Hrajú o špicu v lige, snívajú sen v pohári. Mesto žije futbalom, tvrdí prezident Stropkova

Radosť futbalistov Stropkova.
Radosť futbalistov Stropkova. (Autor: MŠK Tesla Stropkov)
Ivan Mriška|20. dec 2021 o 12:01

Futbal v Stropkove je druhým náboženstvom.

Dospelí a dorastenci sú na popredných miestach regionálnych súťaží. Áčko navyše stále živí šancu v Slovnaft Cupe, v ktorom vyzve druholigový Púchov.

MŠK Tesla Stropkov má za sebou úspešný rok 2021, čo potvrdzuje aj vydarená rekonštrukcia vnútorných priestorov futbalového štadióna.

Viac v rozhovore prezradili prezident klubu ONDREJ BRENDZA, konateľ klubu a tréner A mužstva ĽUBOŠ REITER a športový riaditeľ mládeže DOMINIK TERAZ.

Piate miesto v silne obsadenej tretej lige Východ. Vládne s takýmto výsledkom v klube spokojnosť?

Ondrej Brendza: Tabuľka po jesennej časti je neúplná. Chýbajú v nej naše neodohrané stretnutia v Poprade a domáci zápas s lídrom súťaže zo Spišskej Novej Vsi.

V tabuľke pravdy máme osem plusových bodov. Tretia liga východ je kvalitná súťaž, v ktorej je osem až desať kvalitných, vyrovnaných mužstiev.

Rozbehnutá je Spišská Nová Ves, silný je Tatran Prešov. Preto dosiahnutý bodový zisk, no najmä predvedená hra v kľúčových stretnutiach s priamymi konkurentami na postup potešili.

Je to dobrý základ, na ktorom chceme stavať. Verím, že nás čaká ešte úspešnejšia jarná časť.

Ktoré zápasy vám vyšli a ktoré boli naopak sklamaním?

Ľuboš Reiter: V tejto sezóne nám vyšlo viacero zápasov, s ktorými sme spokojní. Výhry nad Tatranom Prešov, Vranovom nad Topľou, derby s Giraltovcami a remíza v Lipanoch, kde sa hral obojstranne výborný futbal.

Najviac sme sklamaní z dvoch zápasov. V Kalši sme prehrali 2:3, pretože domáci nás herne prevýšili a boli lepším tímom. A na Slávii v Košiciach sme nešťastne prehrali 0:1.

O ktorých hráčov ste sa mohli opierať?

Ľuboš Reiter: Hlavne o skúsených futbalistov ako sú Keresteš, Leško, Varga, ale aj mladý brankár Dlugoš. Dávali pečať našej dobrej hre.

K nim sa výbornými výkonmi pridávali ďalší hráči v strednej aj najmladšej vekovej kategórii. Nebudem menovať všetkých hráčov, lebo po jesennej časti sme spokojní s výkonnosťou mužstva ako celku.

Ako vaše úspechy vnímajú fanúšikovia?

Ondrej Brendza: Stropkovský fanúšik futbalu rozumie. Náš klub vychoval množstvo úspešných futbalistov, trénerov, rozhodcov či funkcionárov.

Mesto žije futbalom. Fanúšik vie dať najavo spokojnosť i nespokojnosť s výkonmi, výsledkami. V jesennej časti prevládala na našich tribúnach spokojnosť s hrou i výsledkami.

V domácich stretnutiach sme predvádzali výborné výkony. Zo siedmych stretnutí sme stratili jedine dva body za remízu so silnou Sninou. Bolo to hneď v prvom kole.

Stále ste v hre o osemfinále Slovnaft Cupu. V dohrávke privítate Púchov. Kedy sa bude zápas hrať a ako sa naň budete pripravovať?

Ľuboš Reiter: Pre pandemickú situáciu sme museli zápas zrušiť a následne preložiť na február, presný termín ešte nie je dohodnutý.

Pripravovať sa naň budeme v domácich podmienkach v rámci zimnej prípravy na jarnú časť ročníka.

Podarí sa vám súpera z vyššej súťaže zdolať?

Ľuboš Reiter: Pripravíme sa zodpovedne a pre postup do ďalšieho kola pohára urobíme všetko. Mužstvu verím, kvalitu kádra máme na to, aby sme cez druholigistu išli ďalej.

Veľa bude záležať od pandemickej situácie, zimnej prípravy, udržania i prípadného posilnenia nášho kádra.

V prípade úspešného výsledku by ste privítali pravdepodobne Zlaté Moravce, ktoré ešte hrajú proti Spišskému Podhradiu. Čo by to pre váš klub znamenalo?

