Magoni sklamane kýval hlavou. Očakávala som tento scenár, tvrdí Velez-Zuzulová

Petra Vlhová je s deviatym miestom v zjazde spokojná.
Petra Vlhová je s deviatym miestom v zjazde spokojná. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|26. feb 2021 o 14:10

Vlhová skončila v zjazde deviata.

VAL DI FASSA, BRATISLAVA. Stalo sa to, čo sa dalo očakávať. Petra Vlhová už nie je na čele celkového poradia Svetového pohára.

Po 97 dňoch ju vystriedala na vedúcej pozícii Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska, ktorá vyhrala piatkový zjazd.

Za prvenstvo získala 100 bodov. Vlhová skončila na delenom deviatom mieste s Michelle Gisinovou, za ktoré si pripísala 29 bodov.

Pred pretekmi mala Slovenka 42 bodový náskok, ktorý jej nestačil na to, aby sa udržala na čele. Gutová-Behramiová ju v celkovom hodnotení SP predbehla o 29 bodov.

„Teraz je úplne jedno, v akej som pozícii,“ načrtla Vlhová vo videu pre slovenské médiá.

„Očakávala som tento scenár, keďže máme víkend kĺzavých disciplín,“ priznala na RTVS bývalá lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Vlhová je s výsledkom spokojná

Svetový pohár má vo Val di Fassa premiéru. Niektoré lyžiarky na zjazdovke trénovali pred svetovým šampionátom v Cortine. Vlhová si ju prvýkrát vyskúšala až tento týždeň v dvoch meraných tréningoch.

V stredu skončila na 36. mieste s časom 1:27:88, vo štvrtok bola na 30. mieste (1:26:73).

Na zjazdovke v talianskom stredisku boli dlhé roviny, skoky a tiahle oblúky. Na trati neboli výrazné technické pasáže, ktoré by mohli viac vyhovovať slovenskej lyžiarke.

Aj preto očakávania neboli najvyššie. V pretekoch sa však Vlhová výrazne zlepšila (1:25:05) a ukázala, že aj dva tréningy jej stačili na kvalitný výsledok.

„Hodnotím to veľmi dobre, lebo v porovnaní s tréningmi som išla oveľa lepšie, podala som zo seba maximum. Deviate miesto je veľmi dobré,“ tvrdí Vlhová.

„Je to príjemné prekvapenie a dôležitý výsledok pre Petru. Zvládla trať výborne, najmä v prvej časti konkurovala aj najlepším zjazdárkam. Išla agresívne a odvážne,“ hodnotila Velez-Zuzulová.

Vlhovej začína rýchlosť chutiť

Slovenka bola na všetkých medzičasoch v elitnej desiatke. Zaostávala len v jedinom parametre - v rýchlosti na záverečnej rovinke do cieľa.

Kým Vlhovej namerali 123,69 km/h, Gutová-Behramiová tade prefrčala o takmer päť kilometrov za hodinu rýchlejšie.

Možno aj preto po Vlhovej príchode do cieľa jej tréner Livio Magoni trochu sklamane zakýval hlavou. Na víťazku Slovenka stratila 1,12 stotín sekundy.

Snažila som sa púšťať lyže. Zjazd vyzerá naoko jednoducho, ale sú tam pasáže, ktoré som v tréningoch neprechádzala najlepšie. Som šťastná, že som urobila veľký skok.


Petra Vlhová

„Snažila som sa púšťať lyže. Zjazd vyzerá naoko jednoducho, ale sú tam pasáže, ktoré som v tréningoch neprechádzala najlepšie. Som šťastná, že som urobila veľký skok,“ naznačila Vlhová.

„Je vidieť, že sa Vlhová zžíva s kĺzavými disciplínami a začína jej rýchlosť chutiť,“ pochválila Slovenku na ČT Sport spolukomentátorka a bývalá lyžiarka Klára Křížová. 

Je v pozícii, na ktorú je zvyknutá

Vlhová splnila cieľ, ktorý si jej tím spravidla dáva pred kĺzavými disciplínami - skončiť v elitnej desiatke.

Z nasadenej desiatky lyžiarok vyrazila Liptáčka na svah až ako posledná s číslom 19. Keďže sa trať postupne zhoršovala, je pravdepodobné, že s nižším štartovým číslom mohla byť ešte rýchlejšia.

V celkovom hodnotení Svetového pohára Vlhová klesla na druhé miesto, z ktorého útočila aj v minulých sezónach na Mikaelu Shiffrinovú či Federicu Brignoneovú.

„Je v pozícii, na ktorú je viac zvyknutá. Nemyslím, že bude pociťovať väčší tlak. Teraz to nebudú súperky, ktoré sa budú chcieť dotiahnuť na ňu, ale opäť to bude ona, kto sa bude snažiť predbehnúť Laru,“ načrtla Velez-Zuzulová.

Ak sa nič nečakané nestane, v talianskom stredisku sa však návrat Vlhovej na vedúcu pozíciu očakávať nedá. Hlavne preto, že Gutová-Behramiová je momentálne v kĺzavých disciplínach nezastaviteľná.

Švajčiarka je vo veľkej pohode

„Už dlho sme nevideli Laru v takej pohode. Ide jej to aj v obrovskom slalome, stúpa jej forma i sebavedomie,“ skonštatovala Velez-Zuzulová.

Súťažný víkend v talianskom stredisku pokračuje aj v sobotu, keď je na programe o 11.00 ďalší zjazd a v nedeľu v rovnakom čase super-G.

V oboch pretekoch sa pozornosť sústredí opäť na boj Vlhovej s Gutovou-Behramiovou.

Cieľom Švajčiarky budú jednoznačne víťazstvá, Vlhová sa jej bude chcieť čo najviac priblížiť. Hoci na zjazdovke vo Val di Fassa to nebude mať jednoduché.

„Nesedí mi úplne, trochu s tým bojujem, ale snažím sa každou jazdou získať skúsenosti, aby to bolo stále lepšie,“ vraví Vlhová. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni sklamane kýval hlavou. Očakávala som tento scenár, tvrdí Velez-Zuzulová