Pick 6: Super Bowl bude ako súboj z Hry o tróny, opäť však bez Bills

Quarterback Josh Allen počas zasneženého zápasu medzi Buffalom a Cincinnati.
Quarterback Josh Allen počas zasneženého zápasu medzi Buffalom a Cincinnati. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|25. jan 2023 o 06:45

Do konca sezóny NFL zostávajú už len tri zápasy.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

V divíznom kole sa na základe rôznych prognóz síce udialo iba jedno prekvapenie, no všetky štyri zápasy si treba pripomenúť.

Pick 1: Spomienky na wild card

Kým sa dostanem k hlavnej téme dnešného článku, musím dať spiatočku. Dlžím vám správu zo Super Wild Card víkendu.

Celá família New York Giants si užívala postupovú horúčku, len ja s celou rodinou tie nepríjemné štyridsiatkové. Pár viet takto s odstupom:

Som veľmi rád, že som zostal imúnny voči Bradyho menu a veril svojim očiam. Jeho Tampa Bay Buccaneers bola celú sezónu priemerná.

A preto som si bol istý, že v play off nevydrží. A veru, výhra Dallasu Cowboys bola vlastne najjednoznačnejšou z celého prvého kola.

Autora tejto rubriky môžete poznať z podcastu Americký futbal s VLADOM KUREKOM.

Všetci sme čakali postup Buffalo Bills, ale nie po tak dramatickom zápase. Bolo sympatické ako zabojovali Seattle Seahawks a šokujúce ako vypadli Los Angeles Chargers.

Tipoval som tesnú výhru Jacksonville Jaguars, ale to že ju aj získajú, keď ich quarterback Trevor Lawrence hodil štyri interceptions v prvom polčase a keď prehrávali dvojciferným číslom, to som nečakal. Stalo sa.

Najväčšiu radosť mi pochopiteľne urobil krásny výsledok a ešte krajší výkon Giants na ihrisku Minnesoty Vikings. Modrí z New Yorku vyhrali po sústredenom a efektívnom výkone v útoku, kde využili fakt, že hrajú proti slabej obrane.

Dovolili si aj takúto parádu, legendárny trik s názvom „Statue of liberty“.

Pick 2: Chiefs aj na jednej nohe

Kansas City Chiefs vs Jacksonville Jaguars 27:20

Poďme už do divízneho kola, kde sa pridali aj dve najlepšie mužstvá základnej časti. Kansas City Chiefs budú hrať piaty rok po sebe o konferenčný titul.

Famózny výkon a ozajstná dominancia. Svoj piaty konferenčný zápas si zaručili výhrou nad Jaguars a to napriek tomu, že Patrick Mahomes si zranil nohu.

Chiefs boli schopní aj bez svojho najlepšieho hráča, udržať si v polčase mierny náskok a osobne som bol prekvapený, keď sa v druhom polčase vrátil na ihrisko.

Ak má naozaj natiahnuté väzivo v členku, tak podobnú odolnosť si pamätám iba u legendárneho Big Bena.

Chiefs si nakoniec zápas ustrážili, hoci ich rozohrávač hral naozaj len na jednej zdravej nohe. Jaguars chýbala iskra a kvalita, aby vážnejšie svojho súpera ohrozili. Naopak, v obrane Náčelníkov sme videli aj takýto pekný kúsok.

Pick 3: Núdzové pristátie Giants

Philadelphia Eagles vs New York Giants 38:7

Potvrdilo sa, že výhra nad Vikings bola maximum pre modrých a pre svojho divízneho súpera z mesta Rockyho Balbou neboli žiadnym súperom. Eagles ho porazili tretíkrát v sezóne a do tretice mu uštedrili doslova nakladačku.

Bolo vidieť, že hráči okolo quarterbacka Jalena Hurtsa sú výrazne lepší na všetkých pozíciách mužstva a navyše mali skvelé „matchupy“.

Ich super silné stránky sa totálne kryli so slabinami súpera. Napríklad, takto to vyzeralo so slabou behovou obranou Giants.

Orly sa na zápas pripravili výborne mentálne aj herne. Do vedenia išli rýchlo a rýchlo ho aj potvrdili. Obrana Eagles nedovolila urobiť súperovi prvý down v prvých piatich driveoch.

Podľa očakávania si tiež najlepší pass rush ligy urobil pekný deň proti ofenzívnej lajne a najmä proti pravému tacklovi Evanovi Nealovi.

Veľkú rolu zohral aj bývalý hráč Giants, ktorého musel generálny manažér Joe Schoen prepustiť kvôli nedostatku financií. James Bradberry je stále špičkový korner, takto si počkal v „route“ Dariusa Slaytona a chytil interception.

