Vlhová ukázala veľké srdce i žičlivosť. Čo jej chýba k úplnej spokojnosti?

Petra Vlhová s dvoma striebornými medailami z MS v Cortine.
Petra Vlhová s dvoma striebornými medailami z MS v Cortine. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|21. feb 2021 o 16:45

Analýza Vlhovej účinkovania na MS v Cortine.

BRATISLAVA, CORTINA. Pred lyžiarskymi majstrovstvami sveta v Cortine d'Ampezzo najväčší optimisti verili, že Petra Vlhová môže každý svoj štart premeniť na medailu.

Mala ich päť. Najväčší skeptici zase tvrdili, že v súčasnej forme nemusí slovenská lyžiarka získať žiadnu medailu.

Napokon ich má dve strieborné – z alpskej kombinácie a slalomu.

„Plán bol získať minimálne jednu medailu a podarili sa dve strieborné. Mohlo to dopadnúť horšie aj lepšie. Je to taká zlatá stredná cesta,“ priznal Matej Gemza, ktorý je asistentom hlavného trénera Livia Magoniho.

Sportnet zanalyzoval ako sa Vlhovej darilo na šampionáte, kde mala rezervy a čo je možno chýbalo k úplnej spokojnosti.

Musíme byť realisti

V talianskom stredisku absolvovala päť súťaží. V úvodnom týždni všetkým pretekárom skomplikovalo situáciu počasie. Súťaže sa odkladali a tímy menili plány.

Vlhová začala so super-G, kde skončila deviata. Na víťazku Laru Guttovú-Behramiovú stratila 90 stotín sekundy, za bronzovou Mikaelou Shiffrinovou 43 stotín sekundy.

Niektorí fanúšikovia mali väčšie očakávania najmä po tom, keď tesne pred šampionátom skončila v Garmisch-Partenkirchene v super-G druhá.

„Musíme byť realisti, nečakala som, že budem na pódiu v každých pretekoch. Deviate miesto na majstrovstvách sveta je nič, tu sa berú len medaily,“ vravela Vlhová.

V talianskom stredisku štartovala Slovenka prvýkrát, čo je pri rýchlostných disciplínach obrovská nevýhoda. Takže deviate miesto nie je žiadnym sklamaním.

Mala rezervy, získala striebro

V alpskej kombinácii získala Vlhová striebornú medailu. Po úvodnom kole super-G bola siedma, čím si vytvorila solídnu pozíciu pred slalomom.

Pred sebou mala reálne dve veľké súperky – Mikaelu Shiffrinovú a Michelle Gisinovú. Manko 14 stotín sekundy na Gisinovú v slalome zmazala a skončila pred ňou o tri stotiny.

Shiffrinová však potvrdila svoje slalomové kvality a náskok 34 stotín na Vlhovú po super-G zvýšila po druhom kole na 86 stotín sekundy.

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)

„Mikaela bola perfektná v oboch disciplínach. V super-G som vydala maximum, aj keď tam boli chybičky. Viac rezerv v mojom výkone bolo v slalome,“ uviedla Vlhová pre ČT Sport.

„Na ľadovej trati Petra na Shiffrinovú strácala. Pozitívne je, že zdolala Gisinovú, ktorá je jej priama súperka v boji o veľký glóbus,“ doplnil lyžiarsky tréner Rastislav Mažgút.

Vlhová obhájila striebornú medailu z Aare 2019. Vtedy bola k zlatu bližšie, keď za Wendy Holdenerovou zaostala o tri stotiny sekundy. Striebro z Cortiny je úspech.

Bol to šok, sklamanie i tragikomédia

V paralelnom obrovskom slalome mala Slovenka patriť k najväčším favoritkám. V aktuálnej sezóne Svetového pohára vyhrala jediné preteky v tejto disciplíne.

A celkovo jej paralelné preteky pre jej súťaživú povahu sedia. Aj preto bol veľký šok, keď nešťastne skončila už v kvalifikácii.