Ľuboš Reiter: Každý fortunaligista je motiváciou, teda aj Zlaté Moravce. Samozrejme, že pre klub i fanúšika je top lákadlom Slovan, Trnava, Žilina či Ružomberok.

Darí sa vám tiež na poli mládežníckom. Výsledky ktorých tímov by ste vyzdvihli?

Dominik Teraz: Naša pozornosť smeruje na všetky družstvá. Výsledkovo zaujímavé sú predovšetkým kategórie U19 a U15, ktoré sú zrkadlom práce pri vrchole mládežníckej výchovy, respektíve na prelome žiackeho a dorasteneckého veku.

Teší nás tabuľkové postavenie staršieho dorastu, v ktorom sa zišla partia chlapcov nielen talentovo, ale aj charakterovo. Po jeseni sú na prvom mieste.

Čo pre váš klub znamená práca s mládežou?

Dominik Teraz: Už dlhé roky máme status liahne futbalových talentov. Nie je to náhoda, ale predovšetkým kvalitný tréningový proces podložený skvelou infraštruktúrou a spoluprácou so športovými triedami na ZŠ Mlynská.

Chlapci sa počas športových príprav venujú tiež gymnastike, atletike a iným loptovým hrám, čo je našim know-how a v dnešnej dobe vzácnosťou.

Koncovým produktom celého procesu je hráč A mužstva, čiže samotná mládež je pre nás základným pilierom športovej stránky klubu.

Majú deti u vás otvorené dvere?

Dominik Teraz: Z môjho osobného pohľadu je potrebné venovať najväčšiu pozornosť najmenším. Aj preto najviac aktivity smeruje do organizácie náborov, kempov a rôznych turnajov.

Na letnom nábore sme privítali takmer päťdesiat detí, čo je pre nás obrovskou motiváciou do budúcna. Úskalia doby nás nútia hľadať k deťom cestičky. V minulosti si ich hľadali sami, no každá aktivita nám prináša úspechy a dvere máme otvorené skutočne pre všetky deti.

Sme súčasťou Disney projektu pre dievčatá, spolupracujeme so štyrmi materskými školami v okrese v rámci projektu Dajme spolu gól a v minulosti sme organizovali rôzne uličné alebo medziškolské turnaje.

Nedávno ste rekonštruovali priestory štadióna. Čo všetko ste urobili a vďaka čomu, komu sa vám to podarilo?

Ondrej Brendza: Pokračovali sme v ďalšej etape rekonštrukcie interiéru našej tribúny - šatní. Môžeme povedať, že celá časť tribúny - prízemie, všetky kabíny, šatne sú vynovené a zmodernizované.

Každé družstvo mládeže má svoju stabilnú kabínu. Rekonštrukciou a opravou prešli aj spevnená plocha pred tribúnou a prístupový chodník od hlavnej brány po tribúnu.

Tieto všetky práce sme realizovali prostredníctvom mestského podniku Služba, ktorý zároveň spravuje futbalový štadión i všetky športoviská v meste.

Zakúpili sme nový multifunkčný traktor - kosačku na úpravu hlavnej hracej plochy, asanovali sme staré plechové garáže a postavili nové, moderné. Futbal je financovaný z mestského rozpočtu vďaka podpore vo vedení mesta, v mestskom zastupiteľstve, v mestských podnikoch i vo vedení škôl.

Máte ešte nejaké plány v najbližšej budúcnosti?

Ondrej Brendza: Určite chceme pokračovať vo zveľaďovaní interiéru našej tribúny - priestor na prvom poschodí. Pozornosť budeme venovať tréningovým plochám. V jari chceme dokončiť výmenu umelej trávy.

Taktiež máme v pláne zrekonštruovať malú umelú trávu a trávnaté ihrisko na ZŠ Hrnčiarska. Podávame projekt na výmenu palubovky v mestskej športovej hale. Chceme vytvoriť adekvátne tréningové podmienky pre všetky kategórie, do každého počasia, do každého ročného obdobia.

Vďaka komu sa vám darí futbalovo napredovať?

Ondrej Brendza: O Stropkove i jeho okolí sa hovorí, že futbal je tu druhým náboženstvom, chlapci sa tu rodia s kopačkami na nohách.

A od toho sa odvíja všetko. Všetci tréneri sú odchovanci, bývalí hráči nášho klubu. Na čele klubu vo funkcii manažéra i trénera A tímu je odchovanec, bývalý reprezentant Ľubo Reiter, jeho asistentom je ďalší náš odchovanec, bývalý výborný futbalista Janko Šafranko.

Tešíme sa záujmu i podpore rodičov. Máme výborne nastavenú spoluprácu so Základnou školou Mlynská, kde fungujú športové triedy zamerané na futbal.