Pick 4: Zápas, ktorý nebol

Buffalo Bills vs Cincinnati Bengals 10:27

Pred necelým mesiacom sa nakoniec nedohral zápas medzi Bizónmi a Tigrami. Zo známych príčin. To, že sa obe mužstvá nakoniec stretli v play off nebolo prekvapenie, skôr očakávané emočné vyvrcholenie.

Damar Hamlin, ktorý vyhral svoj boj o život, bol spolu s desiatkami tisícov domácich na štadióne, aby sledoval na zasneženom ihrisku jasný postup Buffala.

Lenže taký zápas sa neudial. 

Zatiaľ čo Buffalo vstúpilo do zápasu nepresvedčivo a na oboch stranách „line of scrimmage” prehrávalo, Bengals sa do zápasu doslova vrútili. Bodovať a opakovane v prvých minútach zápasu je ich modus operandi celú sezónu.

Po Super Wild Card kole som tipoval jasnú výhru Buffala. Ani nie tak pre ich dominanciu, proti Miami sa trápili.

No Bengals sa zranil aj tretí starting lineman. O to viac som nechápal ako dominuje ich ofenzívna línia. Či v protekcii passov, alebo v príprave behov.

To, že defenzívna línia pruhovaných si príde na svoje ma prekvapovalo menej. Výsledok však bol zdrvujúci. Joe Burrow ide opäť ďalej.

VIDEO: Posledná akcia zápasu medzi Buffalom a Cincinnati

Pick 5: Ako súboj dvoch nosorožcov

San Francisco 49ers vs Dallas Cowboys 19:12

Duel Dallasu a San Francisca bol súbojom dvoch fantastických obrán. Na ich čele stáli prominentní pass rusheri Micah Parsons a Nick Bosa.

Ani jeden z nich si síce nepripísal sack, ale svojou prácou pomáhali ďalším skvelým hráčom. „Tank“ Demarcus Lawrence, Osa Odighizuwa, Fred Warner a ďalších bolo plné ihrisko.

Podporené kvalitnou secondary a výsledkom bolo, že každý yard bolo treba vykopať ako kedysi zlato v Kalifornii.

A práve kopanie bolo jedným z kľúčov. Kicker hostí Brett Maher v predošlom zápase urobil negatívny rekord v počte nepremenených kopov za bod (tri po sebe) a ešte ho aj zlepšil (či vlastne zhoršil) o štvrtý.

Aj v tomto zápase nedal hneď prvý (zablokovaný) a hoci následne dvakrát pomerne s prehľadom premenil field goal, jeho neistota nútila Dallas ísť do riskantných štvrtých downov alebo puntov, ktoré by inak nechceli.

Rozhodovali nakoniec maličkosti. Kto dokázal z veľkej akcie získať viac. Dallasu chýbal zranený Tony Pollard a CeeDee Lamb mal síce úžasný catch, ale body nakoniec z neho neboli.

V závere zápasu sa presadil z krátkej vzdialenosti Christian McCaffrey pre rozhodujúci touchdown a potom si to už zverenci Kylea Shanahanna ustrážili.

Pick 6: Posledné tri zápasy

Čakajú nás posledné tri zápasy ročníka. Budúcu nedeľu dve konferenčné finále, potom týždeň prestávka a „Super Bowl LVII“.

Každé jedno mužstvo má v tejto chvíli veľkú šancu na výhru. Pravda, Chiefs budú celý týždeň sledovať v akom stave je pravá noha ich čísla 15.

Hrajú síce doma, ale proti mužstvu, ktoré ich poráža častejšie ako ktokoľvek iný. Bengals s Burrowom sú úžasní a dvadsaťpäťročný rodák zo štátu Ohio je už teraz synonymom víťazného lídra.

Zatiaľ čo obe mužstvá v AFC sú ľahké, rýchle a explozívne, postavené na dominancii svojich quarterbackov, finalisti NFC mi pripomínajú veľké, silné pracovné stroje.

Eagles aj 49ers majú podľa mňa komplexnejšie zostavy ako ich pandanti cez konferenciu. Najmä v obrane a v oboch line of scrimmage.

Pamätáte si z Game of Thrones súboj medzi šikovným Obarom Martellom (oštep) a brutálnou Horou, ktorá ide (dlhý meč).

Myslím si, že niečo podobné nás čaká v Super Bowle. Fanúšikovia zatiaľ vidia všetko možnosti na finálový súboj ako veľmi otvorené.

Vidíme sa tu aj o týždeň a potom s prestávkou sa vidíme po Super Bowle. Ním však séria týchto článkov nekončí.

Prepneme sa pomaly do offseason programu a budeme sledovať prestupy voľných hráčov a prípravu draftu, ktorý prebehne v Detroite.

Nezabudnite si medzitým dať do ucha môj podcast. Nájdete tam kopu skvelých hostí a veľa zaujímavých informácii. Čaute, čaute.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Super Bowl bude ako súboj z Hry o tróny, opäť však bez Bills