Semifinále Wimbledonu prinieslo rekord. Výsledok predĺžil kuriózne čakanie

Česká tenistka Karolína Plíšková.
Česká tenistka Karolína Plíšková. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|8. júl 2021 o 23:41 (aktualizované 9. júl 2021 o 19:37)

Vo finále Wimbledonu sa stretnú Karolína Plíšková a Ashleigh Bartyová.

LONDÝN, BRATISLAVA. Stalo sa takmer pravidlom, že ženská časť grandslamových tenisových turnajov prinesie nejakú senzáciu. Minimálne do semifinále pravidelne postúpi niekto, s kým sa príliš nepočíta.

Tohtoročný Wimbledon však v porovnaní s mnohými ďalšími grandslamovými podujatiami posledných rokov patrí k tým menej prekvapivým.

Vo finále sa stretnú súčasná svetová jednotka Ashleigh Bartyová s bývalou líderkou rebríčka WTA Karolínou Plíškovou. 

Bartyová v semifinále zdolala ďalšiu bývalú svetovú jednotku a víťazku Wimbledonu 2018 Angelique Kerberovú, Plíšková si v troch setoch poradila so súčasnou svetovou štvorkou Arynou Sabalenkovou.

Obe finalistky zabojujú o svoj prvý titul z Wimbledonu.

Bartyová ukončila 40-ročné čakanie

Bartyová sa stala prvou Austrálčankou vo finále Wimbledonu od čias Evonne Goolagongovej Cawleyovej. Tá si ho zahrala v roku 1980. 

"Raz by som tu chcela vyhrať. Je to môj sen, je to môj cieľ. Sny sa nie vždy naplnia, ale môžete robiť všetko pre to, aby sa tak tomu stalo.

Za posledné dva roky som sa toho veľa naučila, nie len ako tenistka, ale aj ako človek," hovorila pred Wimbledonom Bartyová.

"V sobotu sa mi môže splniť môj detský sen," potvrdzovala svoje vyjadrenia po postupe do finále. Avšak priznala, že ju Kerberová donútila hrať na maximum.

"Víťazstvo je dôkazom obrovského progresu Bartyovej aj po mentálnej stránke," hodnotil novinár Christopher Clarey na twitteri.

Pochválila ju aj súperka Angelique Kerberová. "Skúšala som všetko, ale je neuveriteľná. Kvalita zápasu bola mimoriadne vysoká, ale v kľúčových momentoch bola jednoducho lepšia," vravela Nemka.

Austrálčanka postúpila len do svojho druhého grandslamového finále v kariére. Jediné doterajšie finále na Roland Garros 2019 vyhrala.

Rekord v počte es

V druhom semifinále sa stretli dve hráčky s mimoriadnym citom pre esá.

Povesť výborne podávajúcich hráčok Aryna Sabalenková a Karolína Plíšková potvrdili aj v tomto zápase.

Češka nastrieľala 14 es, Bieloruska až 18. Dokopy tak trafili v jedinom zápase až 32 es, vďaka čomu spoločne utvorili nový rekord. Ešte nikdy v jednom ženskom zápase na Wimbledone nepadlo viac es. 

Zápas mala lepšie rozohraný Sabalenková, vyhrala prvý set, no po trojsetovej bitke postúpila do finále 29-ročná rodáčka z mesta Louny.

Bieloruska má dlhodobo výbornú formu, hoci ju nevedela potvrdiť na grandslamoch. Po prvý raz v kariére prešla ďalej ako do osemfinále. 

"Je to dôležitý moment v kariére Sabalenkovej. Mala tu skvelú jazdu. Je to pre ňu skutočne dôležité," hodnotil na twitteri novinár José Morgado.

Plíšková nemala dobrú formu

Karolína Plíšková, ktorá nakoniec zvíťazila, má úplne iný príbeh. Hoci bola svetová jednotka, grandslam nikdy nevyhrala. 

Na US Open 2016 bola doposiaľ jediný raz v grandslamovom finále. Kým vtedy bola v skvelej forme, momentálne prežíva krízu.

Vo finále v Ríme nedávno prehrala s Igou Swiatekovou 0:6, 0:6. Na Roland Garros vypadla už v druhom kole so Sloane Stephensovou a na tráve v Berlíne aj v Eastbourne skončila hneď v prvom zápase.

Jej zhoršenú formu len potvrdilo, že pred Wimbledonom po prvý raz od augusta 2016 vypadla z najlepšej svetovej desiatky. Bola jednou z jej najstabilnejších členiek.

Momentálne sa nachádza až na trinástom mieste rebríčka WTA. Po grandslamovom turnaji sa však medzi absolútnu elitu vráti. Ak vo finále prehrá, bude svetová sedmička, ak vyhrá, tak štvorka. 

"Zažíva úžasný turnaj po tom, čo po piatich rokoch opustila top 10," konštatoval na twitteri José Morgado.

"Pamätáte si, keď Plíšková dostala v Ríme dvoch kanárov? Práve odohrala najlepší zápas svojej kariéry," hodnotila na twitteri stránka podcastu The Tennis Podcasts.

Dlhé čakanie hráčok top 10

Plíšková si vo finále zmeria sily so svetovou jednotkou Ashleigh Bartyovou.

Tým, že postúpila hráčka mimo najlepšej svetovej desiatky do finále, predĺžila kuriózne čakanie. Wimbledon je už piatym grandslamom po sebe, na ktorom sa neodohrá ani jeden zápas medzi tenistkami najlepšej svetovej desiatky. 

V žiadnej fáze.

Hráčky top 10 sa na grandslame stretli naposledy ešte vo štvrťfinále Austraian Open 2020. Vtedy to boli Petra Kvitová a Ashleigh Bartyová.

Obe finalistky navyše predtým nikdy neboli vo Wimbledone ďalej ako vo štvrtom kole. Najmä česká tenistka dlho nenapĺňala očakávania fanúšikov. 

Vo vzájomnej bilancii vedie Bartyová 5:2. Plíšková zvíťazila naposledy na US Open 2018, keď bola ešte Bartyová v druhej svetovej desiatke. Na tráve majú tenistky bilanciu 1:1. Avšak jeden zápas sa odohral v roku 2016 a druhý v 2012.

Odborníci z webu WTA Tour tvrdia, že kľúčom k úspechu 186 cm vysokej Češky proti o 20 cm nižšej Austrálčanke bude práve účinnosť jej prvého podania.

"Plíšková v šiestich zápasoch dosiaľ prišla len štyrikrát o svoje podanie, zatiaľ čo Bartyová bola brejknutá jedenásťkrát. A ešte je dôležité, že Karolína sa musí zbaviť rešpektu z Ashleigh a zložiť zo seba mentálne bremeno z posledných troch prehier s hráčkou, s ktorou sú inak dobré kamarátky," uvádza wtatennis.com.

Finále je na programe v sobotu od 15.00 SELČ.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Semifinále Wimbledonu prinieslo rekord. Výsledok predĺžil kuriózne čakanie