Nikoho nechce vytlačiť. Pokiaľ budem prospešná pre biatlon, pôjdem ďalej, prezradila Kuzminová

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas šprintu žien na 7,5 km na majstrovstvách Európy v biatlone v Osrblí.
Fotogaléria (9)
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová počas šprintu žien na 7,5 km na majstrovstvách Európy v biatlone v Osrblí. (Autor: TASR)
Matej Hank|26. jan 2024 o 18:25

Streleckým vzorom Anastasie Kuzminovej je juniorská reprezentantka.

Vrátila po necelých piatich rokoch a predstavila sa na majstrovstvách Európy v biatlone v Osrblí.

V šprinte si vybojovala 59. miesto a zaistila si účasť aj v stíhacích pretekoch. Bolo na nej cítiť, že postupom času jej dochádzali sily.

"Je vidieť, že ešte nie som úplne pripravená na rýchlostnú vytrvalosť," povedala ANASTASIA KUZMINOVÁ pre médiá.

Aké máte pocity po pretekoch? 

Pocity sú veľmi zmiešané, aby som to dokázala opísať slovami. Je to radosť, že som dnes mala možnosť byť tu. Je šťastie, že tu boli skvelí diváci, ktorí nepodporovali len Nasťu Kuzminovú, ale všetky Slovenky. 

Videla som, že už od rána tu stáli, prišli podporiť aj chalanov. Ďakujem im, pretože pre nich som dnes opäť tu. Snažila som sa robiť všetko, na čo som bola pripravená. Snažila som sa im dopriať takú inú Nasťu, ktorá dokáže zvládať stres a tlak na strelnici. 

Ležka jedna chybička, nevadí. Na stojke mi prvé tri rany pridali trochu zbytočnú istotu a divákov som chcela potešiť rýchlou streľbou. Zbytočne som ich unáhlila a dve trestné kolá mi dali zabrať. 

V kopcoch mi už odchádzali svaly. Je vidieť, že ešte nie som úplne pripravená na rýchlostnú vytrvalosť. Veľmi rada si to vyskúšam aj v stíhačke. 

Pauza bola viac ako 4,5-ročná. Cítili ste psychický tlak? 

Priznám sa, čakala som, že tlak, strach či rešpekt bude oveľa skôr. Dnes na štarte som mala radosť, veľmi som sa tešila na preteky. Nepríjemné zmiešané pocity prišli počas pretekov. 

Cítila som, že to nie je tá Nasťa, že ešte nie je pripravená. Je len surový materiál. Ostalo veľa vecí, na ktorých musím zapracovať, no pol roka bolo málo času. 

Fotogaléria: Anastasia Kuzminová sa vrátila po takmer 5 rokoch

Veľká škoda, že som nemala možnosť vyskúšať si pred dneškom preteky. Išla som naostro bez veľkých príprav. Aj hodinky mi ukázali, že som išla v takých tepoch, že som nedokázala udržať v kontrolkách. 

Ako sa vyrovnávalo telo s tým prestavením, že ste trénovali dva-trikrát do týždňa? 

Telo často signalizovalo, že je veľmi unavené. Kedysi bývalo, že deň voľna mi absolútne stačil a niekedy bol prospešnejší. Teraz som potrebovala dva až tri dni voľna na sústredenie. Bola som tak pripravená na kvalitné tréningy. 

VIDEO: Návrat Anastasie Kuzminovej na ME v Osrblí

Boli to teda náročné tri mesiace. To rozhodnutie prišlo asi skôr ako oficiálne vyhlásenie. 

Áno, od toho vyhlásenia som už vedela, že nie je cesta späť. Odvtedy som len pridávala a pridávala. Tréningový proces išiel od letných MS, ktoré som už nestihla. 

Povedala som si, že sa budem pripravovať pol roka na tieto preteky. Pre mňa bol prvý cieľ tréningovo dobehnúť ostatné dievčatá a snažiť sa byť na jednej úrovni s nimi. Nárast tréningového procesu nastal, keď napadol sneh a sústredenia sme mali aj doma, nie len v zahraničí. 

Akú ste mali noc pred pretekmi? Spali ste v pohode? 

Stres som nepociťovala. Na všetkých som sa veľmi tešila. Uvedomovala som si, že to nebude ľahké. Verila som divákom. Vďaka tomu, že tu boli a že ma tak povzbudzovali, som dokázala ísť. 

Aj napriek tomu, aká bola Nasťa pomalá a ťažká na tratiach. Tie boli pripravené veľmi dobre, lyže kĺzali. Ďakujem servisu, bez dobrých tratí a bez lyží by to vyzeralo horšie. 

Čo hovoríte na Emu Kapustovú?  

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Nikoho nechce vytlačiť. Pokiaľ budem prospešná pre biatlon, pôjdem ďalej, prezradila Kuzminová