„Petra mala problémy s týmto druhom snehu a tiež aj s materiálom. Aj preto sa nedokázala udržať na trati a vypadla,“ uviedol Vlhovej taliansky tréner a servisman Matteo Baldissarutti.

Vlhová aj celý jej tím verili, že v paralelnom obrovskom slalome môžu byť úspešní. Aj preto nečakané vypadnutie ťažko znášali.

„Keď futbalisti prehrávajú v 90. minúte o tri góly, vedia, že prehra je neodvratná. Ale toto bola pre nás rýchla smrť... Boli sme z toho zaskočení,“ priznal Gemza.

Ako sa neskôr ukázalo v hlavnej súťaži, preteky boli neregulárne a stala sa z nich tragikomédia, v ktorej mohol vyhrať hocikto.

Ukázala veľké srdce a žičlivosť

V obrovskom slalome Slovenka obhajovala titul majsterky sveta spred dvoch rokov z Aare. Paradoxom bolo, že tentoraz nepatrila medzi favoritky.

Aj to potvrdila, keď skončila dvanásta. Pred Vlhovou boli aj viaceré lyžiarky, ktoré urobili väčšie chyby. Na víťaznú Guttovú-Behramiovú stratila napokon takmer dve sekundy.

„Snažím sa, ale nestačí to. Neviem prečo. Keby som vedela, asi sa mi aj začne dariť," reagovala Vlhová.

Lara lyžuje veľmi dobre. Prajem jej to. Každý, kto sleduje lyžovanie, vie, že roky dozadu sa veľmi trápila. Bola na výslní, potom padla veľmi dole, nedarilo sa jej. Veľmi sa teším, že je späť.


Petra Vlhová

Aj napriek tomu po pretekoch ukázala veľké srdce a dobroprajnosť, čo bolo vidieť na slovách, ktoré venovala svojej konkurentke.

„Lara lyžuje veľmi dobre. Prajem jej to. Každý, kto sleduje lyžovanie, vie, že pred rokmi sa veľmi trápila. Bola na výslní, potom padla veľmi dole, nedarilo sa jej. Veľmi sa teším, že je späť,“ ocenila Švajčiarku Vlhová pre ČT Sport.

V obrovskom slalome sa trápi celú sezónu a za najlepšími výrazne zaostáva. Aj preto nie je dvanáste miesto z Cortiny až takým veľkým prekvapením.

Potrebuje sa chytiť v jedných pretekoch, v dvoch dobrých kolách. Zatiaľ sa jej to nepodarilo, takže bojujeme. Aj Peťa bojuje sama so sebou,“ tvrdí Gemza.

Čo jej chýbalo k úplnej spokojnosti?

Na záver šampionátu prišiel slalom. Jej najobľúbenejšia a najsilnejšia disciplína. Vlhová to v nej rozbalila naplno, ale skončila druhá. Čo však nie je málo.

Za Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou, ktorá má v slalome famóznu formu a momentálne sa venuje výlučne technickým disciplínám, zaostala o rovnú sekundu.

„V momentálnej forme je Liensbergerová taká silná, že je náročné ju zdolať, aj keď Petra predvedie kvalitné jazdy,“ zhodnotil tréner Gemza.

„Z Cortiny odchádzam s dvoma medailami. Už ich mám celkovo šesť, čo je fajn. Vždy to môže byť lepšie, ale som šťastná,“ načrtla Vlhová.

Slovenka je maximalistka. V Aare získala tri medaily v troch štartoch - zlatú v obrovskom slalome, striebornú v kombinácii a bronzovú v slalome.

Teraz jej k úplnej spokojnosti zrejme chýbala tretia medaila alebo ak by jedna z dvoch strieborných mala zlatý lesk. Ideálne zo slalomu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová ukázala veľké srdce i žičlivosť. Čo jej chýba k úplnej spokojnosti?