Za 9 rokov na tom nikdy nebol takto zle, vraví Saganov manažér

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|8. apr 2022 o 16:35

Za 9 rokov na tom nikdy nebol takto zle, vraví Saganov manažér

BRATISLAVA. V uplynulých týždňoch sa zdalo akoby cyklistický pelotón napadol nejaký vírus. Problémy malo viacero cyklistov a nebolo to len v dôsledku covidu ale aj zápal dýchacích ciest.

Keď sa k tomu pridali ďalšie zranenia po pádoch, zrazu sa musel z pretekov Okolo Flámska odhlásiť celý tím Israel StartUP Nation. Zdravotne v poriadku boli len dvaja pretekári.  

Problémy mali tímy boli naprieč celým pelotónom. Po ochoreniach ukončil predčasne jarnú časť sezóny Talian Gianni Moscon. Nedokončil šesť klasík a je bez jediného dobrého výsledku.

Majster sveta v časovke Filippo Ganna tiež nie je vo svojej najlepšej forme po tom, čo prekonal v uplynulých týždňoch chorobu a Wout van Aert vynechal posledné preteky kvôli covidu a tím Jumbo-Visma nezverejnil termín, kedy sa vráti na súťaže.

Takmer všetky tímy museli pravidelne meniť nominácie na preteky kvôli zdravotným problémom cyklistov. 

Je unavený, trápi sa a nedokáže zrýchliť

V podobnej situácii je aj Peter Sagan. V uplynulom období prekonal najskôr covid-19 a nasledovalo viacero ochorení. 

Keď sa zdalo, že už je zdravotne v poriadku, a vrátil sa na súťaže, mal pociťoval zrazu slabosť a bolesti. Objektívne nemohol byť na preteky dobre pripravený, lenže stále sa cítil veľmi zle. 

Aj preto ho tím TotalEnergies nenominoval na klasiku Okolo Flámska, poslal ho na vyšetrenia a zmenil jeho súťažný program. 

„Podrobil sa vyšetreniam u tímového lekára Lousa Noisetta minulý týždeň,“ hovoril pre taliansky server Tuttobiciweb Saganov mediálny manažér Gabriele Uboldi. Následne nastúpil na pretekoch Circuit de la Sarthe, ktoré tiež nedokončil.

Z bicykla zostúpil 40 kilometrov pred cieľom druhej etapy. 

Boli to už tretie preteky v sezóne, z ktorých odstúpil. V minulosti to bolo uňho veľmi ojedinelé.

Aj keď sa mu nedarilo, snažil sa to prekonať. Tour de France v roku 2018 dokončil napriek vážnemu pádu štyri etapy pred koncom.

Sagan ani vedenie TotalEnergies nevedia v čom je problém. 

„Necítim sa dobre, často som unavený a musíme prísť na to, čím to je,“ hovoril pre taliansku Gazzettu slovenský majster.

„Pociťuje bolesti nôh a má problém udržať vyšší výkon. V porovnaní so situáciou pred mesiacom sa nič nezmenilo. Je unavený, po pretekoch sa mu chce spať. Niečo nie je v poriadku, pretože aj keď nie je vo forme, nikdy sa takto zle necítil,“ vravel Uboldi pre Tuttobiciweb.

Vynechá zrejme aj Roubaix

„Spolupracujem s ním deväť rokov a ešte som nezažil, že by odstúpil z pretekov z iných príčin ako po ťažkom páde. Teraz naozaj nevieme, ako bude jeho sezóna pokračovať. Zatiaľ má v programe Paríž – Roubaix, ale pochybujem, že za týchto okolností bude štartovať.“ 

Aj talianska Gazzetta potvrdila, že je takmer vylúčené, aby Sagan na slávnej klasike budúci týždeň štartoval.

Uboldi uviedol, že trojnásobného majstra sveta čakajú ďalšie vyšetrenia. Až po nich prijme francúzsky tím spoločne so Saganom rozhodnutie ohľadom ďalšieho postupu. 

„Prioritou je jeho zdravie. Potrebujeme identifikovať príčinu týchto problémov a vyriešiť ich. Tím maximálne podporuje Petra, aby sa z tejto situácie dostal, čo najskôr,“ dodal Uboldi.

Je tak pravdepodobné, že sezóna klasík sa pre Sagana skončila.

Vzhľadom na jeho problémy sa nedá predpovedať, kedy by sa mohol vrátiť na súťaže.

Podľa pôvodného plánu sezóny mal Paríž - Roubaix štartovať v júni na etapových pretekoch Critérium du Dauphiné a v júli by mal byť jedným z lídrov na Tour de France, kde chcel znovu bojovať o zelený dres. Už ôsmy. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Za 9 rokov na tom nikdy nebol takto zle, vraví Saganov manažér