Sagan by mal po sezóne ísť do tímu, ktorý ho v minulosti nechcel, píšu Francúzi

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|6. apr 2021 o 09:07 (aktualizované 6. apr 2021 o 13:34)

Zamieri Sagan do elitného klasikárskeho tímu?

BRATISLAVA. Budúcnosť slovenského cyklistu Petra Sagana je otázna. Tento rok sa mu končí zmluva v nemeckom tíme Bora-Hansgrohe a jeho šéf Ralph Denk sa vyjadril, že podľa neho má už Sagan najlepšie roky kariéry za sebou. 

Navyše, trojnásobný majster sveta je jedným z najlepšie platených cyklistov v súčasnom pelotóne, ročne zarobí približne päť miliónov eur.

Aj preto sa čoraz hlasnejšie hovorí o odchode Sagana z nemeckého tímu, v ktorom od roku 2017 dosiahol zatiaľ 26 víťazstiev, vrátane titulu majstra sveta v nórskom Bergene či úspechu na monumentálnej klasike Paríž - Roubaix.

Hovoril iba po slovensky 

Podľa francúzskeho denníka L’Équipe by rodák zo Žiliny mal po sezóne zamieriť do belgického tímu Deceuninck - Quick-Step. 

Ten sa vypracoval na jednoznačne najsilnejší klasikársky tím súčasnosti, čo v nedeľu potvrdil Kasper Asgreen triumfom na monumente Okolo Flámska. 

Nechýbalo veľa a Sagan mohol nosiť farby tohto tímu už na začiatku svojej kariéry. V roku 2008 bol ako juniorský majster sveta v horskej cyklistike na skúške práve v Quick-Stepe, no neuspel.

"V testoch mal skvelé výsledky. Zavážilo, že hovoril iba po slovensky a chcel horskú cyklistiku a k tomu lukratívnu zmluvu," vysvetľoval šéf tímu Patrick Lefevere, prečo vtedy talentovaného mladíka nezískal.

Výhodná dohoda pre obe strany 

O trinásť rokov neskôr by však k spojeniu Lefevere - Sagan mohlo dôjsť. 

"Pri takejto dohode by bol každý víťazom. Peter, pretože je to jediný tím, ktorý by mu priniesol ešte viac víťazstiev, ale aj Lefevere, pretože Peter vie pomôcť celému tímu," uviedol L’Equipe. 

Prestupy sú tradične horúcou témou najmä počas Tour de France, keďže prestupové obdobie sa oficiálne začína až 1. augusta. 

Zaujímavosťou je, že jedným zo sponzorov tímu Deceunick - Quick-Step je slovenská firma Janom. Žiadna iná slovenská spoločnosť nespolupracuje s cyklistickým tímom kategórie World Tour.

Zarába dvakrát toľko ako Alaphilippe 

Aby k dohode napokon prišlo, Sagan by zrejme musel súhlasiť s výrazným znížením platu. Podľa webu road.cc je najlepšie plateným jazdcom belgického tímu Francúz Julian Alaphilippe, ktorý ročne zarobí 2,3 milióna eur. 

Sagan sa nedávno vyjadril aj k slovám Ralpha Denka. 

"Pravdupovediac, necítim sa byť starý. Mám 31 rokov a podľa mňa ešte nie som v jeseni mojej kariéry. Stále mám čo ukázať a dokážem víťaziť napriek tomu, že prípravu mi narušil covid," uviedol slovenský cyklista. 

"V Bora-Hansgrohe mám za sebou už niekoľko vynikajúcich sezón. Ak si Ralph myslí, že to najlepšie už mám za sebou, je to jeho názor.

Ak si myslí, že ma tím už nepotrebuje na to, aby dosahoval víťazstvá, budem prvý, kto si bude hľadať iný tím, ktorý ma bude chcieť," dodal Sagan. 

V utorok sa k tejto situácii opäť vyjadril aj Denk. 

"Peter je súčasť DNA nášho tímu a cíti sa u nás veľmi dobre. Jeho zmluva sa končí a rokujeme o jej predĺžení. Treba napraviť to, o čom sa v uplynulých dňoch špekulovalo v médiách. To bude nejaký čas trvať, nič ešte nie je rozhodnuté a uvidíme, aký bude výsledok," povedal pre agentúru DPA. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan by mal po sezóne ísť do tímu, ktorý ho v minulosti nechcel, píšu Francúzi