Generačná obmena a nový štýl. Začína sa turnaj najlepších tenistov

Víťaz Turnaja majstrov 2020 Daniil Medvedev.
Víťaz Turnaja majstrov 2020 Daniil Medvedev. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|13. nov 2021 o 22:30

Začína sa tenisový Turnaj majstrov.

BRATISLAVA. Osem elegánov nastúpených vedľa seba, ale módna prehliadka to nie je. Tenisový Turnaj majstrov sa po jedenástich rokoch v Londýne presúva do talianskeho Turína. Ešte pred začiatkom podujatia zaujalo fotenie najlepších tenistov roka.

Najlepší hráči sveta sa tradične pred začiatkom podujatia zúčastnili spoločného fotenia. Všetci boli v oblekoch. Tento rok sú však tí najlepší oblečení v džínsoch či neformálnych nohaviciach a v teniskách.

Akoby nový štýl obliekania na spoločnú fotografiu symbolicky oddeľoval nové dejisko záverečného šampionátu a zároveň predznamenával výrazný nástup novej generácie.

Viac ako 25 rokov má zo zostavy najlepších tenistov roka iba jediný muž - Novak Djokovič. Od svojich súperov je 34-ročný srbský tenista starší o deväť, desať, či dokonca ešte viac rokov.

Najmladší účastník Casper Ruud má 22 rokov. Prvým náhradníkom je dokonca iba 20-ročný Jannik Sinner.

Na podujatí debutujú dvaja mladíci - Poliak Hubert Hurkacz a práve Nór Casper Ruud.

"Myslím, že sme my (mladá generácia) tento rok spravili obrovský krok pred. Okrem Ríma (vyhral Nadal, pozn. red.) a Paríža (Djokovič, pozn. red.) sme tento rok vyhrali všetky turnaje série Masters 1000," poznamenal víťaz z roku 2018 Alexander Zverev pre ATP.

"A, samozrejme, moja výhra na olympiáde a Daniilova (Medvedevova) na US Open boli veľké veci," dodal.

Djokovičova ťažká sezóna

Ako už posledné sezóny ukázali, formát Turnaja majstrov, keď hrajú tenisti rozdelení do dvoch štvorčlenných skupín, vyhovuje mladíkom. Titul obhajuje dnes 25-ročný Daniil Medvedev, v roku 2019 vyhral vtedy 21-ročný Stefanos Tsitsipas a o rok skôr vtedy taktiež 21-ročný Alexander Zverev.

Turnaj majstrov 2021

Červená skupina

  • Daniil Medvedev
  • Alexander Zverev
  • Matteo Berrettini
  • Hubert Hurkacz

Zelená skupina

  • Novak Djokovič
  • Stefanos Tsitsipas
  • Andrej Rubľov
  • Casper Ruud

Novak Djokovič síce má na konte päť titulov, ale ten posledný získal ešte v roku 2015. Vtedy ťahal víťaznú sériu štyroch vyhraných Turnajov majstrov za sebou. Vyhrať toľkokrát bez prerušenia nedokázal v histórii nikto.

Posledné edície podujatia mu však nevychádzali podľa predstáv. V roku 2018 prehral vo finále s Alexandrom Zverevom, o rok neskôr senzačne nepostúpil zo skupiny a v minulom roku prehral v semifinále s Dominicom Thiemom.

"Cítim sa sviežejšie ako po iné roky, keďže som toho tento rok odohral menej," povedal pred turnajom Djokovič pre ATP.

Tento rok bol preňho náročný. Vyhral prvé tri grandslamy v sezóne, potom však na olympiáde skončil na štvrtom mieste a nezískal posledný veľký titul, ktorý mu v zbierke chýba. Na US Open následne prehral vo finále.

"Tento rok bol iný ako všetky ostatné, mal som na pleciach tlak z možného zisku historických zápisov. Cítil som, že si musím dať pauzu a pripraviť sa na záver sezóny," dodal Djokovič.

