Poprad a Lokomotíva Košice patria k ašpirantom na Fortuna ligu

Loky preverili aj maďarskí súperi. Košický klub chce hrať moderný futbal.
Loky preverili aj maďarskí súperi. Košický klub chce hrať moderný futbal. (Autor: fclokomotiva.sk)
Daniel Dedina|16. mar 2018 o 00:00

Prievan v Bardejove i na Spiši, Trebišov s kanonierom Novákom.

KOŠICE. Jarná časť druhej futbalovej ligy vyrukuje s kompletnou osemzápasovou porciou až na tretí pokus.

Stane sa tak v prípade, ak cez víkend opäť nezaštrajkuje počasie, čo sa, žiaľ, v tejto chvíli javí ako veľmi pravdepodobná možnosť.

Po dlhej zimnej prestávke by malo zasiahnuť do hry kompletné kvinteto tímov z východu Slovenska.

Pripomeňme, že už dvakrát si museli druholigisti namiesto štartu jarnej časti ročníka 2017/18 zháňať narýchlo náhradný program.

Pre nepriaznivé počasie a nespôsobilé hracie plochy bolo najprv odložené 18. kolo (odohrá sa 27., resp. 28. marca) a po ňom aj 19. kolo (v pôvodnom termíne sa uskutočnil len duel Žilina B – Nové Mesto n/V. 3:4, ostatné stretnutia boli preložené na 10., resp. 11. apríla).

Zimná prestávka tak bola poriadne dlhá, bez troch dní trvala presne štyri mesiace.

Niet sa čo čudovať, že v jednotlivých kluboch sa už nevedia dočkať ostrej súťažnej premiéry v tomto kalendárnom roku.

Prinášame prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa v zimných mesiacoch v tábore východniarov udialo:

FC LOKOMOTÍVA KOŠICE

Ambície v jarnej časti – Róbert Jano st. (športový riaditeľ):

„Veľmi radi by sme nadviazali na plné hľadisko v poslednom predohrávanom kole s Popradom. K tomu smeruje naša práca, hráčov, realizačného tímu i vedenia klubu. Aby sme hrali útočný a moderný futbal, ktorý pritiahne čo najviac divákov. Tak doma ako i na ihriskách súperov. Bol by som veľmi šťastný a považoval by som to za splnenie cieľa, keby sa nám podarilo skončiť do 3. miesta. Všetko ostatné je zatiaľ v rovine teórií.“

Štatistika

Zápasy v zimnej príprave: Kechnec 7:1, Ružomberok 0:3, Nyíregyháza (Maď., II. liga) 0:1, Prešov 1:1, Kazincbarcika (Maď., II. liga) 2:4, Michalovce 0:1, Kisvárda (Maď., II. liga) 0:1, Lipany 3:1, Lok. Košice U19 6:0.

Najlepší strelec: Jano – 7 gólov.

Príchody: Grohoľ (Bardejov), Hovančík (Prešov), Jano (Gyirmót, Maď.), Hirjak (Lučenec, hosť.), Martoňák, Terpaj (z dorastu).

Odchody: Vancák (FK Košice), Horváth (Poprad), Dický (Horn, Rak.), Beli (Kechnec, hosť.), Straka (Vranov n/T, hosť.), Ristovski (FK Košice, hosť.), Serečin (Michalovce, ukonč. hosť.).

FK POPRAD

Ambície v jarnej časti – Mikuláš Dvorožnák (asistent trénera):

„Pohárový zápas s Ružomberkom sme sa snažili rýchlo hodiť za hlavu a sústrediť sa už plne na ligovú súťaž. Počnúc prvým zápasom s Pohroním sa budeme usilovať z každého duelu vydolovať tri body. Program je poriadne nahustený a najmä úvodné jarné kolá sa budú hrať na terénoch, na ktorých to bude skôr o bojovnosti než o futbalovom umení. Skalica, Sereď a Lokomotíva majú lepšiu východiskovú pozíciu. My sa vynasnažíme byť v tesnom kontakte s čelom tabuľky čo najdlhšie a ak sa nám naskytne možnosť, pokúsime sa tieto tímy predbehnúť.“

NŠtatistika

Zápasy v zimnej príprave: Frýdek-Místek (ČR, II. liga) 0:3, Valašské Meziříčí (ČR, III. liga) 7:3, Prostějov (ČR, III. liga) 5:0, FK Košice 4:0, Podbrezová 1:1, L. Hrádok 6:0, Nový Targ (Poľ., IV. liga) 6:2, Žilina 4:2, Bačka Topola (Srb., II. liga) 2:4, MTK Budapešť (Maď., II. liga) 1:3, Novosibirsk (Rus., II. liga) 2:1, Mielec (Poľ., II. liga) 0:0, Lipany 3:2.

Najlepší strelci: Horváth, Medak a Šesták – 7 gólov.

Príchody: Horváth (Lok. Košice), Zošák (Karaganda, Kaz.), J. Šašinka (Ostrava, ČR, hosť.).

Odchody: Ferenc (Sp. N. Ves), M. Lukáč (Pohronie, hosť.), Dubec (Traiskirchen, Rak.).

