Lekári nevedia, čo trápi Sagana. Má rovnaký problém ako Cavendish?

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|13. apr 2022 o 13:35

Na preteky sa Sagan nevráti minimálne šesť týždňov.

BRATISLAVA. V nedeľu sa uskutoční klasika, o ktorej sa hovorí, že je kráľovnou všetkých klasík. Na štarte Paríž – Roubaix však bude tento rok chýbať viacero osobností. 

Neštartuje vlaňajší víťaz Sonny Colbrelli, ktorý sa zotavuje po srdcovej zástave, po covide sa zotavuje Wout van Aert (preteky absolvuje nakoniec v podpornej roli), sezónu klasík predčasne ukončil Gianni Moscon a preteky neabsolvuje ani Peter Sagan. 

Slovenský majster pre pretrvávajúce zdravotné problémy už ukončil sezónu klasík. Jeho tím TotalEnergies to ešte neoznámil, no je zrejmé, že v nedeľu Sagan nebude štartovať. 

Nebude súťažiť

V takejto nepríjemnej situácii ešte počas kariéry nebol. Od začiatku roka ho stále trápilo zdravie. Prekonal covid, zápal dýchacích ciet, neskôr mal žalúdočné problémy, horúčku, okrem toho pociťuje slabosť a únavu. 

Z hľadiska výsledkov nie je čo uňho hodnotiť. Keď v tejto sezóne súťažil, nebol zdravotne v poriadku.

Vzhľadom na pretrvájúce problémy dlhší čas ani súťažiť nebude.

„Minimálne mesiac a pol až dva mesiace nebude súťažiť. Zrejme až do pretekov Okolo Švajčiarska,“ cituje Saganovho manažéra Giovanniho Lombardiho španielsky denník El Pais. 

Aj Lombardi priznal, že v takomto stave ešte Sagana nevidel. Pritom slovenského cyklistu sprevádza takmer od začiatku kariéry. 

„Je neustále unavený. Za celú kariéru si nepamätám, že by na tom bol takto. Veď doteraz odstúpil z pretekov, len keď mal nepríjemný pád,“ opisoval Lombardi pre El Pais. 

Výsledky boli v poriadku

Tento rok nedokončil slovenský majster už troje pretekov. Je to relatívne vysoké číslo vzhľadom na jeho predchádzajúce sezóny. 

„Nebude súťažiť pokiaľ nebudeme presne vedieť, čo sa stalo a ako to vyliečiť,“ doplnil. 

Tento záver je prirodzený. Otázkou je, prečo sa stále lekárom nepodarilo zistiť, čo slovenského cyklistu trápi.

Najskôr kontroloval zdravotný stav Petra Sagana tímový lekár TotalEnergies. Žiadne zistenia tím nezverejnil.

Následne však tím poslal slovenského majstra na preteky Circiut de la Sarthe. Z toho sa dá odvodiť, že zrejme nenašli príčinu jeho slabosti. Až po odstúpení z týchto pretekov sa rozhodli v tíme, že Sagan pôjde na detailnejšie vyšetrenie. 

Lombardi je presvedčený, že trojnásobného majstra sveta trápia následky prekonaného covidu. Lekári zvyknú hovoriť o dlhotrvajúcom covide, ktorý postihuje pľúca aj činnosť srdca.

Lenže vyšetrenia to nepotvrdili. Sagan absolvoval EKG, sono a ďalšie testy. Všetky výsledky boli podľa El Pais v poriadku.

Trápi ho to, čo Cavendisha?

„Teraz čakáme na výsledky posledných testov, či tento stav nemohla spôsobiť bakteriálna infekcia,“ uviedol Lombardi. 

Podobná slabosť môže byť spôsobená prekonaním infekčnej mononukleózy, ktorú spôsobuje vírus Epstein-Barrovej. Po mononukleóze pociťuje človek únavu a slabosť.

V minulosti následky tohto ochorenia trápili napríklad Marka Cavendisha. Mononukleózu prekonal v apríli 2017 aj v auguste 2018. Náslene sa dlho trápil a nedarilo sa mu. Chýbala mu rýchlosť, ktorú v minulosti mával.

"Fyzicky som sa necítil v poriadku. A pri druhom ochorení sme na to neskoro zareagovali a nesprávnym prístupom sme môj stav iba zhoršovali," hovoril Cavendish pre BBC.

Vzhľadom na to, že ani lekári nevedia zatiaľ určiť pôvod zdravotných problémov nie je jasné, ako bude sezóna Petra Sagana pokračovať. 

Aktuálne je najbližším veľkým cieľom TotalEnergies dostať Sagana na štart Tour de France v takej forme, aby mohol súperiť o ôsmy zelený dres. Či bude slovenský majster na Tour štartovať jedenástykrát po sebe sa ukáže zrejme až v júni.

Druhou nepríjemnou správou je, že na pretekoch chýba aj Saganov brat Juraj. V tejto sezóne absolvoval len päť súťažných dní, no dvojee pretekov nedokončil.

Pritom celkovo sa tímu TotalEnergies v tejto sezóne darí. Aj bez Saganovcov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Lekári nevedia, čo trápi Sagana. Má rovnaký problém ako Cavendish?