Slovinka sa dostala do Vlhovej sveta. Je to hviezda s ľudskými rozmermi, tvrdí

Ana Bucik sa raduje z tretieho miesta v kombinácii vo Svetovom pohári v Lenzerheide 2018.
Ana Bucik sa raduje z tretieho miesta v kombinácii vo Svetovom pohári v Lenzerheide 2018. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|25. feb 2021 o 12:25

Slovenské kopce pozná dobre.

Petra Vlhová si poctivo stráži svoj súkromný priestor. A len máloktorým súperkám doň dovolí nakuknúť. Slovinská lyžiarka ANA BUCIKOVÁ je však výnimka.

Vlhová ju zobrala na palubu súkromného lietadla a spoločne si na začiatku týždňa zatrénovali v Jasnej.

„Keď ju sledujem na trati, analyzujem jej jazdy, sústredím sa na jej líniu a snažím sa byť stále blízko pri nej, aby som sa zlepšovala,“ priznala pre Sportnet 27-ročná Slovinka.

Aké máte dojmy z trénovania v Jasnej?

Mali sme kvalitné tréningy, súťažný kopec bol výborne pripravený a lyžovanie na ňom som si veľmi užívala.

Trénovala som s Petrou Vlhovou, ktorá je excelentná lyžiarka, a snažila som sa odniesť si z tréningov maximum. Keď to všetko zrátame, boli to na Slovensku vydarené dni.

Aké je to pripravovať sa s Vlhovou? Naučíte sa počas tréningov niečo od nej?

Vždy, keď s ňou trénujem, je to veľký zážitok. Snažím sa od nej stále čosi priučiť, keďže patrí k najlepším lyžiarkam na svete.

Keď ju sledujem na trati, analyzujem jej jazdy, sústredím sa na jej líniu a snažím sa byť stále blízko pri nej, aby som sa zlepšovala.

Na Slovensko ste pricestovali spoločne jedným lietadlom. Ako k tomu prišlo?

Bolo veľmi milé, že ma Petra zobrala do lietadla a mohla som s ňou priletieť na tréningy do Jasnej. Bolo to komfortnejšie a najmä oveľa kratšie než cesta autom. Som jej za to veľmi vďačná. Bol to zážitok. Na chvíľu som sa dostala do jej sveta.

Viaceré lyžiarky vravia, že Vlhová si od nich udržuje odstup. Tým, že ste spolu cestovali i trénovali, to pri vás až toľko neplatí. Aký je váš vzťah?

Vždy sme mali spolu výborný vzťah. Poznáme sa už niekoľko rokov a vždy, keď sa stretneme, máme si čo povedať.

Petra je milá i komunikatívna. Ale áno, keď sú preteky, vtedy sa sústreďuje najmä na svoj výkon a uzavrie sa do svojej bubliny.

Vtedy sa už nerozprávame tak, ako keď má voľný čas a je uvoľnená. Je to však normálne.

Čo najviac obdivujete na slovenskej lyžiarke?

Aj napriek tomu, že sa z nej stala lyžiarska hviezda, zachováva si svoju tvár. Je to úplne normálna baba. Hviezda s ľudskými rozmermi.

Obdivujem na nej, že vždy ide na maximum. V tréningoch i pretekoch. Stále túži byť najlepšia. Má v sebe víťaznú mentalitu, čo ju robí odlišnou od mnohých pretekárok.

Myslíte si, že je momentálne najlepšia lyžiarka na svete a získa veľký glóbus?

Petra môže určite získať veľký glóbus. Má však silnú konkurenciu, keďže v tejto sezóne sú viaceré dievčatá výborné. Bude to do konca sezóny ešte tvrdý boj. Ale jej šance sú veľké a určite ju budem povzbudzovať, aby sa jej to podarilo.

Obe pochádzate z menších krajín. Máte to náročnejšie v porovnaní s pretekárkami z klasických lyžiarskych krajín?

Je to bezpochyby náročnejšie. Nemáme vytvorené také podmienky, nemáme toľko lyžiarskych stredísk, kde by sme mohli vždy trénovať.

Musíme viac bojovať. Tých možností máme menej. Dokážeme si však zorganizovať tréningy na požadovanej úrovni, čo je dôležité.

Aby sa Vlhová dostala do Svetového pohára, finančne ju podporovali predovšetkým rodičia. Slovenská lyžiarska asociácia jej príliš nepomáhala. Ako to funguje v Slovinsku?

Máme lyžiarsku asociáciu, ktorá mi pomáha, ale aj tak veľa peňazí do môjho lyžovania museli investovať rodičia. Najmä v mojich začiatkoch, keď som bola žiačka či juniorka. Bez ich pomoci by som nemala žiadnu šancu súťažiť vo Svetovom pohári.

Vlhová má svoj súkromný tím, v ktorom je jediná lyžiarka. V Slovinsku fungujete s ostatnými lyžiarkami. Čo je výhodnejšie?

V súčasnosti som tiež v malom tíme, ktorý pozostáva len z dvoch lyžiarok. Okrem mňa je to ešte Tina Robniková.

Zvyšné slovinské dievčatá majú súkromné tímy. Vždy som rada, keď je nás na tréningu viac, vtedy sa môžeme medzi sebou porovnávať a súťažiť aj na tréningoch.

Mnoho ľudí, najmä cudzincov, si mýli Slovensko so Slovinskom. Zažívate to tiež?

Áno, už vám ani nepoviem koľkokrát v živote sa mi to stalo, keď ma predstavovali ako Anu Bucikovú zo Slovenska.

Stále to považujem za veľmi vtipné, keďže naše krajiny spolu nesusedia. Ale áno, máme podobný názov, čo niektorých ľudí môže popliesť. Rozumiem tomu.

Koľkokrát ste už boli na Slovensku?

Bola som tu už viackrát, ale vždy to bolo spojené s lyžovaním. Súťažila som tu pred piatimi rokmi vo Svetovom pohári, predtým som tu bola na majstrovstvách sveta juniorov alebo v Európskom pohári. Poznám najmä slovenské kopce.

Podľa fotiek na Instagrame je vidieť, že lyžovanie milujete. Čo pre vás znamená?

Momentálne je to môj život. Lyžovaniu obetujem veľa času, je to moja vášeň i zamestnanie. Páči sa mi, že môžem byť každý deň na lyžiach. Vtedy sa cítim šťastná. Dúfam, že mi to ešte zopár rokov vydrží.

Vo Svetovom pohári ste boli na pódiu len raz, keď ste v kombinácii v Lenzerheide 2018 skončili tretia. Aké sú vaše lyžiarske ciele?

Chcela by som sa opäť dostať na pódium vo Svetovom pohári alebo získať medailu na veľkom podujatí. Viem, že musím ísť krok za krokom, tvrdo trénovať, súťažiť, aby som sa približovala k lyžiarkam ako je Petra.

Možno sa vám to podarí už budúci víkend počas Svetového pohára v Jasnej.

To by som si veľmi želala. 


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Slovinka sa dostala do Vlhovej sveta. Je to hviezda s ľudskými rozmermi, tvrdí