojím zamestnaním, a tak som z Prešova odišiel. Následne prišla ponuka z treťoligového Bardejova.

Oslovil ma tréner Kica a tomu som nemohol odmietnuť. Kica mi ešte ako dorastencovi dal šancu v druhej lige.

V Bardejove sa nám spočiatku darilo, ale aj tu prišli existenčné problémy, a tak som opäť musel voliť medzi prácou a futbalom. Rozhodol som sa pre prácu v zahraničí.

Čo robíte teraz?

Pracujem v zahraničí ako inštalatér a ak mi čas dovolí hrávam za Čirč. Aj touto cestou by som chcel poďakovať rodičom a súrodencom, ktorí ma vždy podporovali.

Dnes to je ešte aj moja snúbenica. Na budúci rok by sme sa chceli zobrať.

Mám trénerskú licenciu C. V Bardejove som istý čas pôsobil ako asistent trénera pri mládeži. Možno aj toto je cesta, ktorú si v budúcnosti vyberiem.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Prešovu pomohol k návratu do druhej ligy. Nedokázal sa však uživiť, vyhrala práca v zahraničí