Plavkyňa Slušná na EYOF splnila tajné želanie trénera

Lilian Slušná na plavárni v Baku.
Lilian Slušná na plavárni v Baku. (Autor: archív L. Slušnej)
Danica Božová|3. aug 2019 o 00:00

Kvôli problémom s čiapkou ju takmer nepustili na štart disciplíny.

SVIT. Päť štartov a päť osobných rekordov. Taká je bilancia mladej plavkyne GPO Svit Lilian Slušnej, s ktorou sa domov pod Tatry vrátila z azerbajdžanskej metropoly Baku.

Na Európskom olympijskom festivale mládeže, známom viac pod skratkou EYOF, rozhodne nesklamala, hoci bola zo všetkých štartujúcich pretekárok najmladšia – 14. narodeniny oslávi až 27. októbra.

Tajným snom jej trénera Pavla Sirotného bol postup do semifinále v jej hlavnej disciplíne 50 m voľný spôsob, ktorý pred podujatím považoval za skvelý bonus. Lilian Slušná jeho želanie splnila.

Na krásnej plavárni sa cítila dobre

Svoje osobné rekordy prekonávala ako na bežiacom páse. Najskôr 100 m voľným spôsobom zaplávala za 1:00,52 min. V štafete sa dokonca dostala pod magickú hranicu jednej minúty, keď finišovala za 59,30 s. Po zvládnutí 100 m motýlikom sa časomiera zastavila na 1:07,46 s.

V jej hlavnej disciplíne 50 m voľný spôsob ju spomedzi 46 štartujúcich jej doterajší osobný rekord radil na 25. pozíciu. Dostať sa medzi najlepšiu šestnástku sa zdalo ako krásny sen.

Osobný rekord 26,98 s. jej tento sen pomohol splniť – do semifinále postúpila ako pätnásta. A v ňom sa zlepšila o ďalšie dve priečky – z bazéna odchádzala s ďalším osobným rekordom 26,72 s. a celkovou 13. pozíciou, pričom spomedzi pretekárok narodených v roku 2005 boli od nej rýchlejšie iba dve.

„V Baku bola veľmi krásna plaváreň. Cítila som sa tam super. Plávalo sa mi veľmi dobre. Teším sa z nových osobných rekordov, pričom najviac si cením môj čas na 50 m voľný spôsob. Chcela som zaplávať čo najlepšie. To sa mi podarilo, som spokojná,“ povedala po návrate Lilian Slušná.

Vyrobila si stres navyše

Slušná postupom do semifinále premenila tajný sen trénera Pavla Sirotného na skutočnosť.

„Päť štartov, päť osobných rekordov, je krásna vizitka. Na 50 m voľný spôsob zaostala Lilian za slovenským rekordom 14-ročných dievčat iba o 7 stotín,“ skonštatoval tréner Sirotný.

Jej zverenku pritom kvôli problémom s plaveckou čiapkou v úvodnej disciplíne 100 m voľný spôsob takmer nepustili na štart. Čo sa vlastne stalo?

„Na EYOF sú iné pravidlá ako na iných medzinárodných súťažiach, v tomto smere sa EYOF berie ako olympiáda. Lilian si vzala plaveckú čiapku, v ktorej plávala na medzinárodnom štvorstretnutí v poľskom Osvienčime. Boli na nej väčšie písmená ako povoľuje norma, preto tesne pred štartom obehla celý bazén, kým si vzala inú plaveckú čiapku. Vyrobila si tak stres navyše. Zvládla to však skvele,“ vysvetlil Sirotný.

Vynikajúci odborník a skvelý človek i mimo bazéna pridal aj svoje postrehy s organizáciou podujatia.

„Prvé dva dni panoval trochu organizačný chaos, s tým sme však počítali. Na podujatí štartovali plavci zo 47 krajín, pri takom obrovskom počte súťažiacich sa tomu zrejme nedá vyhnúť. Potom sa však organizácia zlepšila.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Plavkyňa Slušná na EYOF splnila tajné želanie trénera