Minulý rok ho zdolal Tóth. Športovcom roka 2017 je Peter Sagan

Ocenení slovenskí športovci na slávnostnom vyhlásení ankety Športovec roka 2017.
Ocenení slovenskí športovci na slávnostnom vyhlásení ankety Športovec roka 2017. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|22. dec 2017 o 22:27

Populárny cyklista vyhral anketu s veľkým náskokom pred alpskými lyžiarkami.

BRATISLAVA. Pred rokom to bola veľká dilema, ktorá rozdelila fanúšikov a vzbudzovala veľké vášne. Je viac titul majstra sveta, olympijské zlato alebo triumf na tenisovom turnaji majsteriek?

Šport nemá len svoju exaktnú stránku, kde o víťazovi rozhodujú centimetre, sekundy či kilometre.

Je rovnako aj o popularite a sympatiách. A tie sa nemusia vždy zhodovať.

Kým vlani mnohí fanúšikovia nesúhlasili, že titul športovca roka získal olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth, tento rok diskusie o tom, kto by mal vyhrať, nevzbudzovali rozpory.

Zo všetkých slovenských športovcov dokázal v olympijskej disciplíne získať titul na svetovom šampionáte len jeden. Navyše to dokázal v silnej konkurencii a rekordne po tretí raz po sebe.

Športovcom roka 2017 sa stal Peter Sagan.

Pozrite si, ako prebiehal galavečer Športovec roka 2017 (fotogaléria): fotogaléria

6.12.2018

Šprintérsky knokaut

Športovec roka 2017:

1. Peter Sagan

2. Petra Vlhová

3. Veronika Velez-Zuzulová

4. Ján Volko

5. Magdaléna Rybáriková

6. Marek Hamšík

7. Alexander Slafkovský

8. Peter Hámor

9. Peter Gelle a Adam Botek

10. Ladislav a Peter Škantárovci

Okrem titulu vybojoval v priebehu roka ďalších jedenásť víťazstiev. Na etapových pretekoch pravidelne ovládol súťaž o najlepšieho šprintéra. Zo šiestich pretekov uspel až päťkrát.

A predviedol aj najsilnejší šprint sezóny. Podľa vyhodnotenia spoločnosti Velon to však nebol ten, ktorým si v Nórsku vybojoval dúhový dres. Predviedol ho v piatej etape na pretekoch Okolo Švajčiarska. Súperov vtedy nechal ďaleko za sebou, hoci útočil tradične zo zadných pozícií.

V podstate ostatných šprintérov knokautoval, keďže nik sa nedokázal udržať ani len za jeho zadným kolesom.

Dosiahol maximálnu rýchlosť 76,2 km/h a priemerný výkon 1220 wattov by stačil na to, aby na elektrickom hriankovači upiekol toast alebo by dokázal rozsvietiť žiarovku.

Na cieľovej čiare rukami imitoval havajský tanec hula.

Okrem skvelých výkonov v tomto roku prispel Sagan aj k zlepšeniu fungovania samotného športu. Hoci tento moment má aj svoju trpkú stránku – vylúčenie z Tour de France za nezavinený pád Marka Cavendisha. V decembri šéf svetovej cyklistiky David Lappartient uznal, že išlo o zlyhanie rozhodcov.

Od budúcej sezóny pribudne na pretekoch videorozhodca, ktorý bude dbať na dodržiavanie pravidiel.

„Som rád, že môj prípad prispeje k pozitívnym zmenám. Zistili, že musia prácu rozhodcom uľahčiť. Dôležité je urobiť správne rozhodnutie aj v momentoch, keď sú do toho zapojené emócie,“ uviedol Sagan.

Približuje sa k legendám

Sagan vyhral v ankete Športovec roka po tretí raz. Predtým bol víťazom v rokoch 2013 a 2015. Viac víťazstiev dosiahli len dvaja slovenskí športovci – plavkyňa Martina Moravcová šesťkrát a vodný slalomár Michal Martikán štyrikrát.

Sagan už pred pár dňami naznačil, že sa na slávnostnom vyhlásení ankety nezúčastní a uprednostní čas s rodinou. Len pred pár týždňami sa stal otcom a počas sezóny nemá toľko príležitostí byť s najbližšími.

„Tento rok bol pre mňa a Katku po súkromnej stránke naozaj špeciálny, pretože sme dostali od života ten najkrajší darček, nášho syna Marlona. Veľmi sa z neho tešíme a užívame si každú chvíľku, keď môžeme byť všetci traja spolu.

Život profesionálneho cyklistu je v mnohých ohľadoch špecifický, a to najmä kvôli neustálemu cestovaniu. Počas sviatkov by som chcel stráviť s Marlonom a Katkou čo najviac času, pretože tieto momenty sú pre mňa naozaj vzácne,“ napísal Sagan na facebooku.

„Verím, že moji fanúšikovia vedia ako veľmi si ich vážim. Som vďačný za ich priazeň a podporu. Dúfam preto, že pochopia moje dôvody, prečo som sa takto rozhodol. Všetkým nominovaným prajem veľa šťastia a nepochybujem, že víťazi budú náležite a hrdo reprezentovať všetkých športovcov i športovkyne Slovenska,“ doplnil.

Legendou je Pribilinec

Anketa Športovec roka sa vyhlasuje od roku 1993. Hlasujú v nej členovia Klubu športových redaktorov. Tento rok sa do ankety zapojilo 133 hlasujúcich. Prvýkrát boli medzi nimi aj olympijskí medailisti a tiež víťazi ankety, ktorí už nie sú aktívnymi športovcami.