Vo vedení školy sú Peter Gombár, bývalý úspešný tréner v našej najvyššej súťaži i Marián Veselý, rovnako výborný futbalista a v súčasnosti tréner mládeže v kategórii U15 a U14.

Platným členom a hnacím motorom našej mládežníckej akadémie je Dominik Teraz, rovnako náš odchovanec, ktorý sa vrátil do nášho mesta i klubu z Dunajskej Lužnej.

A od tohto fungujúceho mechanizmu sa odvíjajú aj podpora futbalu zo strany mesta, mestských podnikov i škôl. Samozrejme máme aj partnerov z radov podnikateľských subjektov, ktorých podporu si vážime.

Absentuje však prítomnosť silného sponzora, partnera, akým bola za najväčšej slávy klubu naša Tesla. Dovolím si povedať, že v prípade získania podpory silného partnera by sme boli platným klubom druhej ligy.

Pevne verím, že našim umiestnením na konci prebiehajúceho súťažného ročníka získame ďalších partnerov pre futbal v Stropkove.

Kedy začínate zimnú prípravu?

Ľuboš Reiter: S mužmi začíname 10. januára. Ak to teda pandemické opatrenia dovolia.

Dominik Teraz: Vzhľadom na obmedzenia v rámci pandémie je začiatok závislý aj na povolených podmienkach. Oficiálny začiatok pre mládež je naplánovaný na 10. januára, ale niekoľko tréningov chlapci absolvujú aj počas sviatkov.

Aký bude mať priebeh, aké zápasy odohráte?

Ľuboš Reiter: Všetky prípravné stretnutia A tímu odohráme z dôvodu rekonštrukcie umelej trávy na ZŠ Mlynská na súperových ihriskách.

Dominik Teraz: Dorastenci majú v pláne zápasy s kvalitnými súpermi z vyšších súťaží, žiakov čakajú ešte tri ligové dohrávky a veríme, že zelenú dostanú aj turnaje prípraviek.

V prípade priaznivej pandemickej situácie budú víkendy pre mládež nabité futbalom.

Plánujete aj zmeny v kádri?

Ľuboš Reiter: Veľké nie, pretože momentálne máme kvalitný káder. Ale na skúšku prídu traja hráči. Uvidíme, ako to dopadne. Máme rozpracovaných dvoch cudzincov a jedného hráča zo Slovenska.

Chceli by ste niečo dodať. Odkázať fanúšikom do nového roka 2022?

Ľuboš Reiter: Prajeme všetkým našim hráčom, trénerom, fanúšikom, sponzorom a podporovateľom Šťastné a Veselé Vianoce a úspešný rok 2022.

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
FC TATRAN PrešovFC TATRAN PrešovFC TATRAN Prešov
30
25
2
3
103:20
77
V
V
V
V
V
2
Futbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová Ves
30
20
7
3
76:25
67
R
V
V
V
R
3
ŠK Odeva LipanyŠK Odeva LipanyŠK Odeva Lipany
30
20
6
4
86:23
66
V
V
V
V
V
4
MŠK Tesla StropkovMŠK Tesla StropkovMŠK Tesla Stropkov
30
19
4
7
76:26
61
V
P
V
V
V
5
Slávia TU KošiceSlávia TU KošiceSlávia TU Košice
30
16
8
6
68:35
56
R
R
V
P
R
6
MFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad Topľou
30
16
5
9
59:40
53
R
V
V
P
P
7
MFK SninaMFK SninaMFK Snina
30
15
3
12
58:41
48
P
P
P
P
P
8
FK PopradFK PopradFK Poprad
30
13
7
10
42:37
46
P
P
P
V
P
9
TJ Mladosť KalšaTJ Mladosť KalšaTJ Mladosť Kalša
30
11
3
16
52:80
36
V
V
P
P
V
10
MFK Slovan GiraltovceMFK Slovan GiraltovceMFK Slovan Giraltovce
30
9
8
13
35:47
35
R
P
P
R
V
11
1.FK Svidník1.FK Svidník1.FK Svidník
30
9
2
19
39:81
29
V
V
V
V
P
12
MŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské Podhradie
30
7
7
16
26:76
28
R
R
P
P
R
13
Futbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -Sobranecko
30
7
6
17
37:64
27
P
P
P
P
V
14
OFK - SIM RaslaviceOFK - SIM RaslaviceOFK - SIM Raslavice
30
6
5
19
35:70
23
P
V
V
R
R
15
OŠK RudňanyOŠK RudňanyOŠK Rudňany
30
4
3
23
40:99
15
R
P
P
R
P
16
FK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ Krompachy
30
3
4
23
23:91
13
P
P
P
R
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hrajú o špicu v lige, snívajú sen v pohári. Mesto žije futbalom, tvrdí prezident Stropkova