Vlhovej chýba šmrnc. Cítim sa takto a takéto sú výsledky, vraví

Petra Vlhová v obrovskom slalome na MS v Cortine 2021.
Petra Vlhová v obrovskom slalome na MS v Cortine 2021. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|18. feb 2021 o 15:58

V obrovskom slalome skončila až dvanásta.

CORTINA, BRATISLAVA. Od takých čísel si Petra Vlhová už dávno odvykla. V obrovskom slalome na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo zaostala za víťazkou o takmer dve sekundy.

Šancu na medailu stratila slovenská lyžiarka už v prvom kole. V druhom jej strata na najlepšie ešte narástla.

Napokon skončila až dvanásta. V tejto disciplíne pritom obhajovala titul majsterky sveta spred dvoch rokov.

V napínavých pretekoch zvíťazila Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová pred Američankou Mikaelou Shiffrinovou a Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou. Prvá trojka sa natlačila do deviatich stotín sekundy. Shiffrinová zaostala za víťazkou len o dve stotiny.

Vlhovú čakajú na majstrovstvách sveta už iba jedny preteky – sobotňajší slalom.

Vlhová: Je to sklamanie

„Samozrejme, že je to sklamanie, určite som chcela podať lepší výkon. Ale, bohužiaľ, momentálne sa v obrovskom slalome cítim takto a takéto sú výsledky,“ hovorila Vlhová v rozhovore pre Českú televíziu.

Už prvé kolo jej vôbec nevyšlo. Bola v ňom až jedenásta a na líderku Shiffrinovú strácala 1,17 sekundy. Aj za ďalšími súperkami v najlepšej trojke zaostávala o viac ako sekundu.

„Nespravila som veľkú chybu, ale od štartu do cieľa sa nejaké nazbierali,“ reagovala Slovenka.

Aj lyžiarske expertky sa zhodli, že Vlhovej jazde chýbala plynulosť a šmrnc.

„Jej oblúky neboli také čisté, niekedy mala problém s ideálnou líniou. Tlak, ktorý vyvíjala na lyžu, nebol vždy rovnomerný, takže nemala také zrýchlenie,“ hodnotila Veronika Velez-Zuzulová v RTVS.

„Je to prekvapenie a určite aj sklamanie. Petra nebude spokojná s prvou jazdou, aj keď vyzerala dobre, ale na rovinke nezískavala rýchlosť, nenechala lyže ísť. Ako keby bola trochu premotivovaná,“ hovorila bývalá lyžiarka Klára Křížová v štúdiu Českej televízie.

VIDEO: Petra Vlhová a jej reakcia

Expertka: Je tuhá, nie je v pohode

Trať druhého kola staval Vlhovej tréner Livio Magoni.

„Pokúsi sa postaviť to tak, ako to mám rada. Budeme sa snažiť získať nejakú výhodu, ale aj druhé kolo bude ťažké. Je to dlhý obrák a je teplo. Bude to veľký boj,“ predpovedala Vlhová po prvom kole.

Jej očakávania sa naplnili. Ani druhá jazda jej nevyšla a strata na najlepšie ešte narástla.

„Snažila som sa dať všetko, čo mám v sebe, ale momentálne som oproti najlepšej trojke trošku pozadu. Čo viac k tomu? Je to takto. Taký je šport,“ povzdychla si Vlhová pred kamerou Českej televízie.

Snažím sa, ale nestačí to. Neviem prečo. Keby som vedela, asi sa mi aj začne dariť," reagovala vo videu pre slovenské médiá na otázku, prečo sa jej v poslednom období v obrovskom slalome nedarí.

„Tá jazda nebola zlá, ale nebol v nej cit pre sklz, hrozne s tým bojovala. Pripadá mi trochu tuhá, nie je úplne v pohode,“ hovorila Křížová.

Preteky nevyhrala už mesiac a pol

Vlhová vyrovnala svoj druhý najslabší výsledok v obrovskom slalome v tejto sezóne. Horšie dopadla iba v pretekoch Svetového pohára v Courcheveli v decembri, kde vypadla.

V úvode sezóny bola v tejto disciplíne dvakrát tretia, odvtedy sa však v nej na pódium už nedostala.

Snažila som sa dať všetko, čo mám v sebe, ale momentálne som oproti najlepšej trojke trošku pozadu. Čo viac k tomu? Je to takto. Taký je šport,


Petra Vlhová

Aj na víťazstvo čaká Vlhová už nezvyčajne dlho. Naposledy vyhrala slalom v Záhrebe ešte 3. januára.

Odvtedy bola na pódiu iba dvakrát – v super-G v Ga-Pa tesne pred majstrovstvami sveta aj tento pondelok v kombinácii v Cortine skončila druhá.

„Zdalo sa mi, že pred majstrovstvami sveta sa začali viac sústrediť na rýchlostné disciplíny a nie je jednoduché prejsť potom naspäť do točivých. Možno je tam aj ľahká únava či tlak,“ odhaduje Křížová.

Gutovej-Behramiovej úspech dopraje

Dramatické finále pretekov najlepšie zvládla Gutová-Behramiová, ktorá bola po prvom kole tretia. V Cortine získala už druhú zlatú medailu – predtým vyhrala super-G a má aj bronz zo zjazdu.

„Lara lyžuje veľmi dobre. Prajem jej to. Každý, kto sleduje lyžovanie, vie, že roky dozadu sa veľmi trápila. Bola na výslní, potom padla veľmi dole, nedarilo sa jej. Veľmi sa teším, že je späť,“ ocenila Švajčiarku aj Vlhová.

Veľkou hviezdou šampionátu je aj Shiffrinová, ktorá po náročnom období tiež získala v Cortine už tretiu medailu po zlate z kombinácie a bronze zo super-G.

V pretekoch štartovala aj druhá Slovenka Petra Hromcová, na trati sa však udržala len v úvode prvého kola a vypadla.

Čaká ju ešte slalom

Ženy čakajú na šampionáte už iba jedny preteky – sobotňajší slalom (prvé kolo 10.00, druhé 13.30).

Vlhová je vo Svetovom pohári líderkou tejto disciplíny a pomýšľa na oveľa lepší výsledok než v obrovskom slalome.

V slalome od Petry môžeme očakávať medailu, v tejto sezóne je to jej najsilnejšia disciplína.


Veronika Velez-Zuzulová

„Samozrejme, že si verím. V slalome sa cítim oveľa lepšie. Budú to posledné preteky na majstrovstvách sveta, dám do toho všetko a uvidíme, ako to dopadne,“ reagovala Liptáčka.

V tejto sezóne vyhrala vo Svetovom pohári tri z piatich slalomov. Vo zvyšných dvoch bola štvrtá.

„V slalome od Petry môžeme očakávať medailu, v tejto sezóne je to jej najsilnejšia disciplína,“ poznamenala Velez-Zuzulová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhovej chýba šmrnc. Cítim sa takto a takéto sú výsledky, vraví