Mladý Slovák je lepší, ako si ľudia myslia. A preto začne v NHL

Obranca Washingtonu Martin Fehérváry (úplne vľavo).
Obranca Washingtonu Martin Fehérváry (úplne vľavo). (Autor: SITA/AP)
Juraj Berzedi|1. okt 2019 o 10:09

Štartuje najlepšia hokejová liga na svete.

BRATISLAVA. Bol to hokej, ktorý po dlhom čase zabával fanúšikov. Na domácich majstrovstvách sveta hrali Slováci rýchlo, útočne a moderne.

Až jedenásť slovenských hokejistov, ktorí boli v máji v národnom tíme na domácom svetovom šampionáte, bojovalo v letných kempoch o šancu zahrať si v NHL.

A pravdepodobne až sedem z nich odštartuje sezónu v najprestížnejšej hokejovej lige na svete.

Kým vlani mali Slováci na začiatku sezóny v tímoch NHL len šesť hráčov, tentoraz by ich mohlo byť deväť. Prvé zápasy nového ročníka sú na programe v noci zo stredy na štvrtok.

Najstarší a najrešpektovanejší

Najväčšou slovenskou osobnosťou v zámorí je Zdeno Chára. V 42 rokoch bude v novej sezóne najstarším hráčom NHL.

S 204 centimetrami má aj rekord najvyššieho hokejistu súťaže. Kapitán Bostonu začne v zámorí už svoju 22. sezónu. Patrí k najrešpektovanejším hráčom NHL.

"Je šialené, že v takej rýchlej lige je stále platným hráčom s toľkými minútami na ľade," reagoval bývalý hokejista Boris Valábik.

Chára si pred štyridsiatkou upravil jedálny lístok. Prestal jesť mäso. Jeho strava je založená na semenách, hnedej ryži, ovocí, zelenine, strukovinách či orechoch.

"Niekedy sa čudujem, ako tú záťaž jeho telo vydrží. Pomáha mu strava. A tvrdé tréningy. Keby nemohol trénovať, bol by nešťastný," hovorí jeho juniorský tréner Jindřich Novotný.

V Bostone sú aj ďalší dvaja Slováci. Jaroslav Halák bude s Fínom Tuukkom Raskom bojovať o miesto v bránke.

Peter Cehlárik sa v príprave zranil v dolnej časti tela a klub ho napokon umiestnil na listinu nechránených hráčov. Tam si ho môžu ostatné tímy do 24 hodín stiahnuť. Ak neprejavia záujem, poputuje na farmu.

"Potrebujem nájsť rovnováhu vo svojej hre. To, či na ľade niečo s pukom vymyslieť, alebo zahrať situáciu jednoducho a neriskovať," priznal v lete 23-ročný Cehlárik.

Je lepší, ako si ľudia myslia

Chára s Halákom sú jedinými Slovákmi, ktorí začnú sezónu v NHL a nehrali na májovom šampionáte. Zvyšná sedmička na turnaji hrala. A viacerým to výrazne pomohlo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mladý Slovák je lepší, ako si ľudia myslia. A preto začne v NHL