Otec, teraz nemôžeme skončiť. Čo hovoria o Vlhovej jej najbližší?

Zľava: spoluautor publikácie Juraj Berzedi, otec Igor Vlha, zjazdová lyžiarka Petra Vlhová, brat Boris Vlha a matka Zuzana Vlhová počas krstu knihy.
Zľava: spoluautor publikácie Juraj Berzedi, otec Igor Vlha, zjazdová lyžiarka Petra Vlhová, brat Boris Vlha a matka Zuzana Vlhová počas krstu knihy. (Autor: SITA)
Juraj Berzedi|15. nov 2021 o 07:00

Vlhová očami rodičov a brata Borisa.

Petra Vlhová má oficiálnu autobiografiu. Vychádza vo vydavateľstve Petit Press a jej autorom je redaktor Sportnetu Juraj Berzedi. 

Na Sportnete postupne odkryjeme zákulisie toho, ako vznikali rozhovory so slovenskou lyžiarkou, jej najbližšími a členmi tímu do knihy s názvom Petra.

V štvrtej časti prezradíme, ako vidia slovenskú lyžiarku jej najbližší.

Obálka knihy Petra.
Obálka knihy Petra. (Zdroj: Petit Press)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Po príchode do areálu rodinnej strojárskej firmy v Liptovskom Mikuláši sa zvítame s Igorom Vlhom, otcom úspešnej slovenskej lyžiarky.

Ukazuje na netradičnú kovovú konštrukciu, nad ktorou je nápis Kovo Vlha Ski Team.

„Sú to staré výrobky, podľa ktorých som vyrábal nové a tieto som privaril na konštrukciu,“ opisuje Vlha.

Oproti je lavička s najväčšími úspechmi jeho dcéry Petry. „Ešte tam musíme doplniť celkové víťazstvo vo Svetovom pohári,“ vraví Vlha.

Motivácia? Vyprážaný chlieb vo vajci

Spolu s manželkou Zuzanou a synom Borisom sú neoddeliteľnou súčasťou kariéry momentálne najlepšej lyžiarky na svete. Jej príbeh sa začal v Jasnej, kde Vlhovci prevádzkovali bufet.

Petra spočiatku lyžovala hravou formou, postupne sa popri bratovi zlepšovala v klube. Cez víkend vstávali na preteky pravidelne o piatej ráno.

„Niekedy ich nebolo jednoduché vyhnať z postele, tak som im musel každé ráno vypražiť chlieb vo vajci. Boli od neho závislí,“ naznačil ich otec.

Kniha je v predaji

Autobiografiu Petry Vlhovej si môžete kúpiť aj tu.

bux.sk

martinus.sk

pantarhei.sk

V žiackej kategórii lyžiarsku vášeň svojej dcéry finančne zvládal, ale po prechode k juniorkám prišiel obrovský nárast nákladov.

„Zrazu som zistil, že na sezónu potrebujeme 50-tisíc eur,“ naznačil.

Otec, teraz nemôžeme skončiť

Igor Vlha v knihe rozpráva, ako sa pre kariéru svojej dcéry zadlžil, ako rozmýšľal, či to má význam a dokedy to finančne utiahne bez pomoci sponzorov a štátu.

„Otec, teraz nemôžeme skončiť. Už sa nám otvárajú dvierka,“ vravela mu Petra v ťažkých časoch.

Keď chcel Vlha získať trénera Livia Magoniho, musel ísť do banky a zobrať si úver. „Manželka mi vravela, že mi prepína,“ pousmial sa.

Otec Petry Igor Vlha a zjazdová lyžiarka Petra Vlhová počas krstu knihy s názvom Petra.
Otec Petry Igor Vlha a zjazdová lyžiarka Petra Vlhová počas krstu knihy s názvom Petra. (Autor: SITA)

Hoci sa to udialo už pred rokmi, stále na ňom vidieť, akú strastiplnú cestu musel s rodinou zvládnuť. Aj pre praktiky Slovenskej lyžiarskej asociácie, od ktorej namiesto podpory počúval vyhrážky.

V knihe rozpráva o Magonim i novom trénerovi Maurovi Pinim. Odhalil, koľko zarába elitný tréner, čo sa zmenilo po úspechoch a aj to, že jeho dcéra je najlepšia aj bez jeho angličtiny.

Peťka vedela lyžovať skôr ako rozprávať

Kým Igor Vlha komunikuje s novinármi pravidelne, jeho manželka Zuzana sa mediálnej pozornosti vyhýba. Pri rozhovore do knihy spravila výnimku.

„Peťka vedela lyžovať skôr ako rozprávať,“ začína Vlhovej mama.

Chcela, aby jej dcéra mala vo vlasoch sponku a oblečené šaty. Keď si ich nechcela obliecť na oslavu, vytiahla aj varechu. Hovorí o Petrinom detstve i študentských časoch.

Opísala, ako si zvykala, že má doma vrcholovú športovkyňu. O dcére rozprávala s hrdosťou. Postupne odkrývala tajomstvá, ktoré najlepšie pochopia len matky.

Na dievča mala poriadnu ranu. Keď mi fľasla, cítil som to.


Boris Vlha

V knihe spomína aj chvíle hrôzy, ktoré prežívala po Petrinej nehode na svahu. Mala po nej otras mozgu, zapadnutý jazyk a na trikrát zdrôtovanú sánku.

„Keď sme po operácii už vedeli, že bude v poriadku, vtedy to na mňa doľahlo. Rozrevala som sa, ale nie pred ňou. To by bolo pre dieťa najhoršie,“ naznačila Zuzana Vlhová.

To, že víťazí Slovenka, je pre veľké tímy potupa

V detstve Petra vytvorila nerozlučnú dvojicu so svojím bratom Borisom. Boli parťáci, hoci sa nevyhli súrodeneckým hádkam i bitkám.

„Na dievča mala poriadnu ranu. Keď mi fľasla, cítil som to,“ priznal Boris.

Obálka knihy Petra.
Obálka knihy Petra. (Zdroj: Petit Press)

Je starší o tri a pol roka a vždy bol Petriným ochrancom. Aj teraz je v tíme jej najbližším človekom, dbá o jej pohodlie.

V jednej kapitole rozpráva o tom, že aj v lyžovaní funguje politika či o veľkej nervozite v tíme Mikaely Shiffrinovej.

„To, že víťazí Slovenka, je pre veľké tímy potupa,“ hovorí.

Boris Vlha čitateľom prezradí, ako z bezprostrednej blízkosti vnímal fungovanie Petry v poslednej sezóne, aj ako sa správal tréner Livio Magoni. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Otec, teraz nemôžeme skončiť. Čo hovoria o Vlhovej jej najbližší?