Vlhovú čaká v utorok šprint na lyžiach. Je to hop alebo trop, tvrdí

Petra Vlhová vs. Adriana Jelinková - paralelný obrovský slalom.
Petra Vlhová vs. Adriana Jelinková - paralelný obrovský slalom. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|15. feb 2021 o 20:50

Do hlavnej súťaže postúpi šestnásť lyžiarok.

CORTINA, BRATISLAVA. Je to disciplína, ktorú fanúšikovia milujú. Má v sebe adrenalín a napätie. Dve lyžiarky súťažia vedľa seba a rýchlejšia zvíťazí.

Na Petru Vlhovú čaká v utorok na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo paralelný obrovský slalom.

Na svetovom šampionáte je absolútnou novinkou.

Už ráno o 9.00 prebehne kvalifikácia, z ktorej postúpi šestnásť najrýchlejších pretekárok do hlavnej súťaže, ktorá je na programe od 14.00.

Vo vyraďovacích jazdách sa pôjde vždy na dve jazdy. Raz pôjde pretekárka v červenej a raz v modrej dráhe. Aj preto, že jedna dráha býva zvyčajne o čosi rýchlejšia a výhodnejšia.

Je to hop alebo trop

„Je to nebezpečná disciplína a nie je pre náš tím až taká obľúbená. Nemáme k nej vrelý vzťah,“ priznal Matej Gemza, ktorý je asistentom trénera Livia Magoniho.

Paralelné preteky sú nevyspytateľné, nič od nich netreba očakávať. Môže sa stať čokoľvek.


Petra Vlhová

Bolo to pred novembrovým Svetovým pohárom v rakúskom Lechu. Vlhová napokon preteky vyhrala, každú súperku však zdolala až po dramatickom finiši.

„Bol to náročný deň. Každé kolo bolo vypäté a súperky boli veľmi rýchle,“ vravela Slovenka v rozhovore pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu.

Bolo vidieť, že sa jej rozpráva ťažko. „Prepáčte, som totálne unavená a zničená,“ ospravedlňovala sa.

Paralelné preteky sú šprintom na lyžiach. Najskôr sa pretekárky rýchlo spustili dolu svahom a po pár sekundách lyžovania sa opäť ponáhľali na štart.

Najlepšie to absolvovali osemkrát.

Bol to historicky len druhý paralelný obrovský slalom. Prvý sa v minulej sezóne konal v Sestriere, kde Vlhová vypadla už v šestnásťfinále. Tretí pôjde teraz na šampionáte.

„Vyhrala som jedny preteky, ale neznamená to, že to určite zopakujem. Môže zvíťaziť dvadsať lyžiarok. Je to hop alebo trop,“ priznala Vlhová pred šampionátom.

Je to čistá exhibícia

Túto disciplínu vynecháva Američanka Mikaela Shiffrinová i Švajčiarka Michelle Gisinová. Jej krajanka Lara Gutová-Behramiová skončila v Lechu tretia.

Špecifikom paralelných obrovských slalomov je, že o víťazstvo bojujú aj menej známe lyžiarky. V Sestriere vyhrala Clara Direzová z Francúzska.

V Lechu vo finále s Vlhovou bojovala Američanka Paula Moltzanová.

„Túto disciplínu považujem za čistú exhibíciu. Nie je to o umení lyžiara, ale často o šťastí,“ vraví bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová mladšia.

Aj preto je nesmierne zložité určiť okruh favoritov.

„Petra má kvalitu, aby získala zlatú medailu. Ale môže sa stať, že vypadne aj v prvom kole. Je to disciplína, kde sa môže stať vždy čosi nečakané,“ dodáva Gantnerová.

Vlha: Môže ísť plný kotol

Pozitívne je, že Vlhová si na šampionáte splnila základnú povinnosť, ktorou bol zisk minimálne jednej medaily. V pondelok v kombinácii získala striebro.

Aj preto môže ísť do utorkových pretekov uvoľnená.

„Teraz môže hodiť všetko za hlavu a ísť plný kotol. Jej vnútro sa upokojí, hlava bude čistá,“ naznačil Vlhovej otec Igor.

Paralelné preteky sú naozaj nevyspytateľné, nič od nich netreba očakávať. Môže sa stať čokoľvek. Pôjdem od kola ku kolu a uvidíme, kam to dotiahnem," reagovala Vlhová v pondelok po zisku striebra v kombinácii. 

V pretekoch bude mať štartové číslo 1. Do kvalifikácie nastúpi celkovo 52 lyžiarok a na základe časov postúpi do vyraďovacej časti najlepších šestnásť.

Tie už budú súťažiť proti sebe vo dvojiciach, lepšia postúpi do ďalšieho kola.

V utorok je v paralelnom obrovskom slalome na programe aj súťaž mužov a aj v nej bude mať slovenské lyžovanie zastúpenie - na štarte bude Andreas Žampa (s číslom 40, celkovo bude súťažiť 48 lyžiarov).


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovú čaká v utorok šprint na lyžiach. Je to hop alebo trop, tvrdí