Už v detstve hrajú ako muži. Žilinskí mladíci stále bojujú o titul

Futbalisti MŠK Žilina sa tešia z gólu. Ilustračné foto.
Futbalisti MŠK Žilina sa tešia z gólu. Ilustračné foto. (Autor: DANIEL STEHLÍK/CVAK.SK)
Juraj Berzedi|14. jún 2020 o 21:21

Po reštarte hrali tímy svižný futbal.

BRATISLAVA. Je to klub, ktorý na Slovensku v posledných rokoch najlepšie hospodáril. Mal najvyššie výnosy i zisky. Bol v najlepšej finančnej kondícii.

Aj preto, keď na konci marca MŠK Žilina vyhlásil likvidáciu a sedemnástim najlepšie plateným hráčom poslal výpoveď, bol to veľký šok.

„Máme dosť hráčov, najmä mládežníkov, s ktorými sme schopní dohrať súťaž. Šancu dostanú hráči, ktorí prejavili solidaritu ku klubu,“ povedal pre SME likvidátor spoločnosti MŠK Žilina Rastislav Otruba.

Fortuna liga: MŠK Žilina - Spartak Trnava (Najlepšie momenty): fotogaléria

14.6.2020

Odborníci i fanúšikovia boli zvedaví, ako neskúsení mladíci naskočia do najvyššej slovenskej súťaže. V prvom zápase po reštarte ukázali kvalitu a zdolali Spartak Trnava 2:1.

Žilinčania vďaka víťazstvu znížili stratu na Slovan Bratislava na desať bodov. Ak však chcú naďalej ostať v boji o titul, potrebujú najbližšiu sobotu doma vyhrať - a práve nad Slovanom.

Vekový priemer Žiliny bol 21 rokov

„Tešíme sa na zápas a urobíme všetko preto, aby sme to Slovanu znepríjemnili,“ uviedol pre RTVS žilinský tréner Pavol Staňo.

Proti Trnave nastúpili Žilinčania s tímom s vekovým priemerom 21 rokov. V základnej zostave, v ktorej boli výlučne Slováci, boli až piati 19-roční futbalisti.

Najstarším Žilinčanom na ihrisku bol 27-ročný kapitán Jakub Paur, ktorý sa s klubom dohodol na zmluve napriek tomu, že pôvodne dostal nečakanú výpoveď.

Aj Trnava nastúpila s obmeneným kádrom, ktorého vekový priemer bol 23 a pol roka. V základnej zostave však mali jasnú prevahu legionári - na trávniku ich bolo až osem.

Omladené kádre ponúkli hŕstke divákov svižný futbal. Oba tímy chceli hrať ofenzívne a príliš netaktizovali.

Väčšiu hernú kvalitu možno prekvapujúco ukázali domáci, ktorí si vypracovali aj viac gólových príležitostí. Napokon premenili dve.

Dve gólové asistencie tínedžera Iľka

Na oboch góloch mal veľkú zásluhu 19-ročný ľavý krídelník Patrik Iľko. Najskôr presným centrom našiel Dávida Ďuriša a v druhom polčase zase Jána Bernáta, ktorý je s ôsmimi gólmi najlepším strelcom Žiliny.

„Z mladých chlapcov ma nikto nesklamal. Všetci ukázali, že majú kvalitu,“ vravel domáci tréner Pavol Staňo pre RTVS.

Mladým Žilinčanom výrazne pomáha, že už v mládežníckych kategóriách hrajú rovnakým systémom ako muži.

Aj preto majú zautomatizované viaceré taktické schémy. Na umelej tráve navyše predviedli technickú vyzretosť i sebavedomie.

„Bolo vidieť, že chceme hrať ofenzívne. Ukázali sme, že si dokážeme vypracovať dostatok gólových šancí,“ načrtol tréner Staňo.

Tréner Trnavy neprišiel vyplakávať

Kým v prvom polčase mali Žilinčania hru pod kontrolou, po zmene strán Trnavčania vyrovnali po hlavičke Yusufa Bamideleho. A mali aj ďalšie príležitosti.

„Zápas sme si prehrali sami v prvom polčase. K súperovi sme nedôrazne dostupovali. Po zmene strán chlapci pochopili, že takto pasívne za Trnavu hrať nemôžu,“ skonštatoval tréner Marián Šarmír.

Ten len deväť dní pred reštartom súťaže nahradil na trnavskej lavičke Portugalčana Ricarda Cheua. Hoci mal na prípravu s mužstvom len krátky čas, nechcel sa na to vyhovárať.

„Je náročné, keď vám odíde toľko hráčov. Neprišli sme však preto, aby sme vyplakávali. Chceme tvrdo pracovať a posunúť Trnavu vyššie,“ vyhlásil Šarmír.

Trnava v Žiline nezvíťazila už deväť rokov. S 30 bodmi je momentálne na piatom mieste a na tretiu Dunajskú Stredu, ktorú hostí najbližší víkend, stráca jedenásť bodov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Už v detstve hrajú ako muži. Žilinskí mladíci stále bojujú o titul