Prepáč, oci, rekordy sú na to, aby sa prekonali, smeje sa mladý tenista

Casper Ruud.
Casper Ruud. (Zdroj: TASR/AP - Andy Brownbill)
Jana Sedláková|13. feb 2021 o 14:55

Casper Ruud postúpil do osemfinále.

MELBOURNE, BRATISLAVA. "S otcom sme žartovali, že už nado mnou nemá v ničom prevahu a že som už vo všetkých smeroch dokázal minimálne toľko, čo on," smial sa 22-ročný Nór Casper Ruud po svojom premiérovom postupe do štvrtého kola grandslamu.

Svojím výzorom, ako aj samotným priezviskom sa mnohým fanúšikom môže zdať, že sa vrátili do deväťdesiatych rokov.

Nórsko patrí ku veľmociam skôr v zimných športoch. Má skvelých lyžiarov či biatlonistov. V tenise však prakticky všetky úspechy zbiera iba jedna rodina.

V roku 1995 bol 39. hráčom sveta Christian Ruud. V roku 2021 patrí 28. miesto Casperovi Ruudovi, jeho synovi. 

Prekonáva otca

Mladý tenista patrí k vychádzajúcim hviezdam. Najmä na antuke by podľa expertov mohol v budúcnosti patriť k najlepším hráčom.

Svoj najlepší doterajší grandslamový úspech však dosiahol na tvrdom povrchu.

Na Australian Open je po výhre nad Moldavcom Radum Albotom 6:1, 5:7, 6:4, 6:4 už v osemfinále. 

"Budem rád, ak v tejto dobe prinesiem do Nórska trocha svetla. Aj doslovne, v tomto ročnom období je u nás svetlo tak šesť hodín denne," vravel Casper Ruud pre akreditované médiá.

V boji o prvé grandslamové štvrťfinále v kariére ho bude čakať turnajová sedmička Rus Andrej Rubľov.

Postupom vyrovnal národný rekord svojho otca. Aj Christian Ruud sa dostal na Australian Open do štvrtého kola. Bolo to v roku 1997, teda rok predtým, ako sa narodil jeho syn.

"Môj otec sa veľmi tešil, samozrejme, keďže je mojím trénerom, tak to bol preňho aj profesionálny úspech. Je rád, hoci vo väčšine vecí som ho už prekonal. Bol som v rebríčku vyššie ako on, vyhral som aj titul," pokračoval mladík.

"Prepáč, oci, ale rekordy sú na to, aby sa prekonávali," doberal si na twitteri svojho otca, keď sa vo februári 2020 stal 34. hráčom sveta a vylepšil jeho národné maximum.

Skúšal iné športy

Otec ho odmalička viedol k tenisu. "Chcel som, aby tenis hral, ale povedali sme si, že uvidíme, ako to bude a či sa z neho neskôr stane profesionál," spomínal na synove začiatky vo videoreportáži pre ATP.

Casper Ruud však v detstve robil aj iné športy. Otec chcel, aby si vyskúšal aj niečo iné ako len tenis. Hral futbal, hokej či golf.

Napokon sa však rozhodol pokračovať v otcovej tradícii a stať sa profesionálnym tenistom. Mal vtedy dvanásť rokov.

"Tenisové loptičky nosil v detstve v takej nádobe, ktorá bola v tom čase väčšia ako on," smial sa otec.

Zároveň však nechcel byť jediný, kto má vplyv na synovu kariéru, keďže spolu trávili množstvo času na kurte, ale potom aj mimo neho ako rodina.

"Keď mal asi štrnásť či pätnásť, vzali sme ho aj za inými trénermi. Určite mu to nebolo príjemné, mať stále otca za chrbtom," priznal pre ATP Christian Ruud. 

Otec patrí v synovej kariére stále k najdôležitejším ľuďom. Aj dnes je jeho oficiálnym trénerom. Svoje skúsenosti mu odovzdáva tiež pred zápasmi na Australian Open.

"S otcom sa rozprávame o každom zápase. Nepovzbudzuje ma štýlom: toto je tvoja šanca, toto je tvoj týždeň. Jednoducho vie, že každý jeden zápas je dôležitý," vravel Ruud po zápase.

Zbožňuje golf

Casper Ruud, hoci si zo všetkých športov, ktoré skúšal, nakoniec vybral tenis, rád robí aj iné veci.

"Keď som doma v Osle, často si vo voľnom čase zahrám golf. Stredisko, kde som začínal, mám asi pol hodiny autom od môjho domu. Ďalšie veľmi pekné mám dokonca asi pätnásť minút od domu, už som si podal žiadosť o členstvo," hovoril pre ATP.

Venoval sa mu aj počas prvej vlny pandémie koronavírusu, keď sa tenis nehral súťažne od marca do augusta.

Nórsko patrilo k menej zasiahnutým krajinám.

Ruud si v tej dobe dokonca vytvoril druhý instagramový účet, na ktorom sa venoval iba golfu. Nazval ho casper_golfer, teda Golfista Casper. 

"Som tenista, ale zbožňujem hrať golf," píše o sebe na tomto profile.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Prepáč, oci, rekordy sú na to, aby sa prekonali, smeje sa mladý tenista