Sagan sa mal dostať do rytmu. Môže však prísť o Paríž - Roubaix

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Slovenský cyklista Peter Sagan. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|6. apr 2022 o 19:47

Slovenský cyklista odstúpil z ďalších pretekov.

BRATISLAVA. Fanúšikovia Petra Sagana si určite dobre pamätajú na záver Tour de France 2018. Žilinský rodák mal v súťaži o zelený dres jednoznačný náskok a zdalo sa, že bez najmenších problémov si oblečie aj v Paríži. 

V sedemnástej etape sa však situácia poriadne skomplikovala. Sagan spadol v zjazde z druhého stúpania Col de Val Lauron-Azet.

Do cieľa prišiel s roztrhaným dresom, krvácal z lakťa aj z kolena. Napriek tomu pokračoval, so zaťatými zubami zvládol zvyšné etapy a dosiahol svoj cieľ.

"Nebojím sa, budem akurát trochu trpieť, to je všetko," hovoril vtedy Sagan.

Iní by to možno vzdali, no trojnásobný majster sveta nie. Je veľkým bojovníkom, ktorý len málokedy nedokončí preteky, do ktorých nastúpi.

Táto sezóna je však v tomto smere najhoršia za posledné roky.

Pre zdravotné problémy odstúpil z Tirreno - Adriatico, na konci marca nedokončil belgickú jednorazovku Gent - Wevelgem a teraz sa pre neho predčasne skončilo aj menšie francúzske podujatie Circuit Sarthe.

Netypické je, za akých okolností Sagan zosadol z bicykla a nastúpil do tímového autobusu. Niečo také sa možno stalo po prvýkrát v jeho kariére.

Približne 40 kilometrov pred cieľom Mads Pedersen a Benoit Cosnefroy zaútočili. Pelotón na to reagoval zvýšením tempa, ktoré Sagan nedokázal udržať. Nešlo pritom o náročný terén - etapa bola klasifikovaná ako rovinatá.

"Ako pred mesiacom. Cítil sa zle a pociťoval netypickú bolesť v nohách a na hrudi. Neviem, čo je zlé. Musí podstúpiť ďalšie vyšetrenia, aby sme na to prišli," povedal pre Cyclingnews Saganov mediálny manažér Gabriele Uboldi.

Slovenský šampión na pretekoch Circuit Sarthe debutoval a ešte pred pár sezónami by bol favoritom nielen na etapové víťazstvá, ale aj na to celkové. 

Prvá etapa bola zvlnená, no nie veľmi náročná. Zvyšné tri sú rovinaté a mali by skončiť hromadným dojazdom. Kľúčovú rolu tak v súboji o žltý dres mohli hrať bonifikačné sekundy, ktoré v cieli zvykol Sagan získavať.

"Preteky Circuit Sarthe mu mali pomôcť, aby sa dostal späť do rytmu. V týchto pretekoch by nikdy nemal problémy udržať sa v pelotóne, aj keby nebol na 100 percent fit. Pokiaľ viem, je to prvýkrát, čo odstúpil z etapových pretekov z iného dôvodu ako pád," povedal Uboldi. 

Logicky sa tak naskytá otázka, ako sa zdravotné problémy lídra tímu TotalEnergies prejavia v jeho ďalšom súťažnom programe.

V nedeľu je na programe ardénska klasika Amstel Gold Race a v tejto chvíli je takmer isté, že ju bude musieť vynechať. Uboldi sa nejasne vyjadril aj smerom k monumentu Paríž - Roubaix (17. apríl), ktorý Sagan v roku 2018 vyhral. 

"Zatiaľ nie je rozhodnuté, či sa na nich zúčastní alebo nie. Avšak, ak sa pozriete na pretekárov ako Pedersen, ktorý tu je, tak bude pre Petra náročné dostať sa späť do formy a konkurovať im," dodal dlhoročný člen tímu okolo Sagana. 

Paríž - Roubaix sú posledné preteky v jarnej časti programu Petra Sagana. Po tejto klasike má mať pauzu až do júna, keď by mal štartovať na Critérium di Dauphiné, ktoré sú akousi generálkou pred Tour de France.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan sa mal dostať do rytmu. Môže však prísť o Paríž - Roubaix