Trinásťročný chlapec mu hrubo vynadal. Od rozhodovania ho však neodradí nič

Peter Tomka si preberá dar.
Peter Tomka si preberá dar. (Autor: facebook Dedinský futbal / Miloš Matušík)
Ivan Mriška|16. mar 2022 o 14:20

Peter Tomka oslávil sedemdesiat rokov.

KRUŠOVCE. Pred prípravným zápasom TJ Slovan Krušovce – OFK Ludanice došlo k milej udalosti. Domáci kapitán Radovan Trudman zablahoželal rozhodcovi Petrovi Tomkovi k životnému jubileu sedemdesiat rokov.

V mene oboch klubov a všetkých aktérov mu odovzdal darčekový predmet.

„Prekvapilo ma to, bol som dojatý. Niečo tak krásne som počas kariéry nezažil. A asi ani nezažijem,“ pre Sportnet povedal arbiter Peter Tomka.

Arbitrom vyše tridsať rokov

Tomka rozhoduje v ObFZ Topoľčany vyše tridsať rokov. Začínal s dnes nebohým Jozefom Candrákom.

„Jožko mi bol veľmi dobrý kamarát. Keďže som celý život hrával, nahovoril ma, aby som pri futbale zostal. A mne sa rozhodcovské remeslo zapáčilo,“ zaspomínal na svoje začiatky.

Vďaka futbalu si našiel veľa priateľov a má množstvo zážitkov.

„Preskákal som si kadečo. Rád spomínam na pekné chvíle, na zlé rýchlo zabudnem. Najradšej mám, keď sú všetci po zápase spokojní a prídu mi podať ruku. Výborný zápas bol napríklad nedávno Veľké Ripňany – Veľké Bedzany, nemusel som dať ani jednu žltú kartu,“ spomenul Tomka.

Trápia ho vulgarizmy

Najviac ho trápi, keď diváci, hráči či funkcionári na zápasoch nadávajú.

„Nižšie súťaže by mali byť o zábave. Aby sa stretli kamaráti, zašportovali si a posedeli. A nie, že si nevieme prísť na meno. Ja som sa našťastie naučil: Jedným uchom dnu, druhým von,“ dodal.

Veľmi nepríjemnú skúsenosť zažil na stretnutí žiakov. O ktorý zápas išlo prezradiť nechcel.

„Trinásťročný chlapec ma pri udeľovaní žltej karty poslal, ani to slovo nemôžem vysloviť. Veľmi ma to zabolelo a bol som smutný. Sklamaný. Z toho, ako dnes hovoria malé deti a kde tento svet speje. Tréner potom chcel dať chlapcovi po papuli, ale takto sa problémy neriešia,“ smutne uviedol.

Bojí sa o budúcnosť

Peter Tomka rozhodoval celý život len v oblasti, do krajskej súťaže ho to neťahalo. Ako hráč však pôsobil v tých časoch kvalitnej Divízii a ako dorastenec si zahral po boku hráčov ako Ladislav Jurkemik.

„Za mojich čias bol o futbal veľký záujem. Dnes nie sú hráči, ale ani rozhodcovia. Keď my starí skončíme, kto bude rozhodovať? Bude to ako kedysi, že sa hodí minca a bude pískať hocikto. To však bude katastrofa,“ obáva sa o budúcnosť.

Dlhoročný arbiter odpískal cez tisíc zápasov. Od jeho koníčka ho neodradí nič.

„Futbal a rozhodovanie, to je moja láska. Neviem si predstaviť život bez futbalu. Rozhodcom preto budem dovtedy, kým mi bude slúžiť zdravie. Dúfam, že čo najdlhšie,“ prezradil čerstvo sedemdesiatročný arbiter ObFZ Topoľčany Peter Tomka.

Boli ste svedkami zaujímavého futbalového momentu, videli ste parádny gól, akciu, alebo inú nezvyčajnú situáciu v zápase? Dajte nám o tom vedieť na futbalnet@sportnet.sk

Aj vy tvoríte obsah futbalnetu. Ďakujeme.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Trinásťročný chlapec mu hrubo vynadal. Od rozhodovania ho však neodradí nič