Tréning najlepších

O historický zápis v podobe triumfu na všetkých štyroch grandslamoch v priebehu roka ho obral vo finále US Open Daniil Medvedev. Ten nikdy predtým turnaj veľkej štvorice nevyhral. Rus zároveň obhajuje titul z Turnaja majstrov.

S Djokovičom zvádzajú tento rok veľké súboje. Vo finále Australian Open vyhral Djokovič, na US Open Medvedev a minulý týždeň na halovom turnaji v Paríži zvíťazil Djokovič.

Pred Turnajom majstrov si momentálne najlepší tenisti sveta zatrénovali proti sebe. "Ak sa bojíte, že súper potom uvidí vaše slabé stránky, budete to mať ako hráč ťažké. Budete odkázaní na hranie iba so sparing partnerom. Ale ak sa chcete zlepšovať, musíte hrať aj s najlepšími na svete," povedal pre ATP Medvedev.

Okrem bývalých víťazov Novaka Djokoviča, Daniila Medvedeva, Alexandra Zvereva a Stefanosa Tsitsipasa budú hrať aj Andrej Rubľov a Matteo Berrettini. Aj pre nich bola sezóna 2021 prelomová, no na prestížnom podujatí hrali už aj v minulosti.

Nováčikovia s rozdielnou cestou

V Turíne sa však predstavia aj dvaja nováčikovia - Hubert Hurkacz a Casper Ruud.

Poliak Hurkacz v apríli senzačne po prvý raz v kariére vyhral v Miami turnaj série Maters 1000 a práve tam položil základy svojej účasti v Turíne. Na začiatku roka pritom nebol ani v top 30.

"Na začiatku roka som o Turnaji majstrov nepremýšľal. No potom som vyhral v Miami a napadlo mi to, že aj ja môžem mať šancu sa kvalifikovať," vravel pre ATP Poliak.

Inú cestu na Turnaj majstrov ako ostatní mal Nór Casper Ruud. Kým všetci jeho súperi sa dostali minimálne na jednom turnaji série Masters 1000 alebo na grandslame do finále, on mal na podujatie pre najlepších inú cestu.

Okrem Indian Wells bol na všetkých turnajoch série Masters 1000, na ktorých hral, vo štvrťfinále či semifinále. Rovnako ako Novak Djokovič a Alexander Zverev, aj on pozbieral päť turnajových titulov, hoci všetky z nižšej úrovne ATP 250. V tejto sezóne nik viac titulov nevyhral.

Väčšina jeho úspechov však prišla na antuke. V Turíne sa hrá na tvrdom povrchu.

Sám si uvedomuje, že je v trochu inej pozícii ako jeho súperi.

"Myslím, že najväčšou zmenou oproti minulosti je, že si viac verím. Nehral som až tak veľa na najvyššej úrovni. Už som to síce ochutnal, ale cestu som si vybudoval pomaly. Verím, že ostatní hráči ma rešpektujú aspoň o trochu viac ako pred rokom či dvoma," vravel pre ATP Nór.

Slovenská stopa

Na turnaji pre najlepších však bude mať zastúpenie aj Slovensko. Po najúspešnejšej sezóne v kariére sa do Talianska kvalifikoval deblista Filip Polášek. Hrať bude s Chorvátom Ivanom Dodigom, s ktorým však už na okruhu nehrá. Práve s ním pritom ovládli Australian Open.

Neskôr si však každý našiel iného spoluhráča. S Austrálčanom Johnom Peersom vyhral turnaj série Masters 1000 v Indian Wells a nakoniec boli v poradí pre Turnaj majstrov na 9. mieste. Teda boli prvým párom pod čiarou.

Pre Poláška s Dodigom pôjde o druhú spoločnú účasť na Turnaji majstrov. V roku 2019 sa spoločne nedostali zo skupinovej fázy.

"Poznáme sa veľmi dobre, veď sme dva roky tvorili pár na kurtoch, takže si to ideme užiť. V roku 2019 sme zo skupiny nepostúpili, to je teraz náš cieľ," hovoril pre cas.sk Polášek.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Generačná obmena a nový štýl. Začína sa turnaj najlepších tenistov