FK NOVES SPIŠ. NOVÁ VES

Ambície v jarnej časti – Branislav Ondáš (tréner):

„My sme si náš hlavný cieľ, záchranu v súťaži, zadefinovali ešte pred začiatkom sezóny. Na tom sa nič nemení. Po jesennej časti máme síce bližšie k prvému miestu než k zostupovému pásmu, iný cieľ ako záchranu si však vzhľadom na výraznú obmenu hráčskeho kádra, ku ktorej došlo počas zimnej prestávky, jednoducho ani nemôžeme dávať.“

Štatistika

Zápasy v zimnej príprave: Prešov 1:5, Poprad B 1:4, Lipany 2:1, FK Košice 0:2, Prešov 1:6, Nový Targ (Poľ. IV. liga) 0:3, Svit 7:0, Bardejov 2:2. L. Mikuláš 1:3, Levoča 7:1, Š. Michaľany 1:2.

Najlepší strelci: Vilkovský a Zekucia – 7 gólov.

Príchody: Ferenc (Poprad), Celestine Lazarus (Nig., Michalovce, hosť.), Otruba (L. Mikuláš, hosť.), Mazur (Ivanka p. Dunaji, hosť.), Hirko (Čaňa, hosť.), Martinko (Trnava B, ukonč. hosť.), Majko, M. Augustín, Pavlovský (z dorastu).

Odchody: Kubus (Siegendorf, Rak.), Kubík (Bad Sauerbrunn, Rak.), Vantroba (Sierning, Rak.), Wisdom Kanu (Inter Bratislava), Bankole Adekuoroye (Sereď), Botvinnik (Krosno, Poľ.).

PARTIZÁN BARDEJOV

Ambície v jarnej časti – Dušan Molčan (manažér):

„Základný náš cieľ je jasný – uchovať pre Bardejov druholigovú príslušnosť. V tabuľke chceme skončiť čo najvyššie, ale musíme mať na pamäti, že aktuálne sme síce v strede tabuľky, od pásma zostupu nás však delí len päť bodov, keďže vypadávajú až štyri tímy. Súťaž je navyše kvalitnejšia než pri predchádzajúcom modeli. Mužstvo sme sa po odchode viacerých hráčov snažili doplniť tak, aby kvalita v ňom zostala. Pevne verím, že sa nám to aj podarilo. Po absolvovaní skúšky v ázijskom Bruneji u nás zostáva Hamuľak.“

Štatistika

Zápasy v zimnej príprave: Michalovce 1:3, Krosno 3:1 (Poľ., IV. liga), L. Mikuláš 0:0, Vranov n/T 3:4, Prešov 0:1, Tarnobrzeg (Poľ., III. liga) 4:0, Sp. N. Ves 2:2, Svidník 2:1, Garbarnia Krakov (Poľ., III. liga) 1:1.

Najlepší strelec: Siwahla – 4 góly.

Príchody: Sarki (Nig, Limassol, Cyp.), Gasser (Slo., Pazin, Chorv.), Glebko (Biel., Torp. Minsk), Siwahla (JAR, Pionki, Poľ.), D. Lukáč (Prešov, hosť.), Romulo (Senica, návrat z hosť.), R. Nemergut (Svidník, návrat z hosť.).

Odchody: Grohoľ (Lok. Košice), Staš (Šar. Michaľany), Ivanko Macej (Vlašim, ČR), Patarocha (Biel., Hostouň, ČR), Gruca (ukončenie akt. činnosti), Mikluš, Ľaľík, Sova (všetci Svidník, hosť.)

SLAVOJ TREBIŠOV

Ambície v jarnej časti – Karol Kisel (tréner):

„Všetko sa snažíme podriadiť nášmu hlavnému cieľu. Tým je záchrana v súťaži. Myslím si, že Trebišov, aj vzhľadom na zmeny ktoré sa tu udiali (rekonštrukcia priestorov štadióna, vybudovanie ihriska s umelou trávou, pozn. red.), si druhú ligu určite zaslúži. Kým v jesennej časti dopĺňali mužstvo hráči na striedavý štart z Michaloviec, teraz sa nám podarilo vytvoriť stabilný 18-členný káder. Do tímu sa vrátil Osmanovič, ktorý bol celú jeseň zranený.“

Štatistika

Zápasy v zimnej príprave: Michalovce 1:4, Kalša 4:0, Prešov U19 5:0, Giraltovce 3:0, Humenné 2:0, Lipany 2:0, Rožňava 1:0, Stropkov 4:1, Vranov n/T 1:0, Snina 2:1, FK Košice 0:0.

Najlepší strelec: Novák – 8 gólov.

Príchody: Novák (Borčice), E. Lukáč (Vranov n./T.), Lazaros Rota (Alb.), Romario Cekaj (obaja Iraklis Solún, Gr.).

Odchody: Patkanóci (Kalša), Zöllei (Ózdi, Maď.), D. Lukáč (Prešov, ukonč. hosť.)

