Bravó, Petra. Mikaela, odpúšťame ti (komentár)

Juraj Berzedi|8. mar 2021 o 12:25

Ako si Shiffrinová pohnevala Slovákov.

Už pred piatimi rokmi počas Svetového pohára v Jasnej hovorila o Slovensku v superlatívoch. A dlho to pokračovalo aj tento rok.

Keď pred pár dňami priletela na letisko v Poprade, klavirista Peter Pavličko jej hral obľúbenú skladbu Fly od Ludovica Einaudiho.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová chválila, ako sa k nej správajú ľudia počas pobytu na Slovensku.

„Mám to tu veľmi rada. Existujú miesta, kde nechcem povedať, že sa cítiš úplne ako doma, lebo nie si u seba doma, ale cítiš sa jednoducho príjemne,“ vravela v rozhovore, ktorý s ňou robil Adam Žampa.

V sobotňajšom slalome Shiffrinová zvíťazila. A po ňom ukázala veľkú empatiu. „Mrzí ma, že si nevyhrala. Viem, aké je to doma náročné,“ pošepla Petre Vlhovej, ktorá skončila druhá.

V očiach slovenských fanúšikov stúpla ešte viac. Hoci už dlhodobo má u nich veľkú podporu. Napríklad počas pretekov v Kranjskej Gore, v ktorých Američanka neštartovala po smrti svojho otca, vytiahli transparent: We miss you, Mikaela (Chýbaš nám, Mikaela).

Aj napriek tomu, že je Shiffrinová posledné roky najväčšou rivalkou Vlhovej, Slováci jej prejavujú úctu a rešpekt. A majú ju radi, čo nebýva v takýchto prípadoch úplne bežné.

V nedeľu si však niektorých pohnevala. Bolo to po treťom mieste v obrovskom slalome. Na tlačovej konferencii bola ako vymenená.

Pozitívnu náladu, ktorú okolo seba dovtedy šírila, zmenila na frustráciu a sklamanie. A hlavného vinníka hľadala v organizátoroch.

Nahnevalo ju, že musela dlho čakať na štart. Pred ňou totiž Vlhová zlomila jednu z bránok a organizátori ju podľa nej opravovali až nečakane dlho. Podľa Shiffrinovej náročky.

V podobnej situácii bola pred svojou jazdou aj Vlhová. Tá nepríjemnú situáciu zvládla. Američanka nie. A pod vplyvom sklamania v nej emócie prevalcovali rozum.

Po pretekoch sa to môže stať. Nie je to nič nezvyčajné. Hoci u Shiffrinovej trochu prekvapujúce. Najviac pre ľudí, ktorí videli desiatky jej mediálnych výstupov.

Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová.
Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)

Organizátori v Jasnej dlhé mesiace pripravovali Svetový pohár. Posledné dni či týždne boli pod veľkým tlakom, aby všetko dopadlo na jednotku.

A záverečné slová Shiffrinovej trochu znegovali ich snahu a kvalitnú robotu. Na takomto veľkom fóre by si nikto z nich nedovolil urobiť takýto podraz. Nie je na to dôvod.

Aj keď si niekto myslí, že takto mohli pomôcť Vlhovej. Pre organizátorov je dobrá reputácia a to, aby sa Svetový pohár, čo najrýchlejšie vrátil na Slovensko, dôležitejšia ako to, či Vlhová skončí prvá alebo druhá.

Nehaňme však ani Mikaelu. Má za sebou náročné obdobie. Neznamená to, že si má smútok ventilovať na svojej súperke. Každý však robí chyby. A treba si vedieť odpúšťať.

Shiffrinová tiež povedala, že tento krok uberá na Vlhovej víťazstve. Mýli sa. Slovenka ukázala enormnú psychickú silu a je neprípustné to spochybňovať. Vyhrala zaslúžene!

Nehaňme však ani Mikaelu. Má za sebou náročné obdobie. Neznamená to, že si má smútok ventilovať na svojej súperke. Každý však robí chyby. A treba si vedieť odpúšťať.

Mikaela, odpúšťame ti.

Druhým dychom treba vzdať hold Petre Vlhovej, že aj keď všetko nejde podľa plánov, k podobným praktikám sa neznižuje. Bravó, Petra. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Bravó, Petra. Mikaela, odpúšťame ti (komentár)