Sagan bol na prvom mieste na 129 hlasovacích lístkoch. Vyhral pred lyžiarkou Petrou Vlhovou s náskokom 349 bodov. Tretia skončila ďalšia lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová.

Medzi kolektívmi triumfovalo miešané družstvo alpských lyžiarov v zložení Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Matej Falat a Andreas Žampa, ktoré v tímovej súťaži na majstrovstvách sveta senzačne získalo striebornú medailu.

Len tesne zaostala futbalová reprezentácia do 21 rokov, ktorej na majstrovstvách Európy nešťastne unikol postup do semifinále. V ankete zaostala za lyžiarmi len o trinásť bodov.

Medzi športové legendy na slávnostnom galavečere uviedli olympijského víťaza z hier v Soule v roku 1988 chodca Jozefa Pribilinca.

Hlasy laureátov (Športovec roka 2017):

Pavel Hapal, tréner futbalistov do 21 rokov, 2. v kategórii kolektívov: "Aj keď nám posledné tri kvalifikačné zápasy nevyšli, celkovo musíme tento rok hodnotiť veľmi pozitívne. Chlapci odvádzali vynikajúcu prácu a odmenení boli hlavne fanúšikmi, ktorí sa za nimi vydali na majstrovstvá Európy. Myslím si, že sme urobili aj nejaký rekord v počte fanúšikov, ktorí vycestovali za mužstvom. Bola to nádhera."

Jozef Pribilinec, olympijský víťaz v chôdzi z OH 1988 v Soule a laureát ceny pre športovú legendu: "Nie som zberateľ titulov, ocenení, čestných uznaní. Mám toho doma plnú povalu. Nechcem tým povedať, že si to nevážim, to vôbec nie. Chcem tým povedať, že keby som sa lepšie rozhliadol po osobnostiach, tak legiend by som našiel tak veľmi veľa. Beriem to tak, že padni komu padni. Je to ale druh pocty, na ktorý sú hrdí moji blízki a to mi robí radosť. Je to určitá stopa, ktorá po mne ostane. Z tohto uhla pohľadu je to prijemný zážitok."

Ladislav Škantár, vodný slalom, 10. v kategórii jednotlivcov: "Priznám, že keď som čítal článok s prvou desiatkou, bol som šokovaný. Nečakal som, že sa umiestnime v prvej desiatke. Veľmi ma to potešilo. Boli roky, keď som to očakával a teraz som to nečakal. Sme veľmi radi, že zase môžeme byť vo finálovej desiatke a medzi elitou športovcov. Sezóna bola špecifická v tom, že bola poolympijská. Za hlavný cieľ sme si dali MS. Trošku ťažšie sa nám rozbiehalo, začiatok bol ťažší, výsledky neboli také, aké sme si predstavovali. Ale druhá polovica sezóny, keď sa nám podarilo vyhrať 4. kolo SP, naznačovala, že forma stúpa. Na MS sme sa cítili veľmi dobre a ukázali sme, že sa vieme koncentrovať na významné preteky."

Peter Škantár, vodný slalom, 10. v kategórii jednotlivcov: "Je to super pocit. Nečakali sme to, ale sme veľmi šťastní, že sme sa opäť ocitli v elitnej desiatke a uvidíme, ako vysoko budeme. Spolupracuje sa nám dobre, sedíme v lodi už 25 rokov. Je to výborne od začiatku až do teraz."

Petra Vlhová, zjazdové lyžovanie, 2. v kategórii jednotlivcov a členka víťazného kolektívu: "Som šťastná, že vôbec môžem byť v Top 10 ankety a som šťastná, že som na druhom mieste. Ale aj keby som bola piata, šiesta bola by som rada, že som tam. Ďakujem novinárom za všetky hlasy, a že mi prejavili takúto vďaku. Myslím si, že je dobré všeobecne pre slovenské lyžovanie, že v Top 3 sú dve lyžiarky. Som šťastná, že sme obe tam a vážim si to. Keď sme vyhrali súťaž miešaných družstiev boli to pekné momenty a veľká vec pre Slovensko. Som rada, že som mohla byť v tom tíme, a že mám prvú medaily z MS. Som rada, že máme toľko športovcov, ktorí dosahujú dobré výsledky vo svete a dokazujú, že aj Slovensko je silné."

Veronika Velez Zuzulová, zjazdové lyžovanie, 3. v kategórii jednotlivcov a členka víťazného kolektívu: "Ja v anketách nikdy nemám nejaké ciele, pretože o tom rozhodujú ľudia a niektorým som sympatickejšia ako iným. Tak to aj beriem. Ale vždy to poteší. Ak by to nevyhral Peter Sagan, tak by som tú anketu už asi nesledovala. Fanúšikom želám, aby prežili sviatky v pohode, s láskou a hlavne v zdraví."

Michal Martikán, vodný slalomár, člen hliadky 3xC1, tretí v ankete o najlepší kolektív: "Po dlhšom čase sa mi podarilo získať medailu na ME aj MS. Sezónu preto hodnotím úspešne, aj keď som videl rezervy. Účasť v ankete si veľmi cením."

Marek Hamšík, futbal, 6. v kategórii jednotlivcov: "Som veľmi rád, že som vo veľkej konkurencií skvelých slovenských športovcov obsadil v ankete šiestu priečku. Veľmi si ju vážim. Ďakujem mojej rodine, spoluhráčom a realizačnému tímu slovenského národného tímu a Neapolu. Bez nich by som tento skvelý výsledok nedosiahol."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Minulý rok ho zdolal Tóth. Športovcom roka 2017 je Peter Sagan