Výstavba štadióna v Prešove sa stále nezačala. Na ťahu nie je Protimonopolný úrad

Vizualizácia prešovského futbalového štadióna.
Vizualizácia prešovského futbalového štadióna. (Autor: Ing. arch. Ľubomír Sakala, Ing. arch. Martin Sakala)
Daniel Dedina|9. aug 2021 o 08:40

Čaká sa na doplnenie podkladov a oficiálnu žiadosť.

PREŠOV. K tomu, aby sa mohla rozbehnúť výstavba nového futbalového štadióna v Prešove je potrebné už len súhlasné stanovisko Protimonopolného úradu.

Problémom je, že táto veta zaznieva príliš dlho. Dnes je jasné, že ani avizovaný termín o rozbehnutí výstavby pred začiatkom tohto leta sa nenaplní.

Dôvodom je byrokracia, zaznievajú časté hlasy.

Protimonopolný úrad však tvrdí, že celý proces nezdržiava a stále čaká na doručenie podkladov.

Doplnenie žiadali ešte v júni 

„Mesto Prešov a Prešovský samosprávny kraj 4. júna e-mailom predložili Protimonopolnému úradu Slovenskej republiky ako koordinátorovi pomoci na neoficiálne posúdenie podklady k žiadosti o stanovisko, či navrhované poskytnutie ad hoc štátnej pomoci na výstavbu štadióna v Prešove spĺňa podmienky na jeho poskytnutie podľa nariadenia Európskej komisie,“ uviedla pre Sportnet hovorkyňa Protimonopolného úradu Adriana Oľšavská.

Na základe predbežného posúdenia koordinátor pomoci 21. júna požiadal o doplnenie podkladov nevyhnutných na vyhodnotenie opatrenia.

„Do dnešného dňa neboli zo strany mesta Prešov ani zo strany Prešovského samosprávneho kraja predložené upravené poklady ani oficiálna žiadosť o stanovisko k štátnej pomoci ad hoc,“ uviedla Oľšavská.

Advokát informovať nemôže

„K nám sa to dostalo dvanásteho júla. Z našej strany je všetko vyexpedované u advokáta, ktorý bol vybratý pre spracovanie žiadosti na Protimonopolný úrad,“ tvrdí konateľ spoločnosti Futbal Tatran Aréna Rastislav Mochnacký.

Zároveň zdôraznil, že Futbal Tatran Aréna zodpovedá za výstavbu prešovského štadióna, ale žiadosti na Protimonopolný úrad podávajú mesto a samosprávny kraj. „My len poskytujeme súčinnosť,“ doplnil.

„V zmysle paragrafu 23 z. č. 586/2003 Z.z. o advokácii som viazaný zákonnou povinnosťou mlčanlivosti a teda nie som oprávnený vás o veciach klienta informovať. V prípade záujmu o informácie prosím kontaktujte tlačové oddelenie, príp. hovorcu klienta,“ napísal nám advokát Milan Šiška.

Náročné doplnenie si žiadalo čas

Samosprávny kraj potvrdil, že neoficiálne posúdenie podkladov k žiadosti o stanovisko prebehlo a bol Protimonopolným úradom vyzvaný o doplnenie podkladov.

Na tomto mieste má vyrásť nový futbalový štadión v Prešove.
Na tomto mieste má vyrásť nový futbalový štadión v Prešove. (Autor: Daniel Dedina)

„V súčasnosti prebieha finalizácia príloh, ktoré sú súčasťou žiadosti o vydanie stanoviska. Ich vypracovanie nebolo jednoduché. Ide napríklad o ekonomickú analýzu prevádzky štadióna, test podniku v ťažkostiach, definovanie položiek rozpočtu financovaných z dotácií Slovenského futbalového zväzu, mesta i PSK. Vzhľadom na náročnosť doplnenia si procesy vyžiadali istý čas,“ uviedla kancelária predsedu PSK.

Podklady mali byť po finalizácii zaslané právnemu zástupcovi na kontrolu.

„Po overení správnosti očakávame, že žiadosť o stanovisko na Protimonopolný úrad bude podaná v najbližších dňoch,“ doplnil PSK.

„Predmetné podklady budú v koordinácii s Prešovským samosprávnym krajom v najbližších dňoch odoslané Protimonopolnému úradu. S výstavbou štadióna začneme ihneď po nadobudnutí účinnosti zmluvy o dielo so zhotoviteľom, ktorá je podmienená doručením kladného stanoviska zo strany Protimonopolného úradu pre mesto a PSK,“ tvrdí mesto Prešov.

Slúžiť má nielen profesionálom

Podľa Mochnackého by na novom štadióne mali okrem A-tímu 1. FC Tatran Prešov hrať aj dorastenci a ženy. Súvisí to so splnením nariadených podmienok.

„Protimonopolný úrad skúma aj to, či časová kapacita neprofesionálnych tímov bude presahovať dvadsať percent. To znamená, že štadión nesmie slúžiť len jednému profesionálnemu tímu,“ podotkol.

A čo ak Protimonopolný úrad vydá zamietavé stanovisko? Mochnacký tvrdí, že by to bol veľký problém.

„Ak by navrhovaná ad hoc štátna pomoc nebola v súlade s nariadením o skupinových výnimkách, nebolo by ju možné poskytnúť. Poskytovateľ by následne mohol zvážiť, či predloží žiadosť o schválenie štátnej pomoci Európskej komisii,“ dodala hovorkyňa Protimonopolného úradu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Výstavba štadióna v Prešove sa stále nezačala. Na ťahu nie je Protimonopolný úrad