Asgreen mal byť v šprinte bez šance, dosiahol však životný úspech

Dánsky cyklista Kasper Asgreen.
Dánsky cyklista Kasper Asgreen. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|4. apr 2021 o 20:51 (aktualizované 5. apr 2021 o 09:08)

Dánsky cyklista vyhral monumentálnu klasiku Okolo Flámska.

BRATISLAVA. Pre cyklistických fanúšikov nie je meno Kasper Asgreen žiadna novinka. Tento 26-ročný Dán má vynikajúce tempárske schopnosti, čoho dôkazom sú aj dva národné tituly v individuálnej časovke. 

Okrem boja s chronometrom sa sústreďuje najmä na jarnú časť sezóny, ktorá je v znamení jednodňových podujatí na čele s monumentálnymi klasikami. 

V nedeľu dosiahol rodák z Koldingu najväčší úspech svojej kariéry, keď vyhral preteky Okolo Flámska. Stal sa iba druhým Dánom, ktorému sa to podarilo.

Majstra sveta nechal za sebou 

Asgreen pred pretekmi určite patril k favoritom, hoci sa o ňom nehovorilo tak, ako o holandsko-belgickej dvojici Mathieu van der Poel a Wout Van Aert. 

Minulý týždeň ovládol belgickú klasiku E3 Saxo Bank a predtým dosiahol pódium už aj vo Flámsku, kde v roku 2019 skončil druhý za Albertom Bettiolom. 

Asgreenov triumf tak nemožno označiť za prekvapenie. Ale spôsob, akým ho dosiahol, je pri najmenšom zaujímavý. 

Deceuninck - Quick Step mal 37 kilometrov pred cieľom dobrú pozíciu. Po stúpaní Taaienberg sa vo vedúcej šesťčlennej skupine nachádzali dvaja jeho jazdci, okrem spomenutého Dána aj majster sveta Julian Alaphilippe. 

V tom momente sa zdalo, že práve Francúz bude prvou voľnou belgického tímu a Asgreen mu bude pomáhať pri zachytávaní prípadných atakov súperov. 

Stal sa však pravý opak. Dán si pred stúpaním na Oude Kwaremont nastúpil a Alaphilippa nechal za sebou. Zrazu bola z tímovej výhody vyrovnaná bitka, keďže na jeho nástup reagovali van Aert spolu s van der Poelom. 

Van der Poel: Prehral som so silnejším súperom

Na záverečných dvoch stúpaniach Oude Kwaremont a Paterberg si tak Asgreen musel poradiť sám, pričom za sebou mal azda najlepších cyklistov súčasnosti. 

Navyše, za bežných okolností je v šprinte pomalší než oni. 

Náročné úseky však 192 centimetrov vysoký pretekár zvládol a napokon v záverečnom špurte predstihol vyčerpaného van der Poela. 

"Cítil som sa dobre, rozhodol som sa, že to nechám až na záverečný šprint. Mathieua som mal pred sebou a dokázal som útok správne načasovať. Obaja sme boli na hranici síl, rozhodli iba detaily," povedal Asgreen. 

"Som dosť sklamaný, ale myslím si, že dnes som prehral so silnejším súperom. Preto je to ľahšie akceptovať. Asgreen si to určite zaslúžil," cituje van der Poela web cyclingnews.com. 

Dáni dosahujú skvelé výsledky 

Dánska cyklistika tak pokračuje v rozkvete. Minulý rok vyhral monumentálnu klasiku Okolo Lombardska Jakob Fuglsang, o rok skôr nenašiel premožiteľa ani na ďalšom monumente Liege - Bastogne - Liege. 

V roku 2019 sa v anglickom Yorkshire stal majstrom sveta Mads Pedersen a dve etapové víťazstva dosiahol na vlaňajšej Tour de France Søren Kragh Andersen. 

Teraz sa výrazne dostal k slovu aj Asgreen, ktorý má vo svojej zbierke aj víťazstvo na klasike Kuurne–Brussels–Kuurne či šieste miesto z individuálnej časovky na majstrovstvách sveta v talianskej Imole. 

Saganova forma nestačila 

Práve tempu, ktoré ako prvý nastolil Asgreen, nestačil slovenský cyklista Peter Sagan. Napokon prišiel do cieľa na 15. mieste s mankom viac než dvoch minút.

"Ako sme očakávali, boli to mimoriadne ťažké preteky. Mali sme silný tím a ďakujem mu za jeho prácu. Keď však prišiel rozhodujúci útok, moja forma jednoducho nestačila. Nedokázal som odpovedať a doťahovať súperov.

Potrebujem naďalej pracovať, aby som sa dostal do formy, ktorú som mal predtým, ako som sa nakazil koronavírusom," povedal Sagan pre tímový web.

Zaujímavosťou je, že preteky Okolo Flámska dokončil žilinský rodák deviatykrát, no 15. miesto je jeho tretím najhorším výsledkom. 

Po tom, ako presunuli monumentálnu klasiku Paríž - Roubaix, je ďalší program Petra Sagana otázny. Podľa portálu procyclingstats.com by sa najbližšie mal predstaviť až na Giro d'Italia, ktoré sa začína 8. mája. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Asgreen mal byť v šprinte bez šance, dosiahol však životný úspech