Postup do ligy mu už raz o chlp ušiel. Petruš: Tak ďaleko sa nepozeráme

Daniel Dedina|7. jan 2021 o 00:15

Jeden Tatran vystriedal za druhý. Synovi povedal, že mení len farbu.

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Ako tréner zažil zlaté popradské časy. V baráži proti Trenčínu chýbal jeho mužstvu na postup do Fortuna ligy jediný gól.

Štyridsaťpäťročný Prešovčan MAREK PETRUŠ sa následne vrátil domov a po pôsobení pri staršom doraste U19 zamieril späť do druhej ligy mužov.

S Liptovským Mikulášom, kde na poste trénera nahradí Štefana Zaťka, podpísal pred Vianocami zmluvu na rok a pol. Jeden Tatran tak vymenil za druhý. A čo je ešte zaujímavejšie, aj Liptákom momentálne patrí barážová priečka.

Liptáci podávali na jeseň výborné výkony.
Liptáci podávali na jeseň výborné výkony. (Autor: MFK Tatran/Tomáš Kučera)

S akými pocitmi sa vraciate do tejto súťaže?

Ešte je priskoro hodnotiť. V pondelok podstúpili chlapci testovanie na Covid-19 a od utorka trénujeme, za sebou máme dve tréningové jednotky. Dospelácky futbal mi už chýbal, takže to vnímam pozitívne.

Čo vás presvedčilo prijať ponuku Liptákov?

Rokovania boli korektné, čo ma otočilo na ich stranu. A takisto to, že ide o druhú ligu a mužský futbal. Najvyššiu UEFA Pro-licenciu som si spravil preto, lebo chcem pôsobiť v ňom a nie v žiackom, či dorasteneckom.

Liptovský Mikuláš trápili pred sezónou výrazné finančné problémy, do súťaže sa prihlásil na poslednú chvíľu. V tabuľke mu napriek tomu patrí výborné druhé miesto. Čo viete o svojom novom tíme?

Je pravda, že problémy boli, ale tie momentálne trápia viacero klubov. Taký je slovenský šport. Mužstvo má kvalitu a malo ju aj v minulých rokoch. Je dlhodobo pokope, hráči sú odchovaní v Ružomberku alebo iných slovenských akadémiách. Poznám ich veľmi dobre a nečudujem sa, že to dotiahli na druhé miesto. V posledných rokoch Liptovský Mikuláš neustále tvrdil muziku na špici druhej ligy.

Športový riaditeľ klubu Ján Papaj v rozhovore po skončení jesennej časti tvrdil, že by bolo alibistické hovoriť o tom, že chcete hrať v strede tabuľky. Je v silách mužstvá udržať si súčasné postavenie, prípadne pomýšľať aj na priamy postup?

Mal som rozhovor aj s hráčmi a tak ďaleko sa nepozeráme. Bol by som však zlý tréner, keby som sa uspokojil s tým, čo bolo. Chceme napredovať, posúvať hráčov k lepším výkonom a ak prídu s dobrými výkonmi aj víťazstvá, budem sa len tešiť. Určite sa budeme snažiť byť v tabuľke čo najvyššie.

Aké zmeny v kádri nastali od vášho príchodu?

Čo sa týka odchodov, zatiaľ len jedna. Do Pohronia odchádza stredný obranca Andrej Štrba. Verím prísľubom od prezidenta klubu, že mužstvo zostane pokope a budeme minimálne takí silní ako v jeseni. Zatiaľ to vyzerá nádejne, aj keď je záujem o hráčov, ktorí majú požadovanú kvalitu.

Ako to vyzerá s príchodmi nových hráčov?

Hľadáme náhradu za Štrbu. Z Ružomberka prišiel mládežnícky reprezentant Alex Holub, ktorého veľmi dobre poznám a bol by som rád, keby ostal. Trénujú s nami aj Mejri, Kotora, Andrej Bartoš, Chorvát Ivic a chlapci z devätnástky. Každý deň prichádza niekto na skúšku, ale zatiaľ bolo málo času na to, aby som sa rozhodol, kto z nich ostane. Určite by sme potrebovali posilu do útoku i stredovej formácie.

Máte vytypované aj vlastné posily?

Zatiaľ nie. Počas prvých dvoch týždňov chcem dať šancu ukázať sa v tréningovom procese i zápasoch všetkým hráčom, ktorí sú v kabíne. Potom uvidíme, či nám vznikne nejaká diera, ktorú bude treba zaplátať.

Čakajú vás atraktívne prípravné zápasy. Úvodný odohráte už túto sobotu o 11.00 h. na umelej tráve Pohronia.

Mali sme rozrobené aj zápasy proti súperom z tretej ligy, ale kvôli lockdownu, ktorý je pre šport neúnosný, sme museli riešiť náhradu. K Pohroniu i Michalovciam pribudli zápasy so Sereďou, Ružomberkom a Trenčínom. Celkovo by sme tak mali hrať proti piatim fortunaligistom.

Plánujete zúročiť aj vaše poldruharočné trénerske skúsenosti z Popradu?

Určite áno. Dianie vo futbale som sledoval aj v čase, keď som nebol pri trénerskom kormidle, takže si myslím, že prehľad mám dostatočný.

Petruš už v druhej lige pôsobil ako tréner Popradu.
Petruš už v druhej lige pôsobil ako tréner Popradu. (Autor: fkpoprad.sk)

Popradčania patrili za vášho pôsobenia k najlepším tímom v súťaži. Teraz im hrozí vypadnutie a hovorí sa o existenčných problémoch klubu.

Situácia, ktorá tam momentálne vznikla, ma samozrejme neteší. Môžem len dúfať a veriť, že sa obráti k lepšiemu a Poprad ešte zabojuje o zotrvanie v druhej lige.

Jeden Tatran meníte za iný. Z 1. FC Tatran Prešov ste prešli do MFK Tatran Liptovský Mikuláš.

Beriem to úsmevne. Mám malého syna, ktorý s futbalom ešte len začína a túto značku má v srdci. Povedal som mu, že mením akurát farbu. Zo zelenej prechádzam na červenú, ale Tatran nám ostáva stále.

Výraznú prešovskú minulosť má aj spomínaný Ján Papaj. Bavili ste sa s ním už o tom od vášho príchodu na Liptov?

Jasné. S Janom sa stretávame každý deň. Na štadióne je od rána do večera, mnohé veci riešime vzájomným rozhovorom. A hlavou nám často preletia aj myšlienky na Prešov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Postup do ligy mu už raz o chlp ušiel. Petruš: Tak ďaleko sa nepozeráme