*Pozn.: Futbalové súťaže v Poľsku síce majú iné číslovanie (1. liga je druhá najvyššia súťaž, 2. liga je tretia, atď), pre lepšiu orientáciu sme ich však uvádzali podľa slovenskej hierarchie.

BUDE SA HRAŤ VŠADE?

Hoci v tomto týždni sme sa dočkali už aj dvojciferných plusových teplôt, predpoveď počasia naznačuje, že cez víkend má udrieť znova zima. Kým predpoveď na sobotu ešte hovorí o dažďových či dažďovo-snehových prehánkach a teplotách -1 až 4 °C, prognóza na nedeľu vyznieva oveľa horšie. Celodenný mráz má sprevádzať výdatné sneženie. Na nedeľu sú naplánované dva zápasy 20. kola II. ligy, medzi nimi aj východniarske derby Trebišov – Bardejov.

„Ihrisko sme v stredu povalcovali a pripravili na zápas. Hráči dokonca na jeho určitých častiach aj trénovali. Je síce mäkké, ale momentálne by sa na ňom hrať dalo. Ťažko však teraz povedať, ako to bude v nedeľu, keďže hlásia sneženie. Mechanizmy na odhŕňanie snehu na hraciu plochu nedostaneme, maximálne by sme po nej mohli prejsť s valcom,“ povedal nám včera funkcionár Slavoja Vladimír Rusnák ml.

Novovybudovaný umelý trávnik v Trebišove síce spĺňa predpísané rozmery, ale nepodlieha všetkým certifikačným pravidlám pre stretnutia druhej ligy, napríklad kapacite pre minimálne 600 divákov. Takže ostávajú len dve možnosti – hrať na prírodnej tráve alebo odklad ďalšieho stretnutia. (dd)

PROGRAM 20. KOLA

Piatok, 15. hod.: Skalica – Žilina B. Sobota, 15. hod.: Sp. N. Ves – Zvolen, Komárno – Lok. Košice, Nové Mesto n./V. – Sereď, Inter – L. Mikuláš, 16.30 hod.: Poprad – Pohronie. Nedeľa, 10.30 hod.: Podbrezová B – Šamorín, 15. hod.: Trebišov – Bardejov.

Tabuľka

1. Skalica 17 10 4 3 23:12 34

2. Sereď 17 10 3 4 41:22 33

3. Lok. Košice 17 10 3 4 27:14 33

4. Žilina B 18 10 2 6 47:25 32

5. Poprad 17 9 4 4 28:13 31

6. Sp. N. Ves 17 8 5 4 27:24 29

7. L. Mikuláš 17 6 5 6 29:24 23

8. Bardejov 17 6 5 6 27:23 23

9. Zvolen 17 6 4 7 19:29 22

10. N. Mesto n./V. 18 6 3 9 19:36 21

11. Pohronie 17 4 7 6 25:21 19

12. Šamorín 17 5 3 9 22:20 18

13. Trebišov 17 5 3 9 14:30 18

14. Inter 17 5 2 10 25:34 17

15. Komárno 17 4 4 9 26:50 16

16. Podbrezová B 17 2 5 10 15:37 11

NAŠA PROGNÓZA

Jasnými favoritmi na obsadenie prvých dvoch miest – víťaz druhej ligy postúpi priamo, druhý tím tabuľky bude hrať baráž s predposledným celkom Fortuna ligy – sú v tejto chvíli z nášho pohľadu Skalica a Poprad.

Vysoko môže rúbať i Sereď a aj košická Lokomotíva, ak jej vyjde jarný štart. Najmä doma bude zrejme aj naďalej dominantné žilinské béčko, to postúpiť ale nemôže.

Do postupovej hry určite nezasiahnu Spišiaci, tí budú mať čo robiť aby si uchovali druholigovú príslušnosť, rozohrané to však majú viac než solídne. Ich súčasnú pozíciu by mohol prebrať Bardejov, ktorý stavia na mix odchovancov a legionárov. Trebišov bude musieť začať nosiť body aj zvonku, ak sa nechce po roku vrátiť do regionálnej súťaže.

Určiť menoslov vypadávajúcich sa v tejto chvíli javí ako totálna lotéria, keďže o záchranu bude bojovať minimálne polovica zo šestnástky druholigových tímov. Pri tomto póle tabuľky si dovolíme vysloviť jedinú istotu – štvoricu vypadávajúcich skompletizuje až posledné kolo. (dd)

Bardejovský káder sa značne obmenil, toto sú nové posily. Zľava manažér Molčan, Romulo Silva Santos, Ben Grasser, prezident Soroka, Dominik Lukáč, Mkhanyiseli Siwahla, Richard Nemergut, športový riaditeľ Tyč, Sergej Glebko a Emanuel Sarki.
Bardejovský káder sa značne obmenil, toto sú nové posily. Zľava manažér Molčan, Romulo Silva Santos, Ben Grasser, prezident Soroka, Dominik Lukáč, Mkhanyiseli Siwahla, Richard Nemergut, športový riaditeľ Tyč, Sergej Glebko a Emanuel Sarki. (Autor: Peter Cingel)
Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Poprad a Lokomotíva Košice patria k ašpirantom na Fortuna ligu