Víťaz z Miami by chcel ísť na večeru s Lewandowským, ten mu gratuloval

Hubert Hurkacz.
Hubert Hurkacz. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|5. apr 2021 o 00:07

Obaja tenisti hrali prvé finále turnaja zo série Masters.

MIAMI. Dvaja výborní kamaráti, spoluhráči zo štvorhry, najnovšie aj súperi v boji o najväčší titul kariéry.

To sa najčastejšie hovorilo pred nečakaným finále prestížneho turnaja ATP v Miami medzi Jannikom Sinnerom a Hubertom Hurkaczom. 

Finále bolo plné veľkých očakávaní. Po rokoch, keď podujatia zo série Masters 1000 vyhrávali tí najväčší favoriti, sa zrazu do finále dostali dvaja mladíci, od ktorých sa to príliš nečakalo.

No už od prvých loptičiek bolo jasné, že ani jeden z nich nebude so svojím výkonom úplne spokojný. Zápas bol plný chýb, pravdepodobne úradovala nervozita.

"S úplným pokojom môžem povedať, že som videl oboch hrať už aj oveľa lepšie," hodnotil na twitteri tenisový novinár José Morgado.

Miernym favoritom bol iba devätnásťročný Talian Jannik Sinner. No z najcennejšieho titulu v kariére sa nakoniec tešil často podceňovaný 24-ročný Hurbert Hurkacz po setoch 7:6 (4), 6:4.

Stal sa historicky prvým poľským víťazom turnaja zo série Masters 1000.

Obaja budú na novom maxime

"Chcem pogratulovať Jannikovi, je to úžasný hráč aj človek a má pred sebou úžasnú budúcnosť. V jeho veku som ani zďaleka nebol takto ďaleko," hovoril po zápase smerom k Sinnerovi Hurkacz. 

Talian je v súčasnosti suverénne najlepším tínedžerom na okruhu. V prvej svetovej stovke je okrem neho iba devätnásťročný Lorenzo Musetti. No ten je momentálne až na 94. mieste.

Sinner je na 31. priečke a v pondelok sa posunie na 22. pozíciu.

"Jannik, si neuveriteľný, že v takomto mladom veku hráš tak skvele. Raz budeš veľká hviezda," vravel po zápase riaditeľ turnaja a bývalý tenista James Blake.

Talian je napriek mladému veku až nevídane sebavedomý. "Som rád za to, čo som tu predvádzal. Ale neprišiel som sem byť vo finále, ja som prišiel vyhrať turnaj," vravel Sinner.

Nové kariérne maximum si však vytvorí aj Hurkacz. Premiérovo sa posunie do prvej dvadsiatky, bude na 16. mieste.

"Ukázal si veľký talent, ale najmä si dokázal, aká si veľká osobnosť. Si môj najlepší kamarát na okruhu," chválil súpera Sinner. 

"Je to úžasný pocit, teraz sa mi to naozaj ťažko popisuje. Ľahko sa to mohlo v zápase otočiť. Som rád, že som to zvládol," hovoril zas Hurkacz.

Nenápadný poľský tenista už v januári vyhral turnaj v Delray Beach. Stal sa vôbec prvým tenistom v tejto sezóne, ktorý vyhral viac ako iba jeden turnaj.

Swiateková? Treba vyzdvihnúť aj Hurkacza

K úspechu mu podľa neho pomohlo, že na Floride strávil za posledný rok veľa času. Počas pandémie tam bol celé mesiace.

"Počas zápasu bol veľký vietor. Ale možno práve preto, že som tu bol dlho, som bol lepšie zvyknutý. Som veľmi šťastný, začínam si viac veriť," hodnotil po zápase.

"Poľsko žije jeho dobrodružstvom. Je to pre krajinu niečo úžasné," chválil Hurkacza ešte pred finále pre ATP bývalý poľský tenista Wojtek Fibak.

Veľké nádeje vkladajú Poliaci najmä do Igy Swiatekovej, ktorá vlani ako tínedžerka senzačne vyhrala Roland Garros. Podľa Fibaka má Hurkacz minimálne porovnateľne veľký potenciál ako Swiateková. 

"Vždy, keď sme sa rozprávali v rozhovoroch o Ige, ja som zmienil aj Huberta. Je neuveriteľne rýchly, skvele sa hýbe, má výborný forhend aj bekhend. Všetko, čo poviete o Ige, platí aj o ňom," chválil mladého tenistu. 

Hurkacz patrí k hráčom, ktorý sa na kurte nikdy nehnevajú, keď dáva rozhovory, usmieva sa. No na druhej strane je aj pomerne hanblivý. Ako sám priznal, viac si začal veriť len v poslednom období. 

"Nemá tú odvrátenú stránku ako napríklad Connors či McEnroe. Možno bol dlho až príliš milý," hodnotil Fibak. 

Podľa bývalého tenistu sa však v tomto ohľade výrazne zlepšuje. "Môže byť v prvej desiatke, ak nie dokonca päťke," dodal.

K dobrým výkonom Hurkaczovi podľa jeho vlastných slov pomáha aj fakt, že je už niekoľko rokov vegánom. Hoci to nie je pri profesionálnych športovcov vidieť až tak často, podobné stravovacie návyky má aj svetová jednotka Novak Djokovič.

"Dostal som na to odporúčania, ale tiež som o tom sledoval rôzne programy. Mám teraz viac energie," hovoril pre ATP o vegánstve Hurkacz.

Gratuloval mu Lewandowski

Hoci tenisti často nemajú medzi sebou osobnejšie vzťahy, Hurkacz má na okruhu pomerne veľa priateľov. Zrejme mu k tomu pomáha aj jeho priateľské vystupovanie, o ktorom hovoril aj Fibak.

Dobrý vzťah má dokonca aj s francúzskym búrlivákom Benoitom Paireom.

K jeho veľkým vzorom patrí Roger Federer. Keď sa ho fanúšikovia na sociálnej sieti spýtali, ktorým hráčom by chcel byť, keby mohol byť na jeden deň niekým iným, odpovedal jednoznačne: "Roger".

V rozhovore pre ATP zas povedal, že ak by mohol ísť s ľubovoľným človekom na večeru, vybral by si Federera či svojho krajana a hviezdu Bayernu Mníchov Roberta Lewandowského. 

Hurkaczov veľký úspech si všimol aj samotný Lewandowski. "Obrovská gratulácia, Hubert," napísal na twitter hviezdny futbalista.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Víťaz z Miami by chcel ísť na večeru s Lewandowským, ten mu gratuloval